Tine Sinaeve ontvangt Prijs Van Wonterghem – De Brabandere 2023

De 23ste Prijs Van Wonterghem – De Brabandere gaat naar Tine Sinaeve. Tine werkt als verpleegster in het CLB Ieper, is getrouwd met Vincent Demyttenaere en mama van Ferre (25) en de tweeling Josse en Warre (17).

Al 17 jaar trekt Tine Sinaeve aan de kar van de Vlamertingse Turnkring dat met zijn bijna 1.000 leden menig Groot-Ieperling aan het sporten zet. Van vrijwillige coach die één keer per week training geeft, evolueerde ze er tot voorzitter van Westhoek Turncentrum vzw. Daarbij legt ze als geen ander één bijzonder accent: ze ijvert al jaren voor meer inclusie in de sport. Een ambitie die nu omgezet wordt in een eigen sportcentrum voor mensen met een beperking dat intussen meer dan 70 mensen uit de ruime regio rond Ieper bedient. Voor al dat engagement ontvangt Tine nu de prijs Van Wonterghem – De Brabandere 2023.

Groot engagement

Het Fonds van Wonterghem – De Brabandere, beheerd door de Koning Boudewijnstichting bekroont elk jaar een verdienstelijk persoon of groep mensen uit de Ieperse regio met zijn prijs van 25.000 euro. Daarmee wordt hun filantropisch engagement voor mensen in kansarmoede, cultuur en erfgoed, voor mensen met een beperking of voor het samenleven in buurt of wijk erkend. De helft van het bedrag gaat naar de persoon zelf, de andere 12.500 euro mag de laureaat wegschenken aan een goed doel dat de voorkeur wegdraagt.

Tine Sinaeve is sinds 2006 actief bij de Vlamertingse Turnkring. Eerst bezocht ze die als ouder, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En dus engageerde Tine zich al snel als trampolinetrainster, eerst één keer per week, later elke dag. Al dat engagement zorgde ervoor dat ze sinds enkele jaren voorzitter geworden is van de Turnkring die met zijn bijna 1.000 leden een serieuze sociale en sportieve rol van betekenis speelt in Groot Ieper.

Sportcentrum G-Fit

De manier waarop Tine haar engagement invult, is volgens de jury een voorbeeld voor vele anderen. “Tine heeft de gave om de organisatie en de sporter centraal te stellen, het draait niet om haar persoon. Het liefst blijft ze zelf op de achtergrond, ze zoekt niet zelf de schijnwerpers. En net dat zorgt ervoor dat je van een oprecht en authentiek engagement kan spreken”, aldus erenotaris Luc Ghesquiere, voorzitter van het Fonds Van Wonterghem – De Brabandere. Bovendien laat Tine ook niet na een sociaal-maatschappelijke saus boven op haar engagement te leggen, want ze is al jaren grote pleitbezorger van meer inclusie in de sport. Ze is er rotsvast van overtuigd dat sport ook voor mensen met een beperking een helende en integrerende rol kan spelen.

Dat het haar menens is met die ambitie bewijst het feit dat Tine samen met enkele andere bestuurders G-Fit uit de grond heeft gestampt, een sportcentrum dat volledig aangepast is aan de noden van mensen met een beperking. Het sportcentrum is intussen operationeel en bedient een doelgroep van meer dan 70 personen in de ruime regio rond Ieper. “Het engagement van Tine toont bovendien ook dat wie gelooft in de toekomst ook sterke resultaten kan neerzetten. Ze liet de droom van een aangepast sportcentrum niet stranden op een droom, maar nam anderen mee in haar mooie enthousiasme en creëerde op die manier toekomstperspectief voor velen.”

The post Tine Sinaeve ontvangt Prijs Van Wonterghem – De Brabandere 2023 is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Moet je binnenkort betalen om overtollige stroom van zonnepanelen op het net te zetten? “De situatie is onhoudbaar”

Betaal je binnenkort in plaats van geld te ontvangen om overtollige stroom van je zonnepanelen op het elektriciteitsnet te zetten? Het lijkt de wereld op z’n kop, maar in Nederland rekenen bijna alle energieleveranciers ondertussen kosten aan voor wie opgewekte stroom op het elektriciteitsnet zet. Waarom doen ze dat? En zal dat ook bij ons gebeuren?

Lees meer »

Klas 3A van vrije basisschool Don Bosco in Bredene wint kunstwedstrijd

Dit voorjaar organiseerde het gemeentebestuur een kunstwedstrijd voor Bredense scholieren. Bezoekers aan de tentoonstelling van de werken in het MEC Staf Versluys konden stemmen op hun favoriete werk. Deze week werden de winnaars bekendgemaakt. Hoofdwinnaar is het werk ‘Groeien en Bloeien’ van de 3A-klas uit de vrije basisschool Don Bosco.
The post Klas 3A van vrije basisschool Don Bosco

Lees meer »

“Zijn rider met eisen bestaat uit 37 pagina’s”: alles wat u wil weten over Bruce Springsteens passage in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

Paradise City klokt af op 43.000 bezoekers

De negende editie van het elektrofestival Paradise City heeft 43.000 bezoekers aangetrokken. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Op zaterdag waren er een aantal stevige regenbuien, maar die zaten de positieve energie waar het festival voor bekendstaat, niet in de weg.

Lees meer »

Kapster Christel Verhaeghe van Team 2030 naar …N-VA in Wervik

Omdat ze zich niet kon verzoenen met haar plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober verliet kapster Christel Verhaeghe (57) maanden geleden Team 2030. Alvast een verlies voor de oppositiepartij die de ambitie heeft om de grootste fractie te worden. Christel Verhaeghe zegt de politiek evenwel geen vaarwel, want op de lijst van N-VA krijgt ze de tweede

Lees meer »

De middeleeuwen in Oosthof

Het tweede Middeleeuws Festival op zaterdag 13 en zondag 14 juli brengt maar liefst 700 deelnemers en ruim 50 internationale handelaars naar Snellegem en het Oosthof. Zelfs de Rode Ridder zal er een weekendje vertoeven.
The post De middeleeuwen in Oosthof appeared first on KW.be.

Lees meer »

Huiveringwekkende beelden tonen hoe haaien bloedende vrouw ‘stalken’ na aanval voor Amerikaanse kust

Tijdens de nationale feestdag in de Verenigde Staten speelde zich donderdag een huiveringwekkende situatie af. Vier strandgangers die voor de kust van South Padre Island in Texas aan het zwemmen waren, werden aangevallen door haaien. Twee van hen raakten zwaargewond en twee anderen konden nog op tijd uit het water springen. Op sociale media gaan beelden rond van de twee

Lees meer »