Vernieuwd Watouplein officieel geopend

Het Watouplein, ter plaatse steevast de Grote Markt genoemd, want er is ook de Kleine Markt, werd volledig vernieuwd en toegankelijker gemaakt. Zaterdag nodigde het stadsbestuur de buurtbewoners uit om samen te klinken op het vernieuwde plein. Het Kerstmarktcomité ondersteunde de openingsreceptie, die vlak voor de start van de kerstmarkt plaatsvond.

De Belgische porfierkasseien kregen gesloten voegen, zodat het plein zonder pesticiden onderhouden kan worden. De open pleinfunctie werd hersteld, met vijf lindebomen op de westelijke en oostelijke zijde. Het ontwerp hield rekening met de eisen van Onroerend Erfgoed. Er zijn nu ook enkele extra zit- en picknickbanken en er is een aansluiting voor de kerstverlichting.

“Het was al vele jaren dat het Watouplein er steeds desolater bijlag. Verzakte kasseien, onkruid tussen de voegen, waterplassen, een uitdaging voor wie iets organiseerde op het plein, of voor wie met rolstoel of iets hogere hakken over het plein liep. We deden als stadsbestuur niet zomaar wat we zelf wilden. Het ontwerp moest rekening houden met de strenge eisen van Onroerend Erfgoed, omdat het een beschermd dorpsgezicht betreft. Het geheel van de werken werd geraamd op 422.591 euro, waarvoor we 60 procent subsidie kregen”, zei schepen Ben Desmyter (CD&V) tijdens de opening.

Bewoners wilden kunstmonumenten behouden

“Het plein werd volledig met Belgische porfierkasseien aangelegd en afgewerkt met opstaande veldborduren. De kasseien kregen gesloten voegen, zodat het plein zonder pesticiden onderhouden kan worden. Het Clausmonument, restant van een vorige Kunstzomer, schoof enkele meters op, maar bleef wel op het Watouplein. Het mozaïek, eveneens uit een Kunstzomer, krijgt een plaats onder de grote luifel. Het waren pittige discussies met Onroerend Erfgoed, die liefst alle permanente verwijzingen naar vorige zomers vol kunst wilde verwijderen. Iets waar we met de stad en met steun van het bewonersplatform ons heel stevig tegen verzet hebben. Het oorlogsmonument bleef op dezelfde plaats staan. Rond dat gedenkteken komen nog aanplantingen, zoals gras en bloembollen, net als aan de oost- en westzijde”, aldus schepen Desmyter, die het dossier de hele tijd opvolgde.

Engelengeduld

Onder de luifel kwamen er extra fietsstallingen, en volgende week komen er nog negen zitbanken. De 46 parkeerplaatsen konden behouden worden.

Pleinbewoner Serge Coudron: “De werken gingen van start op 18 september, en waren klaar op 18 november. Goed getimed en uitstekend begeleid door de ambtenaren van de stad. Een hele prestatie. De vlugheid was ook te danken aan het feit dat gewerkt werd met de lokale aannemer Timo Tuin. Opvallend was het engelengeduld van een andere firma die, zelfs op zaterdag, de kasseien en vooral de voegen her aanbracht. Maar of er daar geen onkruid zal tussen groeien, blijf ik mij afvragen.”

Kleine Markt

“We kregen al dikwijls de vraag wanneer dat andere plein, de Kleine Markt, aan de beurt komt. Ook met dat dossier hebben we al flink wat stappen gezet in de voorbereiding. Maar om budgettaire redenen moesten we even temporiseren. Het wordt een project voor de komende jaren”, besluit schepen Ben Desmyter.

The post Vernieuwd Watouplein officieel geopend is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wie wordt 60ste Tineke van de Watermolen? Vijf meisjes dingen naar het lintje

Men kan maar eenmaal een diamanten Tineke van de Watermolen worden. Geen zes maar vijf kandidaten smijten zich volledig voor het Jubellint van de Watermolen. De telraamspecialisten beweren dat dit jaar het 58ste Tineke van de Watermolen wordt verkozen en niet het 60ste. De organisatoren zelf tellen er de twee coronajaren bij en verkiezen zo hun 60ste Tineke. Of de

Lees meer »

Feesten Heule-Watermolen verliezen metWalter Deleu (76) opnieuw een oud-voorzitter

Nog maar vorige maandag 1 juli is dr. Claude Damman ten grave gedragen of Heule-Watermolen is opnieuw in rouw door het overlijden de dag erop van Walter Deleu. Beiden waren oud-voorzitter van het feest- en cultuurcomité dat de Watermolen Feesten organiseert. Toevallig vindt in de levendige gemeenschap net dit weekend de 80ste editie plaats van de kermis, die voortvloeide uit

Lees meer »

Bloemen plukken bij Farmflorette in Ruddervoorde: “De tuin doet me denken aan de tuinen uit mijn jeugd”

Op de Baliebrugge, nabij de grens met Torhout, hebben Liesbeth Hanssens (48) en Wim Kerkhove (46) samen met hun dochters Justine (21), Ite (18) en Anouk (15) de tuin vooraan hun boerderij heraangelegd. Ze hebben er een groot assortiment bloemen aangeplant. Dat willen ze nu met iedereen delen in hun pluktuin.
The post Bloemen plukken bij Farmflorette in Ruddervoorde:

Lees meer »

KIJK. Beelden tonen hoe woedende DJ Hardwell abrupt zijn optreden beëindigt op Saga Festival: “Zo kan ik dit niet”

De Nederlandse Robbert van de Corput (36), beter bekend als DJ Hardwell, heeft zijn optreden op het Saga Festival in Boekarest op vrijdagavond vroegtijdig beëindigd. Tijdens zijn set uitte hij zijn frustratie over het festival, omdat hij naar eigen zeggen niet betaald werd. Daarnaast klaagde hij ook over de gebrekkige kwaliteit van de apparatuur. “Zo kan ik niet optreden.”

Lees meer »

Telex sport

AtletiekDe atletiekcarrière van Jonathan Borlée (36) zit erop. De 400 meterloper kan niet deelnemen aan de Olympische Spelen door een blessure aan de hamstrings. Het missen van de Spelen betekent ook het einde van de loopbaan van Borlée, die normaal ging stoppen na Parijs. Dat is bijzonder zuur voor Jonathan Borlée, want normaal zouden de Spelen van Parijs met vader

Lees meer »

Izegem breidt blauwe zone in centrum uit, oppositie hekelt krappe timing: “We hebben hier toch wel wat vragen bij”

De stad Izegem breidt vanaf 1 juli de blauwe zone in het centrum uit. Bedoeling is om de parkeerdruk in enkele straten rond het zwembad, Kerkplein en ziekenhuis aan te pakken en voor meer rotatie te zorgen. Enkele oppositiepartijen hekelen echter de vlugge invoering en het feit dat inwoners voor hun eerste kaart moeten betalen. Schepen Caroline Maertens (N-VA) nuanceert.<br

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, de assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »

Juf Sabine Himpens gaat na 41 jaar met pensioen

Vrijdag 28 juni was voor Sabine Himpens (61) haar laatste schooldag in de Sint-Pieterschool in Oostkamp. Na 41 jaar lesgeven is het tijd voor een nieuwe fase in haar leven en een verdiend pensioen. Ze was koningin voor één dag en werd uitgezwaaid door meer dan 500 leerlingen.
The post Juf Sabine Himpens gaat na 41 jaar met pensioen

Lees meer »