Gewezen Zonnebeeks schepen en OCMW-voorzitter Freddy Defrancq (97) overleden

In Maria’s Rustoord in Dadizele is Freddy Defrancq (97) overleden. Freddy woonde destijds in Beselare en was voor de socialisten eerst zes jaar OCMW-voorzitter en dan twaalf jaar schepen in Zonnebeke. Aan de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2000 nam hij niet meer deel. Freddy was gewezen zaakvoeder van kantoormeubelen DFB op de Provinciebaan in Ledegem.

“Eerst de mensen en dan politiek”, was zijn levensmotto als politicus. Hij was een laatbloeier in de gemeentepolitiek want Freddy zette pas op zijn vijftigste zijn eerste stappen. In de Hoenstraat woonde hij op een boogscheut van het toenmalig SP-lokaal café ‘t Kanon. “Ik maakte er al snel vrienden en voor ik het besefte zat ik in de bestuursploeg”, vertelde hij destijds in KW.

“Ik werkte toen samen met een groep fantastische mensen en legde de basis van de huidige Beselaarse SP. Op aandringen van Maurice Bourgois en Robert Comyn liet ik me overhalen om in 1976 op de SP-lijst te staan. Het werd een flop en ik werd niet verkozen. Als zaakvoerder leerde ik om terug te vechten en zes jaar later waagde ik in oktober 1982 opnieuw mijn kans.”

“Ik werd verkozen als OCMW- voorzitter in de coalitie SP-Inspraak. In die zes jaar speelde politiek geen belang. Samen met een hechte ploeg zetten we ons in voor het welzijn van de minderbedeelden. Samen met mijn ploeg – want alleen kan je niets – bouwden we de poets- en klusjesdienst verder uit.”

Schepen van Sport en Sociale Zaken

In 1988 stond Freddy bij de socialisten op de vierde plaats. De SP haalde zijn slag thuis en behield het vertrouwen in zijn coalitiepartner Inspraak. Freddy werd schepen van Sport en Sociale Zaken. In die legislatuur werd het voetbalveld van Blue Star Geluveld aangelegd

Zes jaar later in 1994 klom schepen Freddy omhoog op de SP-ladder tot op de tweede plaats na lijsttrekker Maurice Bourgois. Met de CVP koos de SP voor een andere coalitiepartner. Freddy werd opnieuw schepen en kreeg de bevoegdheid over Onderwijs, Patrimonium en Ruimtelijke Ordening.

Freddy Defrancq werd geboren in Ledegem en was de echtgenoot van Christine Goderis. Hij was de vader van drie kinderen Natascha, Frederik en Dominiek. Er zijn daarnaast acht kleinkinderen en een achterkleinzoon Gerard.

De uitvaart vindt plaats in intieme familiekring.

(EDB)

The post Gewezen Zonnebeeks schepen en OCMW-voorzitter Freddy Defrancq (97) overleden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zes WO I-soldaten uit Wales krijgen een graf met hun naam op, meer dan een eeuw na hun dood

Afgelopen week vond op verschillende CWGC-begraafplaatsen een plechtigheid plaats voor WO I-soldaten uit Wales die een grafsteen met hun naam op kregen. Na grondig onderzoek werd ontdekt waar ze lagen begraven. De herinwijding van het graf van kapitein Clifford Nichols werd bijgewoond door zijn achternicht en haar kinderen.
The post Zes WO I-soldaten uit Wales krijgen een graf met

Lees meer »

“Ik ben alles kwijt”: getuigenissen van slachtoffers geven hallucinante inkijk in werkwijze van Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen

“Op het einde van de rit was ik alles kwijt.” De cryptofraudezaak rond ex-wielrenner Stijn V. (45) uit Sint-Truiden, waar HLN gisteren als eerste over berichtte, neemt steeds grotere proporties aan. Al zes slachtoffers hebben zich bij onze redactie gemeld: hun getuigenissen geven een hallucinante inkijk in de werkwijze van de Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen. Zelfs

Lees meer »

Die keer dat we met Henk…

Half Tielt en omstreken heeft wel een verhaal dat begint met ‘die keer dat we met Henk … ’. Vaste ingrediënten: rock-’n-roll, veel zielen veel vreugd, een fris pintje en wat baldadigheden links en rechts. Maar evengoed een knisperend kampvuur, kwispelende honden, ruisende bomen en de intimiteit van in stilte zijn.
The post Die keer dat we met Henk…

Lees meer »