“Al veel stappen gezet, maar probleem nog niet opgelost”: uitgebreid overstromingsgebied moet Roeselaarse wijk beter beschermen tegen wateroverlast

Het bestaande gecontroleerde overstromingsgebied in de Heirweg in Beveren, bij Roeselare, is onlangs uitgebreid met een extra buffervolume van 7.200 m³ waardoor de totale buffercapaciteit op de Krommebeek nu bijna 20.000 m³ bedraagt. De werken maken deel uit van het Actieplan Water. “We hebben sinds de wateroverlast in 2016 al veel stappen gezet, maar het probleem is nog niet opgelost. Er staan nog heel wat projecten op til en volgende week zitten we terug samen met de provincie om te kijken wat er de komende jaren nog moet gebeuren”, aldus burgemeester Kris Declercq (CD&V).

Actieplan Water

De afgelopen jaren kampten bepaalde delen van Roeselare met wateroverlast tijdens hevige regenval. “Na de ernstige wateroverlast in 2016 werd het Actieplan Water opgezet met als doel het aanpakken van waterproblemen en het verbeteren van waterbeheersing. Op verschillende plaatsen zijn de genomen maatregelen al duidelijk zichtbaar. Zo is bijvoorbeeld de Godelievewijk al veel beter beschermd”, aldus schepen van Waterbeheersing Francis Debruyne (CD&V).

In 2016 werd onder andere de Kapelhoek in Beveren zwaar getroffen door wateroverlast. “Hier komen drie beken samen waarvan de Krommebeek de grootste is. Er lag hier al een bufferbekken, maar dat bleek niet voldoende te zijn”, aldus Debruyne.

Uitbreiding

De stad en de provincie sloegen de handen in elkaar om het bufferbekken uit te breiden. In november 2022 startten de uitbreidingswerken aan het gecontroleerd overstromingsgebied Krommebeek langs de Heirweg. “De voorbije periode reden hier tal van vrachtwagens op en aan. Maar het eindresultaat mag er zijn. We beschikken over een prachtig stukje natuur vlak naast onze woning en worden nu extra beschermd tegen wateroverlast”, aldus bewoonster Els Maertens. Het bestaande bufferbekken had al een capaciteit van ongeveer 12.000 m³. De uitbreiding voegde daar nog eens 7.200 m³ aan toe. Het water in het bufferbekken zal ook gebruikt kunnen worden tijdens droge periodes.

De uitbreiding van het gecontroleerd overstromingsgebied in Beveren is een nieuwe stap in de strijd tegen mogelijke wateroverlast. “Ons Actieplan Water is in volle uitvoering. Binnenkort worden ook belangrijke projecten in Beitem en op De Ruiter gerealiseerd. Volgende week zitten we ook terug samen met de provincie om te kijken wat er in de toekomst nog nodig is. Er werden al veel initiatieven opgestart en we hebben al grote stappen gezet, maar het probleem is zeker nog niet opgelost”, aldus burgemeester Kris Declercq (CD&V). Dat beseft ook deputé Bart Naeyaert (CD&V). “Inmiddels zijn er al 64 gecontroleerde overstromingsgebieden in onze provincie, maar we blijven op dergelijke acties inzetten. We moeten blijven omgaan met water, want het is een problematiek die steeds onvoorspelbaarder wordt.”

The post “Al veel stappen gezet, maar probleem nog niet opgelost”: uitgebreid overstromingsgebied moet Roeselaarse wijk beter beschermen tegen wateroverlast is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wie vanuit Londen het Verenigd Koninkrijk in reist staat schok te wachten: grootste deel heeft geen economische waarde

In het Verenigd Koninkrijk staan schoolgebouwen letterlijk op instorten, staan in sommige gemeenten meer voedselbanken dan fabrieken en zijn 5-jarigen kleiner dan in 2010 vanwege ondervoeding, ziet de Brits-Nederlandse columnist van ‘Financial Times’ Simon Kuper. De economische malaise is volgens hem voor de Britten hét hete hangijzer bij de parlementsverkiezingen donderdag, schrijft hij in de Nederlandse krant ‘Algemeen Dagblad’. Hoe

Lees meer »

Nieuw vrijetijdsaanbod voor jongeren in De Lovie vzw: “We willen zorg op maat bieden aan wie er nood aan heeft”

De Lovie vzw is een sociale organisatie actief in heel de Westhoek. Ze ondersteunen kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap, andere beperking of verhoogde kwetsbaarheid. Om tegemoet te komen aan de nood aan vrijetijdsbesteding voor jongeren met ASS of een gedragsproblematiek en voor jongeren met een beperking werd een nieuw aanbod uitgewerkt onder de noemer JokiFun en Tjsakut

Lees meer »

Biden in eerste tv-interview sinds rampzalig verlopen debat: “Ik stap alleen uit de race als de Heer mij persoonlijk komt vertellen dat ik dat moet doen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn eerste televisie-interview na zijn zwakke optreden tijdens het debat met Donald Trump op 27 juni aangegeven dat hij ziek was tijdens dat debat. “Ik voelde me verschrikkelijk”, zei Biden in gesprek met zender ‘ABC’. Biden maakte ook nogmaals duidelijk dat hij niet overweegt om uit de race om het presidentschap te stappen.

Lees meer »

Jitske Van de Veire vertelt in tranen over scheiding van haar ouders in podcast van papa Peter: “Mijn zorgeloosheid was weg”

Onderneemster Jitske Van de Veire (31) voert het meest eerlijke gesprek met haar vader Peter Van de Veire (52) in diens podcast ‘De zandloper’. Ze praat over haar kindertijd, de scheiding van haar ouders en hoe ze nu in het leven staat. “Ik neem het jullie niet meer kwalijk. Maar toen begreep ik niet dat mensen kinderen maken en niet

Lees meer »

Prinses Delphine prijst koning Albert: “Je kan niet alles inhalen, maar ik hou van mijn vader en dat is genoeg”

Ze heeft jarenlang voor erkenning moeten vechten, maar vandaag is prinses Delphine (56) gelukkig met de relatie die ze met haar vader heeft opgebouwd. In een interview met het tijdschrift ‘Paris Match’ geeft de prinses meer details over de band die ze met koning Albert (90) heeft. Sinds hun verzoening zijn hun interacties zowel hartelijk als betekenisvol geworden.

Lees meer »

Vlaming Thierry (53) zag Joe Biden enkele uren na felbesproken debat: “Daar liep een president over de tarmac”

Enkele uren na het veelbesproken debat tussen een verwarde, stotterende Joe Biden en zijn zelfverzekerde opponent Donald Trump, stond de Vlaming Thierry Wernaers (53) oog in oog met de Amerikaanse president. Dat leek een heel andere Biden te zijn. “Op enkele meters afstand van me stapte een zelfverzekerde president rond”, zegt Thierry, die als ‘delegate’ is uitgekozen om Biden officieel

Lees meer »