Franky D. (59) voerde tonnen cocaïne in, maar komt in de rechtbank met verklaring dat hij infiltrant is

Was Franky D. (59) uit Zwevegem een infiltrant voor de Amerikaanse DEA en de Federale Gerechtelijke Politie? Over die vraag werd dinsdag gedebatteerd in de correctionele rechtbank van Kortrijk. D. is samen met zes anderen betrokken in een dossier rond grootschalige drugsinvoer maar handelde volgens zijn advocaat Walter Van Steenbrugge in opdracht van de politie. D. zou in Zuid-Amerika voor het eerst in contact zijn gekomen met een mysterieuze meneer Manny.

Franky D. was in de jaren ’90 een succesvolle ondernemer die met zijn bedrijf hout en plantenextracten invoerde vanuit Zuid-Amerika. “Hij was erg succesvol en voerde tot tien containers per dag uit naar Europa”, zei meester Van Steenbrugge. “Hierdoor werd hij het slachtoffer van de Zuid-Amerikaanse drugsmaffia die gebruik wilden maken van zijn aanvoerlijn om drugs te smokkelen. Mijn cliënt zijn auto en zijn woning werden beschoten in Panama en in Costa Rica. Hij wou op dat moment echter niet meewerken en is alles kwijtgeraakt. Hij ging op de vlucht met zijn boot.”

Bolle Jos

“In die periode kwam hij voor het eerst in contact met meneer Manny, een agent van de DEA (Drug Enforcement Administration) die op de Amerikaanse ambassade in Brussel werkt. Die gaf hem de kans om de drugsmaffia terug te pakken en te fungeren als infiltrant. Daarin was mijn cliënt erg succesvol. Hij heeft de grootste criminelen helpen inrekenen in Spanje, Portugal en in Nederland. Zijn volgende target was Jos Leijdekkers (ook bekend als Bolle Jos, een grote speler in de internationale drugshandel).”

“In 2020 kreeg mijn cliënt nog vijf jaar cel voor drugsfeiten maar hij handelde toen ook in opdracht van meneer Manny. Hij heeft toen gezwegen over de DEA en in ruil werd zijn celstraf nooit uitgevoerd. Door zijn veroordeling kon hij bovendien gemakkelijk in zijn volgende zaak als infiltrant glijden. Mijn cliënt heeft jarenlang gewerkt voor de DEA en mocht maandelijks zijn loon gaan ophalen bij een wisselkantoor in Oostende.”

Einde contract

“In juni vorig jaar kwam zijn contract met Manny echter ten einde, een reden daarvoor heeft hij nooit gekregen. Op 26 oktober 2022 werd hij opgepakt in deze zaak. Hij dacht eerst nog dat het in scène gezet was maar iedereen liet hem vallen. Hij zit nu al meer dan een jaar in voorhechtenis en voelt zich in de steek gelaten. Ik heb mijn uiterste best gedaan om hem vrij te krijgen en zelfs contact gehad met zowel toenmalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne als de huidige minister Paul Van Tighelt maar uiteindelijk gebeurde er niets.”

“Het beste leek mij om hem uit het dossier te houden, dat hij voor de buitenwereld verstek laat en op de vlucht slaat. In werkelijkheid zou hij dan opgaan in een getuigenbeschermingsprogramma in ruil voor een som van minstens 3,5 miljoen euro om verder te kunnen leven in veiligheid. Want zijn veiligheid en die van zijn familie is nu zijn grootste zorg.”

Misdrijven

De procureur deed heel het verhaal van Franky D. echter af als gebakken lucht. “Laat mij duidelijk zijn: er is geen burgerinfiltratie gebeurd, punt”, klonk het formeel bij het Openbaar Ministerie. “Ik denk dat meester Van Steenbrugge te veel slechte films gezien heeft. Hij maakt het enkel aannemelijk dat er één contact was met de FGP maar dat kan over alles gegaan zijn. En zelfs al was de beklaagde betrokken bij de DEA, dan nog hebben de Amerikanen geen zeggenschap op Belgisch grondgebied. Ik moet enkel nagaan over er hier misdrijven gepleegd zijn en daarvoor zijn de bewijzen overduidelijk.”

