“Wat anderen denken, kan mij niet schelen”: Hugo Vetlesen vindt niet dat hij onder de (hoge) verwachtingen blijft

Hugo Vetlesen lijkt bij Club eindelijk op het goede spoor. De Noorse middenvelder stond na de smadelijke nederlaag op Union begin november weer in de basis, ging er niet meer uit en zorgt in zijn nieuwe positie als tweede zes naast Onyedika voor defensief evenwicht, Club telt nu al zeven clean sheets op rij. Voor die periode bleef de Noorse Speler van het Jaar in 2022 – toen goed voor 16 goals en 12 assists – onder de verwachtingen. Toch? Neen, dat vindt de toptransfer voor wie Club zeven miljoen euro betaalde zelf niet.

Een sterk debuut tegen het Deense Aarhus eind juli, meteen gekruid met een goal, joeg de verwachtingen nog de hoogte in. Hugo Vetlesen – fysiek gedreven, goede voetjes, een perfecte box-to-box leek het – zou naast Hans Vanaken het Brugse middenveld een nieuwe dynamiek bezorgen. Hij erfde het nummer 10 van Noa Lang, dat betekende ook al iets. Al waarschuwde coach Ronny Deila in de eerste weken: “Hij is pas 23 jaar, Hans heeft op zijn 31ste zoveel meer ervaring. Hugo zal tijd nodig hebben om even dragend te zijn als Hans.” Dat bleek ook, Vetlesen dobberde die eerste maanden bij het ook maar weinig overtuigend Club redelijk onopvallend mee. In de heenronde haalde hij in een kwart van de matchen de basis niet, in balans met Nielsen en Onyedika kwam hij slechts aan twee derde van alle speelminuten. En in competitie niet één goal of assist op zijn naam, terwijl hij bij Bodo/Glimt in 123 wedstrijden 69 keer beslissend was: 32 goals en 37 assists.

Geen EK

Maar, zo stelt hij laconiek vast: “Het gaat weer de goede richting op.” Met Club en met Vetlesen, vooral sinds de interlandbreak waarin hij met Noorwegen naast een ticket voor het EK ‘24 greep. Dat was ook teleurstellend: geen Haaland, geen Odegaard, geen Nusa en geen Vetlesen (drie caps, 1 goal) dus deze zomer in Duitsland. Al betekent dat wel dat hij volgende zomer eindelijk wat rust kan nemen. Doordat de competitie in Noorwegen doorliep tot aan zijn voorbereiding met Club heeft Vetlesen omzeggens al anderhalf jaar geen vakantie meer gehad. “Oké, eindelijk wat rust volgende zomer, maar natuurlijk was het missen van het EK wel een teleurstelling. We speelden nochtans een paar goeie wedstrijden, alleen ontbrak het wat aan geluk. Vooral tegen Spanje (groepswinnaar voor Schotland, red.) ontbrak het ons aan de nodige efficiëntie. Jammer, want ik kan erg veel leren van die nationale selecties, met spelers die aan de top spelen van de sterkste competities van Europa.”

Niet eenzaam

Momenteel is er evenwel nog geen sprake van vermoeidheid. “Ook niet aan het ritme van twee wedstrijden per week. Voor mij kunnen er niet genoeg matchen zijn. Wat ook helpt: ik ben die hele tijd gespaard gebleven van blessures en ik verzorg me ook zo goed mogelijk: voldoende slaap, gezond eten, op tijd een massage… Ik leef gewoon zo professioneel mogelijk. It’s my job.”

De volledige focus dus op het voetbal en op Club, daar in Knokke-Heist waar de alleenstaande een flat betrekt. “Dat gaat prima, ik ben graag op mijn eentje. En de Scandinaviërs van Club – Antonio Nusa, Zinckernagel, Skov Olsen… – zoeken elkaar regelmatig op, ook voor family dinners, zeg maar. En tussendoor maken we regelmatig strandwandelingen. Ik mag zeggen dat ik mij niet snel eenzaam voel. Ik kook graag, bekijk graag series… That’s okay for me.”

