West-Vlaanderen blijft vuurwerkgek op oudejaar: “Gevaarlijk? Niet als je je verstand gebruikt”

Nergens anders in Vlaanderen is vuurwerk tijdens de eindejaarsfeesten zo populair als bij ons. Liefst 52 van de 64 West-Vlaamse gemeenten laten feestelijk geknal bij de overgang van oud naar nieuw toe en bij de Vuurwinkel in Marke bij Kortrijk is het momenteel razend druk. In amper veertien dagen tijd krijgt de speciaalzaak meer dan duizend klanten over de vloer, op zoek naar kwaliteitsvol en vooral veilig vuurwerk. “Vuurwerk is zoals een keukenmes: enkel gevaarlijk als je het niet gebruikt volgens de regels van de kunst”, klinkt het.

Hun klanten zakken uit alle uithoeken van West- en Oost-Vlaanderen af naar de Vuurwinkel in Marke. Met één groot doel: het stevig doen knallen met oudejaar. En die liefhebbers van het betere vuurwerk zijn met meer dan ooit, zo blijkt. “We zien het aantal klanten jaar na jaar stijgen”, zeggen Kasper Desmet (31) en Wouter Lefevre (43), twee van de vele krachten achter het Vuurwinkel-verhaal.

De zaak zag een dertiental jaar geleden het levenslicht onder impuls van bezieler Thomas Desmet (42), die deze week na een dappere strijd tegen een slepende ziekte jammer genoeg overleden is. Onder de noemer Visual FX verzorgt de Vuurwinkel pyrotechnische projecten voor festivals, met Movie FX werkt het dan weer aan special effects voor tal van binnen- en buitenlandse films en series.

“Mensen hebben echt oren naar ons advies. Ze beseffen ook dat vuurwerk geen speelgoed is”

“Maar december staat quasi volledig in het teken van de kern van onze onderneming: vuurwerk. “We merken al enkele jaren dat de populariteit weer in de lift zit. De overgang van oud naar nieuw willen mensen met wat geknal en gefonkel aan de hemel vieren. En daarvoor zijn ze bij ons aan het juiste adres.”

De Vuurwinkel groeide doorheen de jaren uit tot een referentie. “Een plek waar je kwaliteitsvol vuurwerk mét advies voor veilig gebruikt kan aanschaffen”, benadrukken Kasper en Wouter. “Wij beschikken sinds 2020 over de grootste opslagplaats van West-Vlaanderen, conform de strengste reglementeringen: een betonnen bunker met sas en brandwerende deuren, alarm, rookdetectie, inbraakbeveiliging… We laten niets aan het toeval over.”

Kofferlading advies

Bij de Vuurwinkel zien ze alle lagen van de bevolking passeren. “Jong en oud, van arbeiders tot bedrijfsleiders. Het valt op dat iederéén van vuurwerk houdt. En die kopen allerhande soorten: van enkele rotjes tot grote vuurpijlen en zogenaamde batterijen: vuurwerk dat je op de grond plaatst en een serie aan oogverblindend geknal produceert.”

© JOKE COUVREUR

Bij de Vuurwinkel hanteren ze één grote constante: wie bij hen aanklopt, gaat niet alleen met degelijk vuurwerk naar huis, maar ook met een kofferlading advies. “Dat vinden we minstens even belangrijk als het feit dat we enkel topproducten in de rekken hebben liggen. Voor elke klant nemen we uitgebreid te tijd om hem of haar op de risico’s te wijzen. Maar als je onze raad op de voet volgt, sluit je elk mogelijk gevaar uit.”

De eerste vraag die we iedereen stellen: hoeveel plaats heb je om vuurwerk af te schieten?. Op basis daarvan kunnen we iemand wegwijs maken in ons breed gamma. We geven iedereen ook een aansteeklont mee, zodat ze met de vuurbron nooit rechtstreeks bij het vuurwerk moeten komen.”

