Studenten ontwikkelen polyvalente huisvesting in dierenasiel: “De inrichting kan omgebouwd worden, van knaagdier tot konijnen”

Meer en meer huishoudens nemen tamme konijnen en knaagdieren in huis. Als gevolg daarvan is er ook een stijgende instroom in Vlaamse asielen. Om daaraan tegemoet te komen ontwikkelen vijf studenten van Hogeschool VIVES Roeselare een nieuw en polyvalent concept voor het opvangen van deze dieren. Met het oog op dierenwelzijn willen ze een optimale, efficiënte huisvesting voorzien voor het peloton van knaagdieren en konijnen.

Lynn Cooleman (Zedelgem) en Jarno Van Quekelberghe (Kaprijke) uit de bachelorrichting agro-industrie en Sam Doumen (Kinrooi), Selle Gallet (Brugge) en Delphine Dewaele (Zarren) van de bachelor dierenzorg delen een sterke passie voor dieren en dierenwelzijn, in het bijzonder voor konijnen en knaagdieren. Dat inspireerde hen om gerichte huisvesting te ontwikkelen die in eerste instantie wordt aangeboden aan dierenasielen en dierenopvangcentra.

Actieve nood

Van de 185 erkende Vlaamse asielen zijn er momenteel slechts 28 die volgens Dierenwelzijn Vlaanderen over de ‘capaciteiten’ beschikken om de instroom aan konijnen en/of knaagdieren te huisvesten. Delphine Dewaele: “Niet alleen worden er meer dieren afgestaan of gevonden, ook het aantal inbeslagnames neemt toe. Wellicht is er een oorzakelijk verband tussen het verloop van de covid-pandemie en deze stijging, want toen was er even meer tijd voor een nieuw ‘vriendje’ in huis. Daarnaast slinkt het aantal asielen die zich specialiseren in het opvangen van konijnen en knaagdieren aanzienlijk.”

Flexi-Haven

De studenten ontwikkelden een polyvalente en verstelbare inrichting voor konijnen en/of knaagdieren. Jarno Van Quekelberghe: “De constructie werd gemaakt uit hoogwaardige, gemakkelijk reinigbare materialen die bestand zijn tegen het sloopgedrag van deze dieren. Een duurzame constructie dus, die ontworpen is om jarenlang mee te gaan. De inrichting kan omgebouwd en aangepast worden naargelang welk konijn of knaagdier binnen wordt gebracht in het asiel. Zo kan vlot voldaan worden aan alle noden van het op te vangen dier.”

Aangenaam voor de dieren

Het team focust met de Flexi-Haven in eerste instantie op dierenasielen en -opvangcentra. “Met ons concept zetten we ons sterk in om de dieren de mogelijkheid te bieden om hun natuurlijk gedrag uit te voeren. De opgevangen dieren krijgen in onze huisvesting de kans om te graven, klimmen, springen, zich te verschuilen of gewoon te ontspannen.”, besluit Lynn Cooleman. Via de website en tijdens het nauwe contact met de klant, geven ze graag tips en tricks mee over de ideale inrichting en het gebruik van de huisvesting om zoveel mogelijk te voldoen aan de noden van de dieren.

Meer info

De oppervlakte van de volledige constructie is 125 cm (L) x 55 cm (B) x 170 cm (H). De hokken zijn 60 cm (L) x 50 cm (B) x 70 cm (H), deze zijn het meest geschikt voor de tijdelijke huisvesting van konijnen. De knaagdierhokken meten 60 cm (L) x 50 cm (B) x 50 cm (H). De kostprijs van de huisvesting bedraagt een kleine € 2.000. Bovendien wordt deze bij de klant geleverd en geïnstalleerd.

De maximale capaciteit is in principe twee konijnen in de onderste twee hokken en er kunnen gerust meerdere kleine knaagdieren in één knaagdierhokje. Het concept biedt de mogelijkheid om de knaagdierhokken op de tweede en derde verdieping te verbinden en zo een hoger hok te creëren, wat ideaal is om chinchilla’s te huisvesten.

Lees meer over deze studentenonderneming op hun website: https://twenty-1-flexi-haven.webnode.be/

The post Studenten ontwikkelen polyvalente huisvesting in dierenasiel: “De inrichting kan omgebouwd worden, van knaagdier tot konijnen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vincent Verbeecke (29) wil voorzitter Open Vld worden, de jongste kandidaat ooit: “Ik, een blauwe Conner Rousseau? Ik geloof niet in showpolitiek”

Hij kan het goed uitleggen, een das laat hij thuis én hij woonde ooit één vergadering bij van de Jongsocialisten. De jongste kandidaat-voorzitter ooit, Vincent Verbeecke (29), zou zomaar eens de ‘blauwe Conner Rousseau’ kunnen worden, al ziet hij dat zelf anders. Dit is de onbekende woordvoerder van Gwendolyn Rutten, die Open Vld wil redden van de ondergang: “De clans

Lees meer »

KIJK. Marie Verhulst heeft date met Jef bij ‘Sneeuwwitje’ en Julie Vermeire doet oproep aan Studio 100