“Het heeft enige tijd geduurd, maar in de laatste wedstrijden vond ik toch al beter mijn draai. Daar wil ik nu verder op bouwen”

Dat is dan het leven buiten het voetbal. Maar wat vindt hij zelf van zijn eerste maanden bij Club? Hij wil er geen cijfer op plakken. “Helemaal tevreden zal ik nooit zijn, ik wil almaar beter worden. Het heeft enige tijd geduurd, maar in de laatste wedstrijden vond ik toch al beter mijn draai. Daar wil ik nu verder op bouwen.”

Verwachtingen

Dat hij eerder onder de verwachtingen bleef, wil hij niet gezegd hebben. Vetlesen haalt de schouders op: “In het voetbal liggen de verwachtingen altijd hoog. Dan kan ik alleen zeggen: míjn verwachtingen liggen nóg hoger dan van gelijk wie. Waarbij ik alleen kijk naar de prestaties op het veld. Alles eromheen, wat anderen zeggen of schrijven, dat speelt voor mij niet. I really don’t care. Alleen wat de coach en mijn ploeg van mij verlangen, is wat telt. Het is nu eenmaal zo dat een jonge speler zich met hoogtes en laagtes ontwikkelt. Ik praat vaak met de coach, ook over de concurrentie op het middenveld. Natuurlijk was ik niet blij als ik niet startte, maar ik kreeg er wel altijd een duidelijke uitleg voor.”

Wat ook meespeelde, vindt hij: hij speelt een stuk lager dan vroeger, een stuk minder aanvallend. “Dat vraagt ook enige aanpassing en het is een verklaring waarom ik vroeger vaker scoorde en voor meer assists zorgde.” En wat vond hij van het Club Brugge van de afgelopen maanden? In de Conference League presteert blauw-zwart best op niveau – dat moest gisteren opnieuw blijken – maar in competitie kon de ploeg van Deila pas vorige week wegkruipen van de 7de plaats. “Die 7de plaats was wat niemand verwachtte, dat klopt. Dat was onder ons niveau. Een echte verklaring zie ik niet, al verdienden we toch al een paar keer meer. Het ontbrak ons alleen maar aan efficiëntie – ik denk aan de 0-0 tegen Cercle Brugge. Maar daarna ging het almaar beter, scoorden we tot zondag in Mechelen vlot én pakten we géén goals meer. Zo hard werken, dat moést een keer lonen. (denkt na) Het zit in het voetbal altijd in details.”

Conference League

Gisteren zal Club tegen Bodo/Glimt zijn leiderspositie in groep D van de Conference League wel bevestigd hebben, zeker zondag wordt in de Slag om Vlaanderen tegen Gent nóg maar eens een referentiematch verwacht. De Noor hoedt zich evenwel voor grote uitspraken: “Dat kan best zijn. We moeten gewoon de focus behouden en het match per match bekijken. We mogen niet te ver in de toekomst kijken.”

Met een zevende plek in de competitie kan Club – en Vetlesen – niet tevreden zijn. “Dat is onder ons niveau. Een echte verklaring zie ik niet, al verdienden we toch al een paar keer meer.” © BRUNO FAHY BELGA

Maar de kloof met Union van 14 punten zou met nog drie matchen te gaan (waarvan de laatste op 26 december thuis tegen Union) toch moeten verkleind zijn tegen Nieuwjaar? “Dat is de bedoeling, ja. Al mogen we niet focussen op Union of gelijk welke andere titelkandidaat. Dan verliezen we onze eigen richting. We moeten alleen naar onszelf kijken.” Hij zag in de heenronde al alle titelconcurrenten aan het werk en het is toch Union dat het meeste indruk op hem maakte. “Al heb ik ook vastgesteld dat we in alle onderlinge duels met Union, Antwerp, Anderlecht… nooit minder waren. Ook niet tegen Gent. We hebben in elk geval niet minder kwaliteit, dat weet ik wel zeker.” De titelstrijd blijft alvast de corebusiness, maar de Europese overwintering in de Conference League brengt soelaas. “For sure. Maar we mogen nu niet gaan denken dat we die ook nog kunnen winnen. Ook hier geldt: match voor match.”

