“Uniek gegeven”: Beschuldigd voor doodslag na mislukte ripdeal, nu voor rechtbank als slachtoffer bij zelfde feit

Tijdens een mislukte ripdeal in Roeselare werd Agaverdi Mahmudov (18) uit Menen in februari 2020 doodgeschoten. Dader Sacha Brunessaux, die tot tien jaar cel veroordeeld werd, krijgt in het kader van die feiten nu 1 euro schadevergoeding. Hij werd volgens de rechter slachtoffer van een poging diefstal.

Uit de hand gelopen drugsdeal

Een uniek gegeven. Daar was iedereen er het over eens. Dat een voor doodslag veroordeelde man als slachtoffer in dezelfde feiten voor de rechter verschijnt? Het was het geval voor Sacha Brunessaux. De 23-jarige kreeg in maart dit jaar een celstraf van tien jaar omdat hij de 18-jarige Menenaar Agaverdi Mahmudov neerschoot.

Dat gebeurde tijdens een drugsdeal die helemaal uit de hand liep. Op 25 februari spraken beiden af aan het Geitepark in Roeselare. Brunessaux zou 250 gram cannabis verkopen aan Mahmudov. Zou, want die laatste had niet de intentie te betalen. Met drie kompanen in zijn zog zou hij zijn slag slaan. Echter, in de schermutseling in het kader van die ripdeal werd een fataal schot gelost.

Vervolg

Een goed halfjaar na het assisenproces kregen die feiten dus nog een staartje. Twee van de kompanen van Mahmudov, Tom L. (24) en Yassine M. (24), moesten zich verantwoorden voor een poging afpersing. De rechter oordeelde dat het om een poging diefstal ging en besloot het duo daarvoor te veroordelen.

Meester Koen Blomme vroeg de vrijspraak voor L. Hij zou pas na de knal naar de plaats geweest zijn om zijn stervende vriend te helpen. Meester Thomas Vandemeulebroucke vroeg dan weer de opschorting van straf voor M. omdat die enkel optrad als chauffeur. De rechter volgde niet en legde een celstraf van vijftien maanden en een boete van 800 euro op. De celstraf is wel met uitstel, afgezien van de voorlopige hechtenis.

Brunessaux, al veroordeeld voor doodslag, wordt een schadevergoeding van 1 euro toegekend. Dat hij zich burgerlijke partij had gesteld, was volgens hem vooral om zijn stem te laten horen in het debat. “Ik wil er geen geld uitkloppen, maar wil dat de waarheid aan het licht komt”, klonk het tijdens de vorige zitting. (JDr)

The post “Uniek gegeven”: Beschuldigd voor doodslag na mislukte ripdeal, nu voor rechtbank als slachtoffer bij zelfde feit is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“De perceptie rond de VAR zit verkeerd”: expert Werner Helsen neemt het op voor nieuwe technologie

De 3D-muur en chip in de bal zorgen voor nieuwe technologische snufjes op dit EK, al blijven de meningen verdeeld. Voor de ene haalt het de charme weg, voor de andere is het een stap in de goede richting. Sportwetenschapper en VAR-expert Werner Helsen (64) behoort tot het tweede kamp en duidt de nieuwe technologische mogelijkheden. “De meetfouten zijn verminderd,

Lees meer »

LIVE. Belgian Arrows herpakken zich, kan Italië nog een vuist maken?

Na de overrompelende zege tegen Nederland is Italië de volgende tegenstander van de Belgian Arrows in de World Cup of Darts. Ofwel: Dimitri Van den Bergh (PDC-8) en Kim Huybrechts (PDC-36) versus Michele Turetta (PDC-133) en Massimo Dalla Rosa (geen ranking), live vanaf 14u op VTM 2 en VTM GO. Van onderschatting is geen sprake. “Wij torenhoog favoriet? Dat is

Lees meer »

“Probeer eerlijke sprinter te zijn”: Philipsen reageert voor het eerst op “onverwachte” declassering waarvoor z’n vriendin hem moest kalmeren

Jasper Philipsen liet dan toch nog van zich horen na zijn tweede plek en latere declassering in de zesde Touretappe. “Ik ben ontgoocheld door de onverwachte declassering”, zegt hij in een statement. De sprinter van Alpecin-Deceuninck was na afloop bijzonder kwaad. Philipsen vloekte er op de ploegbus op los, zijn vriendin Melanie moest hem daar zelfs gaan kalmeren.

Lees meer »

Bouw nieuwe sporthal is opnieuw opgenomen in meerjarenplanning Pittem: “Nu is duidelijk dat we financieel gezond zijn om dit aan te kunnen”

De bouw van een nieuwe sporthal staat opnieuw op de planning in Pittem. In mei 2022 werd het project – goed voor een investering van 4 à 6 miljoen euro – in de koelkast gezet omwille van de onzekere financiële vooruitzichten. Vorige maand bleek echter dat Pittem 3,5 miljoen euro meer over had dan verwacht, waardoor de plannen nu dus

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Washington kondigt nieuw militair hulppakket van 2,3 miljard dollar aan voor Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Duizenden euro’s boete voor Gentse ondernemersfamilie die jarenlang krotten verhuurde in Evergem

Een bekende ondernemersfamilie in Gent is veroordeeld tot boetes van tienduizenden euro’s omdat ze jarenlang onbewoonbare woningen verhuurde in Evergem. In de huizen was er gevaar voor brand en elektrocutie, waren er zware vocht- en schimmelproblemen, en was er geen warm stromend water. Eerder, in eerste aanleg kregen ze zware boetes en ook een celstraf met uitstel. Het hof van

Lees meer »

Feesten Heule-Watermolen verliezen metWalter Deleu (76) opnieuw een oud-voorzitter

Nog maar vorige maandag 1 juli is dr. Claude Damman ten grave gedragen of Heule-Watermolen is opnieuw in rouw door het overlijden de dag erop van Walter Deleu. Beiden waren oud-voorzitter van het feest- en cultuurcomité dat de Watermolen Feesten organiseert. Toevallig vindt in de levendige gemeenschap net dit weekend de 80ste editie plaats van de kermis, die voortvloeide uit

Lees meer »