Kortrijks Kunstenoverleg lanceert memorandum: “Cultuur en verbeelding kan de wereld redden”

Het Kortrijks Kunstenoverleg lanceerde aan de vooravond van Sinterklaas een alternatief memorandum na een aanmoedigende speech van Michael De Cock van de Brusselse KVS over de kracht van verbeelding.

In aanloop naar de lokale verkiezingen schreven ze geen saai vel papier dat in de schuiven van politici verdwijnt. Grondleggers Ruben Benoit en Lucas Devolder hadden een idee. “Toen er tijdens een Kortrijks Kunstenoverleg kandidaten werden gezocht voor de opmaak van een memorandum in aanloop naar de lokale verkiezingen, waren Lucas en ikzelf daardoor getriggerd. We namen de memorandi van 2012 en 2018 erbij en voelden aan dat er iets anders mee gedaan kon worden. We wilden iets in elkaar boksen dat doet dromen én dat niet enkel de lokale politiek, maar ook de inwoners van de stad aanspreekt. Op die manier kunnen mensen mee de nadruk leggen op het belang van een verbindend en inspirerend cultuurbeleid”, vertelt Ruben.

Zo dromen de 21 organisaties onder andere van een stad die de realiteit en de diversiteit van de stad omarmt en een stem geeft binnen cultuur, een stad vol dansende bruggen die mensen in beweging zetten, een stad die de touwtjes durft loslaten.

Politici, verbeeld!

De cultuurorganisaties van het Kortrijks Kunstenoverleg brengen een ode aan de kracht van de verbeelding. “Het memorandum is een oproep aan de politiek om doordrongen te zijn van cultuur en verbeelding. Wij geloven in de kracht van cultuur als bindmiddel in verdeelde tijden en als motor voor duurzame vernieuwing. Als collectief van 21 cultuurorganisaties smeden we niet alleen de toekomst van onze organisaties, maar ook de visie op een stad die gedijt te midden van polarisatie en klimaatuitdagingen”, aldus Lucas Devolder. Het memorandum doet daartoe een oproep aan de politiek: laat cultuur het kompas zijn dat onze gemeenschap naar een stralende toekomst leidt. Het memorandum werd dinsdagavond overhandigd aan schepen van Cultuur Axel Ronse

#hanghetuit

Met een sociale mediacampagne #hanghetuit vraagt het Kortrijks Kunstenoverleg aan de inwoners van Kortrijk om de affiche met de dromen van de Kortrijkse cultuurorganisaties uit te hangen en zo de kracht van de verbeelding verder te stuwen. Je kan een affiche ophalen bij Abby Kortrijk, Antigone, Avansa MZW, Bolwerk, bibliotheek Kortrijk, Be-Part, Platform voor actuele kunst, kunstencentrum BUDA, Designregio Kortrijk, Kunst Publieke Ruimte, LZSB, Muziekcentrum Track, NEXT Artsfestival, Passerelle vzw, PERPLX, Schouwburg Kortrijk, Radical HeArts, Reveil, Texture Kortrijk, Unie der Zorgelozen, Wilde Westen en Wit.h vzw.

The post Kortrijks Kunstenoverleg lanceert memorandum: “Cultuur en verbeelding kan de wereld redden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Infrastructuurwerken voor uitbreiding bedrijventerrein De Noordvaart van start

Stad Nieuwpoort en WVI slaan de handen in elkaar om het bedrijventerrein De Noordvaart op een kwalitatieve en duurzame manier op te schalen. Het gaat over een uitbreidingszone van 9 hectare die aansluit op het bestaande bedrijventerrein. “De nood aan bijkomende ruimte in de regio is hoog. Met de start van de infrastructuurwerken krijgt de uitbreiding eindelijk vorm.”
The

Lees meer »

CEO kledingketen C&A stapt op

10:37 Giny Boer is na ruim drie jaar niet langer de CEO van de Nederlandse kledingketen C&A. Ze vertrekt terwijl de modesector woelige tijden beleeft en ze haar e-commerceambities moest inslikken.

Lees meer »

Tweede editie van Kruiseke Kerremesse wordt driedaagse: “Met Gilberke en Marcellineke”

Na de succesvolle eerste editie van Kruiseke Kerremesse vorig jaar bieden de organisatoren dit keer een driedaags evenement aan. De bestuursploeg is ondertussen uitgebreid. Voor de kinderkoers waren er op de vorige editie meer dan honderd deelnemers en het evenement wordt dit jaar herhaald. Het feestplein bevindt zich naast het voetbalterrein van Sparta Kruiseke.
The post Tweede editie van

Lees meer »

Brabantse festival Paradise City op weg naar straffe wereldprimeur voor zijn tiende editie volgend jaar: “Idee zorgt voor levensvreugde”

De knaldrang was groot op Paradise City. Met dank aan – onder andere – de Orbit Stage, een gloednieuwe volledig uit hout opgetrokken arena inclusief 360 graden ravebalkon. Dé blikvanger van het driedaagse festival in Perk (Steenokkerzeel) dat er elk jaar nog groener op wordt. Op naar een straffe primeur in 2025: een tiende editie die op volledig pure hernieuwbare

Lees meer »

Nog meer spanning op Nederland-Turkije: Demiral twee wedstrijden geschorst na omstreden gebaar, president Erdogan woont wedstrijd bij

Turkije is goed op weg om dé revelatie van het EK voetbal te worden, maar het toernooi dreigt een donker randje te krijgen door een omstreden gebaar van speler Merih Demiral, die dweepte met de extreemrechtse beweging ‘de Grijze Wolven’. Hij krijgt een schorsing van twee wedstrijden opgelegd. Turkse president Erdogan is alvast aandachtig toeschouwer bij Nederland-Turkije.

Lees meer »

Recreatie- en captatieverbod op Mandel en Grote Bassin in Roeselare door lozing van spinazie en erwten: “Proberen vissterfte tegen te gaan”

In Roeselare is een groot deel van de Mandel en Grote Bassin vervuild. Dat komt omdat er spinazie en erwten zijn geloosd, waarschijnlijk door een groenteverwerkend bedrijf. Daardoor is het voorlopig verboden om met bootjes te varen of te vissen. Ook de boeren mogen voorlopig geen water meer oppompen. De stad en de bevoegde diensten doen er alles aan om

Lees meer »