Franse taal

Neen, grote uitspraken moet je niet verwachten van de koele Noor. Vetlesen werd echter geboren in België, hij bracht vier jaar door in het Waalse Eigenbrakel. Zijn vader werkte in Brussel voor een Noors gas- en oliebedrijf – hij komt nog steeds vaak in Brussel – en zijn moeder is een Française uit de buurt van Bordeaux. Hij spreekt dan ook uitstekend Frans. “Oui, je parles français. (lacht) Ik voel me ook meer Frans dan Belgisch, mijn moeder is altijd de belangrijkste persoon in mijn leven geweest. Ik heb alleen maar vage herinneringen aan mijn eerste levensjaren hier. Al was het wel apart om in België te komen voetballen. Maar het is leuk voor de familie, telkens mijn vader nog eens naar Brussel komt voor zijn werk kan hij een match van Club meepikken.” Ook meegenomen: in Knokke-Heist wordt een aardig mondje Frans gesproken. “Ik spreek het overal, in de winkels en zo. En hier op de club met Boyata. Handig hoor in België, Frans als tweede taal.” (lacht)

Toekomst

Hij tekende bij Club tot 2027 en ook voor zijn carrièreplanning geldt: stap voor stap. “Natuurlijk heb ik nog dromen. Dat had ik als kind al, ik wilde alleen maar profvoetballer worden. Zinédine Zidane was mijn grote idool. Fransman, hé. (lacht) Ik heb er dan ook alles voor gedaan, ook op de Sportschool telde voor mij alleen maar voetbal. En dat is gelukt. Nu wil ik vooral geen stappen overslaan. Eerst Stabaek, dan Bodo/Glimt waar we twee keer landskampioen werden en nu is Club Brugge de volgende stap. Verder wil ik niet kijken. Ik ben daar heel rationeel in, anders verlies je de focus. Ik ben ook pas 23, ik heb nog een hele tijd voor mij.”

“Zinédine Zidane was mijn grote idool. Fransman, hé”

Al gaat die tijd voor hem wel traag. Hij is namelijk geboren op 29 februari 2000 en is dus eigenlijk maar om de vier jaar jarig. Maar 2024 is wel een schrikkeljaar. “Big party op 29 februari? (lacht) Ach, als kind vond ik dat wel speciaal, maar later werd ik dat gewoon. In gewone jaren vier ik mijn verjaardag op 28 februari.”

The post “Wat anderen denken, kan mij niet schelen”: Hugo Vetlesen vindt niet dat hij onder de (hoge) verwachtingen blijft is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bart doet dochter tickets voor Taylor Swift cadeau, zij drilt hem voor het optreden: “Ik wist niet dat het zo complex was”

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift is momenteel bezig aan een tour door Europa. Binnenkort gaan ook Bart en Merel De Waele uit Gent kijken. Het is een cadeautje voor dochterlief, maar zij wil geen mal figuur slaan met haar vader aan haar zijde. En dus ontwierp Merel een PowerPoint, een spoedcursus Taylor Swift. VTM NIEUWS ging kijken hoe goed papa

Lees meer »

“Geruchten kunnen toch niet kloppen?”, Michel waarschuwt Orbàn dat hij niet in naam van de EU met Moskou kan spreken

De Hongaarse premier en tijdelijk voorzitter van de EU Viktor Orbán kan niet in naam van de Europese Unie met Rusland spreken. Daarvoor heeft de uittredende voorzitter van de Europese Raad Charles Michel donderdag gewaarschuwd. Ook de Poolse eerste minister Donald Tusk maakt zich duidelijk zorgen over de geruchten dat de Hongaarse premier snel een bezoek zou brengen aan Moskou.