Die raad wordt haast altijd goed opgevolgd. “Mensen hebben echt oren naar het advies dat we als gecertificeerde pyrotechnici meegeven. Ze beseffen ook dat vuurwerk geen speelgoed is. Áls er ongevallen gebeuren, is dat omdat er alcohol in het spel is, of omdat het om illegaal vuurwerk gaat, waar de herkomst niet duidelijk van is. Wij weten perfect wat we verkopen en waar het vandaan komt.”

Geluidsarm?

Voor het achtkoppig team van de Vuurwinkel is eindejaar telkens een topperiode. “Erg druk, maar we genieten er met volle teugen van om rechtstreeks contact te hebben met onze klanten. Iedereen vertrekt hier opgetogen, klaar om van oudejaar een feest te maken. Op een verantwoorde manier.”

“Geluidsarm vuurwerk is een modeverschijnsel. Mensne willen het horen knállen. En dat hoeft niet per se nefast te zijn voor huisdieren”

Elke keer het over vuurwerk gaat, steekt ook de discussie over de geluidsarme variant op. “Een modeverschijnsel”, omschrijven Kasper en Wouter dit. “Wij hebben een paar dergelijke producten in voorraad, maar er is amper vraag naar. Mensen willen het horen knállen. Dat hoeft ook niet per se nefast te zijn voor huisdieren.”

“Een tip voor baasjes: hou de gordijnen gesloten en leg wat muziek op. Maar nog belangrijker is om vooral zelf rustig te blijven. Wie opgefokt is wanneer er vuurwerk afgeschoten wordt, zal zijn emoties onbewust op zijn huisdier overzetten. En een tip voor wie zelf vuurwerk wil lanceren: verwittig al je dichte buren. En onthoud goed, locatie is alles. Een dichtbevolkte omgeving vermijd je best.”

Het voltallige team achter de Vuurwinkel. © Joost Demuynck

In West-Vlaanderen wordt vuurwerk nog vrijwel overal toegestaan, in grootsteden als Antwerpen geldt dan weer quasi nultolerantie. “Bijzonder jammer dat vuurwerk op bepaalde plaatsen haast synoniem staat met gevaarlijk. Terwijl het een prachtige traditie is! Bij ons houden mensen zich ook mooi aan de afspraken.”

“Wie het op een correcte manier gebruikt, zorgt er mee voor dat deze mooie traditie blijft bestaan. Want een oudejaarsavond zonder vuurwerk, dat klopt gewoon niet. Het is de moderne versie van een eeuwenoud ritueel om boze geesten bij de start van het nieuwe jaar te verjagen. Dat willen we graag mee in stand houden.”

De acht vuurwerkgeboden

1. Vuurwerk en alcohol gaan nóóit samen.

2. Zoek een open ruimte om vuurwerk af te schieten.

3. Gebruik geen open vlam, wel een aansteeklont of sigaret

4. Zet vuurwerk altijd goed vast.

5. Respecteer de veiligheidsafstand.

6. Steek vuurwerk altijd aan met gestrekte arm.

7. Houd vuurwerk nooit in de handen tijdens het aansteken.

8. Vuurwerk is geen speelgoed. Ga er verantwoord mee om.

The post West-Vlaanderen blijft vuurwerkgek op oudejaar: “Gevaarlijk? Niet als je je verstand gebruikt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bijna dagelijks iets te beleven op Evenementenplein in Oostkamp: zomerse vibes met circustent, strand, zomerbar en podium

Op het evenementenplein achter Oostcampus is de aftrap gegeven voor een bruisende zomer in Oostkamp. Net zoals de vorige jaren is het plein omgetoverd tot een sfeervolle en gezellige ontmoetingsplaats met een strand, circustent, zomerbar en een podium. Tot en met 14 juli is er bijna dagelijks iets te beleven.
The post Bijna dagelijks iets te beleven op Evenementenplein

Lees meer »

Bewoner van huis dat getroffen werd door explosie zit nu zélf in de cel: “Hij ontkent elke betrokkenheid”