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

Twee overnemers voor failliet TGL Cleaning Services uit Menen, personeel kan blijven

De ondernemingsrechtbank heeft TGL Cleaning Services uit de Ieperstraat in Menen failliet verklaard. Opmerkelijk: nog voor de uitspraak van het faillissement is er al een overnemer gevonden. Zowel voor de afdeling ramenwas als voor de afdeling algemene schoonmaak. Op één bediende na, blijven alle medewerkers in dienst. TGL Cleaning Services bevond zich in een unit van het Tyberpark en werd

Lees meer »

Voorzitter Vlaams Belang Wervik Rudy Denys verhuist naar Blankenberge: “Nood aan een nieuwe start in een andere omgeving”

Voorzitter Rudy Denys (62) van het Vlaams Belang Wervik verhuist binnenkort naar Blankenberge en sluit daar aan bij de plaatselijke afdeling. “Met pijn in het hart heb ik deze beslissing genomen, daar ik nood heb aan een nieuwe start in een andere omgeving”, zegt Rudy. “Het was tijd voor iets anders. Ik wil iedereen bedanken voor de steun die ik

Lees meer »

Drummer Gino Kesteloot krijgt plekje op Stadslijst voor Kortrijk

Na eerder nieuwe kandidaten uit de horecawereld haalt de Stadslijst voor Kortrijk deze week iemand uit de muzieksector aan boord. Het gaat om Gino Kesteloot, bezieler van Kortrijk Drumt en cultureel ambassadeur van de Guldensporenstad. “Zijn onevenaarbare drive zijn een fantastische aanvulling voor ons Team. Samen geven we er een lap op voor Kortrijk,” aldus lijsttrekker Ruth Vandenberghe.
The

Lees meer »

Belangrijke verkeersas door Veurne, Koksijde en De Panne na maanden vertraging eindelijk open voor verkeer

Op vrijdag 5 juli werd de vernieuwde N35 feestelijk geopend. Na een uitdagend proces, dat zes maanden langer duurde dan gepland, is het project eindelijk afgerond. De N35, een belangrijke verkeersader, loopt door de gemeenten Veurne, Koksijde en De Panne en is nu klaar voor gebruik.
The post Belangrijke verkeersas door Veurne, Koksijde en De Panne na maanden vertraging

Lees meer »

Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland

Zoals zaterdag, heeft de Portugees Antonio Félix Da Costa (Tag Heuer Porsche) zondag de tweede ePrix in Portland gewonnen. Landgenoot Stoffel Vandoorne (DS Penske) wist de elfde plaats te bemachtigen op de veertiende van de zestien manches van het Formule E-kampioenschap.
The post Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland appeared first on KW.be.

Lees meer »

Cafégangers gaan viraal wanneer ze vrouw aanmoedigen die maar niet kan parkeren

Een hilarisch filmpje uit het Britse Warwickshire gaat viraal op sociale media. Op de beelden is te zien hoe een bestuurster moeite heeft om achteruit te parkeren, maar ongelofelijk wordt aangemoedigd door cafégangers. De mannen zaten te wachten op de EK match van Engeland, maar vonden dit de ideale gelegenheid om even op te warmen. Uiteindelijk slaagde de vrouw erin

Lees meer »

“Allemaal blablabla”: vader (43) krijgt 4 jaar cel voor seksueel misbruik zwakbegaafde dochtertjes én mag hen 10 jaar niet meer zien

“Het zijn allemaal leugens, allemaal blablabla. En daardoor zit ik vast.” De 43-jarige O.L. uit Koksijde die eerder wél toegaf dat hij zijn twee zwakbegaafde dochtertjes jarenlang seksueel had misbruikt, trok dat achteraf weer in. Sterker nog: hij sneerde op het proces naar zijn eigen kinderen. De rechters veegden alles wat hij verklaarde van tafel en gaven hem vier jaar

Lees meer »

Brihang verovert Brussel op tweede dag van Couleur Café, de voorbode van een prachtige West-Vlaamse festivalzomer

Brihang toonde op het festival Couleur Café in Brussel dat hij duidelijk klaar is voor de festivalzomer. Het was het eerste officiële optreden van de zomertournee en direct een knaller van formaat. De West-Vlaamse rapper toont dat hij overal thuis is en ieder publiek machtig kan bespelen. Een veelbelovende voorbode voor dit festivalseizoen.
The post Brihang verovert Brussel op

Lees meer »

Cindy (45) en Dave (48) nemen bakkerij ‘t Molentje in Oostende over: “Omtoveren tot een gezellige broodjeszaak”

Echtpaar en zakenpartners Cindy Vanhoof (45) en Dave Gielen (48) waren 10 jaar lang de gezichten van frituur Cindy’s Frietje in Bilzen, Limburg. Beiden voelden dat het tijd werd voor een nieuw avontuur. Toen ze zagen dat bakkerij ‘t Molentje in de Madridstraat een nieuwe uitbater zocht, waagden ze meteen de sprong. “Het is altijd blijven kriebelen om ooit zelf

Lees meer »