Lees meer »

CD&V Torhout zet de jongeren voorop

CD&V Torhout heeft haar definitieve lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen bekendgemaakt. Opvallend: direct na lijsttrekker Kristof Audenaert, zelf ook maar 41, staan drie nieuwe, jonge kandidaten: Ellen Degrande, Gianni Verhouwe en Stijn Deboysere. “Een duidelijk signaal dat we de jongeren voorop zetten.”
The post CD&V Torhout zet de jongeren voorop appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuw politiekantoor bij AC/DC in Staden officieel geopend

Het gemeentebestuur en de politie openden onlangs officieel de nieuwe regiopost Staden van politiezone Arro Ieper. De post Staden ruilde zijn oude plek aan de Passendalesteenweg in voor een nieuwe stek in de Hospitaalstraat. Voortaan is de lokale politie te vinden midden in de gemeente, dicht bij de gemeentelijke dienstverlening.
The post Nieuw politiekantoor bij AC/DC in Staden officieel

Lees meer »

“Probeer een eerlijke sprinter te zijn en wil andere renners niet hinderen”: Jasper Philipsen reageert voor het eerst op “onverwachte” declassering

Jasper Philipsen liet dan toch nog van zich horen na zijn tweede plek en latere declassering in de zesde Touretappe. “Ik ben ontgoocheld door de onverwachte declassering”, zegt hij in een statement. De sprinter van Alpecin-Deceuninck was na afloop bijzonder kwaad. Philipsen vloekte er op de ploegbus op los, zijn vriendin Melanie moest hem daar zelfs gaan kalmeren.

Lees meer »

Listige Pogacar wilde geel aan Evenepoel laten, die morgen maar 3 plaatsen beter moet doen om leider te worden: “Zou fantastisch zijn”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel morgen drie plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »

Meer dan 13.000 bezoekers genieten van 33ste editie Feest in ‘t Park in vernieuwde festivalsetting: “Een onvergetelijke start van de zomer”

Een zomerse en gezellige sfeer, een prachtig vernieuwd park, de opzwepende dansbeats van nationale en internationale artiesten én het inhoudelijk lokaal mondiaal verhaal van Feest in ’t Park lokten zaterdag 13.000 bezoekers naar het Minnewaterpark en het Bargeplein. De derde editie georganiseerd door Brugge Plus en de 33ste editie sinds de start van het mondiaal festival was een groot succes.<br

Lees meer »

Artificiële intelligentie bepaalt wat u betaalt voor uw koopjes: kan ik daardoor nog goedkoper kleding kopen?

Grote modeketens gebruiken tegenwoordig artificiële intelligentie (AI) om te bepalen welke artikelen in deze soldenperiode met welke korting worden verkocht. Als consument doet u daar alvast uw voordeel mee, want onder meer ZEB en E5 pakken nu al uit met kortingen tot -70%. Betekent dit ook dat koopjesjagers in de ene winkel een betere deal kunnen scoren dan in de

Lees meer »

Luk (70) miste amper een festival, nam er duizenden foto’s en is nu zelf te zien in Dranouter: “Onze manier om merci te zeggen”

Oervrijwilliger Luk Dombrecht (70) neemt sinds jaar en dag foto’s in Dranouter, een van ’s lands oudste festivals. Voor de viering van het gouden jubileum stelt Dranouter een fractie van zijn duizenden foto’s tentoon in het dorp. Ook Luk is er te zien. “Maar die beelden waren moeilijk te vinden, want zelf staat hij niet graag op foto.”
The

Lees meer »

Cindy (45) en Dave (48) nemen bakkerij ‘t Molentje in Oostende over: “Omtoveren tot een gezellige broodjeszaak”

Echtpaar en zakenpartners Cindy Vanhoof (45) en Dave Gielen (48) waren 10 jaar lang de gezichten van frituur Cindy’s Frietje in Bilzen, Limburg. Beiden voelden dat het tijd werd voor een nieuw avontuur. Toen ze zagen dat bakkerij ‘t Molentje in de Madridstraat een nieuwe uitbater zocht, waagden ze meteen de sprong. “Het is altijd blijven kriebelen om ooit zelf

Lees meer »