De Brugse politie is donderdagochtend in alle vroegte binnengevallen op meerdere locaties in ’t Brugse, waaronder in de woonwijk De Blauwe Poort. Daar werd de bewoner van het huis dat eind februari getroffen werd door een explosie opgepakt. Karam B. verscheen inmiddels voor de onderzoeksrechter op verdenking van cocaïnehandel en blijft aangehouden. Volgens de advocate is er geen link met

Lees meer »

KIJK. Marie Verhulst heeft date met Jef bij ‘Sneeuwwitje’ en Julie Vermeire doet oproep aan Studio 100

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

“Ze betalen hem zéér goed, dus dit gaat gevolgen hebben”: moet Erik Van Looy vrezen voor tv-toekomst in Nederland?

Van 660.000 naar 290.000 kijkers. Erik Van Looy (62) heeft met zijn ‘Pappenheimers’ geen goede beurt gemaakt in Nederland. “Die man is onverstaanbaar,” reageerde de een, terwijl de ander vond dat het een “waardeloos programma” was. Kritiek die zender RTL, waar Van Looy onder contract staat, niet ontgaan zal zijn. In ‘Dag Allemaal’ laat tv-criticus Jules Hanot (70) zijn licht

Lees meer »

“Wie op 13 oktober thuis blijft, moet niet zes jaar lang klagen dat het gemeentebestuur het verprutst”

Naast het doorbreken van het cordon sanitaire bij de lokale verkiezingen heeft Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken nog een doel voor ogen: op 13 oktober zo veel mogelijk Vlamingen naar de stembus krijgen. In Frankrijk heeft dat ‘zijn goeie vriendin’ Marine Le Pen geen windeieren gelegd. Haar slogan: ‘si le peuple vote, le peuple gagne’. En ze heeft gelijk, schrijft

Lees meer »

“Het was een slag in ons gezicht”: topscoorder en laagvlieger blikken terug op deelname aan ‘Met vier in bed’

“Die lage scores? Een slag in ons gezicht.” Nee, Magda (63) en Marc (66) blikken niet onverdeeld tevreden terug op hun deelname aan ‘Met vier in bed’. In dat programma mogen uitbaters hun B&B in de kijker zetten en dat heeft wel degelijk gevolgen. “De bekendmaking van de winnaar moesten we vijf keer opnemen. Niemand wilde voor hen applaudisseren.”

Lees meer »

Zus van koningin Mathilde debuteert als actrice: “Ik wilde mijn angsten overwinnen”

Hélène d’Udekem d’Acoz (44), zus van koningin Mathilde, heeft een opvallende carrièrewissel gemaakt. De gewezen advocate debuteert als actrice. Het eerste toneelstuk waarin ze de hoofdrol speelt, gaat vanavond in première op het hoog aangeschreven festival van Avignon in Frankrijk. Een opvallende zet voor de gravin, die naar eigen zeggen aan een bijna verlammende verlegenheid lijdt.

Lees meer »

“Hij maakt zich zorgen om de jeugd”: geen straf voor man (68) die jongeren met vouwmes bedreigde in supermarkt

Een 68-jarige man uit Blankenberge heeft voor de Brugse rechtbank opschorting van straf gekregen omdat hij een groepje jongeren met een vouwmes bedreigde in een supermarkt. Dat hij daarbij racistische motieven had, achtte de rechtbank niet bewezen.
The post “Hij maakt zich zorgen om de jeugd”: geen straf voor man (68) die jongeren met vouwmes bedreigde in supermarkt appeared

Lees meer »

Allereerste Landbouwprijs voor oud-schepen Johan Vanysacker

De Landbouwraad van Langemark-Poelkapelle reikte de eerste Landbouwprijs uit aan Johan Vanysacker. De Bikschotenaar kreeg de prijs omdat hij als CD&V-schepen twintig jaar lang de belangen van de landbouw in de gemeente verdedigde.
The post Allereerste Landbouwprijs voor oud-schepen Johan Vanysacker appeared first on KW.be.

Lees meer »