ZLDR naar Sound Track-finale in Brugge met nieuwe track ‘Jacquemain’: “We willen de Cactus slopen”

Het Meense rapcollectief ZLDR dropt op 8 december de nieuwe single ‘Jacquemain’, die een ode is aan de Franse familienaam van de gezichten Julien en Thomas Jacquemain. Een dag na de release staan de Jacquemains op het podium in het Cactus Muziekcentrum in Brugge voor de finale van de wedstrijd Sound Track van VI.BE.

Jacquemain is een weinig voorkomende familienaam in Frankrijk. Sinds 1890 zijn er 798 Jacquemains geboren in 62 verschillende departementen. Buiten de Franse grenzen horen daar echter nog zeker twee andere Jacquemains bij: Julien (26) en Thomas Jacquemain (23) uit Menen, beter bekend als de twee gezichten van het rapcollectief ZLDR. Minder Frans dan de andere genoemde Jacquemains zijn ze zeker niet, want de twee zijn perfect tweetalig en spelen dat ook uit in hun raps.

Franco-belge

“Kijk dan naar m’n stam, die is Frans tot de merg. S/o (shout out, red.) naar m’n opa die u slaat to the bone.” Thomas erkende al in hun gelijknamige debuutsingle ‘ZLDR’ het belang van de familienaam en de Franse identiteit. De broers dragen de naam van hun opa die uit Normandië afkomstig is met trots: “Ik vind het gewoon een leuke familienaam”, opent Thomas. “Het vertelt waar onze roots liggen, maar het gaat fonetisch gezien ook gewoon hard.” Toegegeven, Jacquemain, ça sonne. In de single wordt de naam in het refrein dan ook frequent herhaald.

Bij een hard nummer hoort ook een harde clip. Daarvoor werkten de rappers samen met regisseur Elena Leblon en videograaf Mathieu Vandewalle. Milo Debal producete de song. “De clip geeft bewust het tegengestelde weer van wat de tekst vertelt”, kadert Thomas. “De tekst van de song is narcistisch, wat wel eigen is aan rap en wat ons ook niet stoort. In de clip zit er echter veel zelfspot. We zijn dan ook niet egocentrisch van karakter en net die tegenstrijdigheid wilden we in de verf zetten.”

Oudere broer Julien vult aan: “Jacquemain voedt z’n brein in de video met Franse YouTube en comedy. We deden destijds niets anders. Dit is wat we zijn.”

Jacquemain komt op 8 december uit. Een dag later zal ZLDR alles uit de kast halen om de finale van Sound Track te winnen. De wedstrijd is een initiatief van VI.BE, het Belgisch steunpunt voor artiest en muzieksector. Een thuismatch spelen de broers allerminst, want de finale vindt plaats in het Cactus Muziekcentrum in Brugge. Toch belooft het ‘uitvak’ goed gevuld te zijn in het Venetië van het Noorden; ZLDR legt namelijk een ‘sloopbus’ in die de supporters van Menen naar Brugge loodst.

“Op dit moment rekenen we op zo’n 70 supporters in Brugge”, zegt Julien trots. “Dat zijn allemaal mensen van in en rond Menen. Van zodra we wisten dat we bij de finalisten zaten, beslisten we om een bus te reserveren. In samenwerking met JC Ten Goudberge is die vlot gevuld geraakt met zo’n 56 plaatsen. Iedereen zal chaud staan. Ik zie het als een mini-schoolbus met volwassen kinderen erin. Neem daar dan nog eens bij dat er andere vrienden carpoolen en je komt al snel aan 70 mensen. Ons plan van aanpak is eigenlijk gewoon om Cactus te slopen.”

Beproefd recept

Thomas en Julien zullen volgens de inmiddels bekende succesformule werken – steevast weigeren om op een podium te staan en het publiek meetrekken in de show – al zal er ook mogelijk een ‘specialleke’ bij zitten. “We deden al een try-out in Bar Giraf op de Gentse Vlasmarkt waar we dat specialleke al eens testten”, zegt Thomas. “Uiteraard gaan we ook Jacquemain op Brugge loslaten.

We hebben onze performance al een paar keer live uitgetest voor een paar vrienden en voelen ons klaar. We zullen er vol zelfvertrouwen staan en maken zeker een goeie kans om de finale te winnen, al zal alles afhangen van de jury. Als het bijvoorbeeld niet het genre van de jury is, kan het al tegenvallen”, besluit Jacquemain. Als ze de finale winnen, treden ze in de voetsporen van Meskerem Mees, BLUAI en Meltheads.

De andere finalisten uit de regio zijn Kortrijkzaan Arend Delabie en Luigi Colzato, alias Lowie Coolsaet, uit Wevelgem. Wil je zaterdag ook het Brugse muziekcentrum slopen? Bestel dan je tickets via https://www.sound-track.be/shows/cactus-muziekcentrum-0.