Over de grond van de zaak, de invoer van containers cocaïne, wordt pas later gepleit. De rechter moet eerst beslissen of Franky D. wel degelijk een burgerinfiltrant was of niet. Mogelijk moeten zijn contactpersonen bij de politie of de mysterieuze meneer Manny komen getuigen. De zaak wordt vervolgd op 2 januari. (JF)

The post Franky D. (59) voerde tonnen cocaïne in, maar komt in de rechtbank met verklaring dat hij infiltrant is is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Onze man volgde Frankrijk – België in ‘belegerde gemeente’ Komen-Waasten: “Ons opsluiten door die amokmakers? Dat dacht ik niet!”

Maandagavond speelden de Rode Duivels tegen Frankrijk in het EK voetbal. Het werd voor de Duivels dé match van het kampioenschap, een match die we helaas verloren. Toch mocht dat de sfeer in het land niet drukken. Overal stonden supporters klaar in fandorpen, EK-straten en voetbalzones om zich de longen uit het lijf te schreeuwen. Ook wij volgden de belangrijkste

Lees meer »

“Iedere andere Democraat kan winnen van Trump.” Waarom Joe Biden nu écht onverkiesbaar wordt

De kans dat Joe Biden uit de presidentsrace verdwijnt, wordt eerder onder- dan overschat. Dat zegt Nate Silver, één van de befaamdste Amerikaanse voorspellers. Of hij opstapt, blijft voorlopig koffiedik kijken. “Maar hij is nu definitief voorbij het point of no return”, legt onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden uit. “Hij kan alleen nog opgeven of verliezen.” Waarom zou dat plots

Lees meer »

Tuimelaar gespot in Noordzee: dierenarts Ellie roept op om dieren te fotograferen maar krijgt tegenkanting van wetenschapper

Voor de kust van Nieuwpoort heeft een visser een tuimelaar gespot en die beelden gedeeld op sociale media. Dierenarts Ellie De Grauwe (43) roept nu iedereen op om beelden te maken van de dolfijnen in onze Noordzee en wil dat het kweken van de dieren in gevangenschap stopt. Wetenschapper Jan Haelters, van het Instituut voor Natuurwetenschappen Oostende, steunt de oproep

Lees meer »

Anderhalf jaar cel voor oma (52) die leven eigen zoon tot hel maakt en ongevraagd Facebookfoto’s kleindochter post: “Ik ben je eigendom niet”

“Wat ze stuurt is bijzonder verontrustend. Ze zegt zelfs dat ze over lijken zou gaan en haar gedrag is onverbeterlijk. Ze moet een zwaardere straf krijgen.” De rechter in beroep was spijkerhard voor een 52-jarige oma uit Ieper die het leven van haar eigen zoon ’tot een hel’ maakt.
The post Anderhalf jaar cel voor oma (52) die leven

Lees meer »

Tegen eind deze week moeten ze elkaar recht in de ogen kijken: hoe Bart De Wever Vooruit aan tafel krijgt én houdt

Drie weken na de stembusslag bracht preformateur Bart De Wever (N-VA) de vijf gedoodverfde federale coalitiepartners een eerste keer rond dezelfde tafel. Maar na therapeutische sessies over economie, energie en defensie zal De Wever toch ook de explosieve dossiers moeten aansnijden. Die beloven vooral voor Vooruit moeilijk te liggen. In welke departementen gebeuren de miljarden euro’s aan besparingen?

Lees meer »

Emilie (25) biedt medische en esthetische voetverzorging in eigen praktijk in Wakken: “Van mijn passie mijn beroep kunnen maken”

Emilie Van de Geuchte is sinds kort gestart met een eigen praktijk medische pedicure in de Oeselgemstraat 57 in Wakken. De jongedame werkt reeds halftijds in het Eerstelijnshuis in Deinze, maar biedt bij haar thuis in Wakken nu ook op zelfstandige basis haar diensten aan.
The post Emilie (25) biedt medische en esthetische voetverzorging in eigen praktijk in Wakken:

Lees meer »