The post ZLDR naar Sound Track-finale in Brugge met nieuwe track ‘Jacquemain’: “We willen de Cactus slopen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Buitenlandse pers hard voor “zieke Belgen” én bondscoach Tedesco: “Zijn tactische kunde? Niets van te zien”

“Het EK zal België niet missen.” De buitenlandse pers is hard voor de prestaties van onze Rode Duivels tegen Frankrijk, en op Euro 2024 tout court. Ze stellen zich véél vragen. Waarom zo pover? En is dit nu echt het einde van deze generatie? Bovendien krijgt bondscoach Tedesco forse kritiek. “Had België hem niet gehaald omwille van zijn tactische kunde?

Lees meer »

Deel voetpad Brabanstraat Nieuwpoort afgesloten na onduidelijkheid met gevelplaten gebouw

De brandweer en stad Nieuwpoort kwamen donderdagmiddag ter plaatse naar een flatgebouw op de hoek van de Brabantstraat en de Franslaan in Nieuwpoort-Bad. Zware gevelplaten aan de zijkant van het gebouw zaten schijnbaar wat los. Voor de veiligheid werd het voetpad afgesloten.
The post Deel voetpad Brabanstraat Nieuwpoort afgesloten na onduidelijkheid met gevelplaten gebouw appeared first on KW.be.

Lees meer »

Moeten stad en brandweerzone betalen voor PFAS-vervuiling in Torhout?

In het verleden zat er vaak PFAS in blusschuim zonder dat iemand daar erg in had. Nu PFAS schadelijk blijkt te zijn en destijds bij sommige bluswerkzaamheden in de grond is gedrongen, rijst de vraag wie er voor die vervuiling verantwoordelijk is.
The post Moeten stad en brandweerzone betalen voor PFAS-vervuiling in Torhout? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Medewerkers ION vernielen JH Reflex na personeelsdrink: “Respectloos en ronduit hartverscheurend”

Donderdag 4 juli organiseerde projectontwikkelaar ION een drink voor zijn personeel in Jeugdhuis Reflex, die binnenkort moet plaatsmaken voor hun nieuwbouwproject. Vandaag werden de vrijwilligers geconfronteerd met een hartverscheurend tafereel. “De Reflex is vernield. Waar is het respect? In plaats daarvan vonden we een gevoelloze rouwbrief om ons jeugdhuis ten grave te brengen”, zegt bestuurslid Sarah Verelst.
The post

Lees meer »

Bert en Hanne zijn nieuw Poorterspaar van Sint-Pietersparochie: “In de finale ebde de stress snel weg”

De Kuurnse Sint-Pietersparochie heeft een nieuw poorterspaar. Nadat vrijdagavond de eerste proef werd afgenomen van de negen kandidaten, volgde op zaterdagavond de finale van de verkiezing, afgewisseld met optredens van The New Sint-Pieters Collection. Uiteindelijk werden Bert Deroo (52) en Hanne Simoens (37) in de late uurtjes uitgeroepen tot het nieuwe poorterspaar van het Sint-Pietersfestival.
The post Bert en

Lees meer »

EXCLUSIEF. 6 slachtoffers getuigen over fraude van Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen: “Ik ben alles kwijt”

“Op het einde van de rit was ik alles kwijt.” De cryptofraudezaak rond ex-wielrenner Stijn V. (45) uit Sint-Truiden, waar HLN gisteren als eerste over berichtte, neemt steeds grotere proporties aan. Al zes slachtoffers hebben zich bij onze redactie gemeld: hun getuigenissen geven een hallucinante inkijk in de werkwijze van de Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen. Zelfs

Lees meer »

Mobiele escape game rond dementie in Izegem

De werkgroep dementievriendelijke gemeente organiseert van 26 juni tot en met 6 juli een mobiele escape game rond dementie. ‘De tuin van Victoria’ geeft je een beter inzicht om dementie te begrijpen en vindt plaats in Kasteel Wallemote in de Kokelarestraat 85.
The post Mobiele escape game rond dementie in Izegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Mysterieuze cirkels in de lucht doen Berlijners speculeren over aliens, maar het antwoord is minder spectaculair

De inwoners van Berlijn hebben woensdag verschillende zwarte cirkels in de lucht gespot. Op sociale media doken al snel video’s op met speculaties over ufo’s en aliens, maar het echte antwoord is veel minder spectaculair. De ringen zouden afkomstig zijn van roet en/of uitlaatgassen. “Ze ontsnappen wanneer er een explosie op de grond plaatsvindt. Dit gebeurt in de industrie of

Lees meer »

Crimineel licht juwelier op met sluw trucje

De Britse politie is op zoek naar een crimineel die een juwelier heeft opgelicht eind juni in Stoke-on-Trent. De man wou een gouden sieraad verkopen aan de juwelier, maar verwisselde het horloge na het wegen met een waardeloos kopie. De juwelier is zo’n 2.080 euro kwijt.

Lees meer »