Martin (79) voelt zich opgelicht door Vlaamse Landmaatschappij en gemeente in dispuut om land: “10.000 euro gerechtskosten voor niks”

Landbouwer Martin Schouteeten (79) uit Nieuwmunster is niet te spreken over de houding van het gemeentebestuur van Zuienkerke in een dispuut om land voor een nieuwe verkaveling. Het kwam tot een grondruilplan waarbij hij uiteindelijk het onderspit dolf, en bijna 10.000 euro aan gerechtskosten in rook zag opgaan. De man voelt zich door zijn gemeente aan z’n lot overgelaten.

Even recapituleren: voor een toekomstige verkaveling met veertig woningen langs de Brugse Steenweg in Nieuwmunster, lag jaren geleden al een grondruilplan op tafel waarbij een drietal eigenaars een stukje land zouden moeten inleveren. Het leidde tot een aanhoudende discussie – en vooral veel onenigheid – rond de herverdeling van die gronden, die onder meer aangewend zouden worden om de nieuwe verkaveling te ontsluiten.

Geen dialoog

“Er waren eerst drie voorstellen, waarvan het derde mij uiteindelijk wel verzoenbaar leek. Maar landbouwer Y verzette zich hiertegen”, zegt de 79-jarige landbouwer Martin Schouteeten. “Waarom? Geen idee. Het leek mij dé oplossing voor alle drie de partijen. Maar dan is er uiteindelijk dus zonder mijn medeweten een nieuwe schikking gekomen, waarbij ik als enige van de drie partijen serieus benadeeld werd. Dat plan is er doorgeduwd zonder mij te horen, zonder enige vorm van dialoog. Met een aangetekende brief was plots de hele zaak beklonken. En ik, ik moest het stellen met de overschotjes”, zucht de man.

Hij beticht het gemeentebestuur en de Vlaamse Landmaatschappij van belangenvermenging en vriendjespolitiek. “Onze eerste schepen is zelf ook landbouwer en heeft jaren in het polderbestuur gezeten. Een van de andere betrokken partijen is bovendien voorzitter van een belangrijke landbouworganisatie”, klinkt het.

“Bijna 10.000 euro aan gerechtskosten. En dan heeft de Raad van State mij nog ongelijk gegeven ook”

Schouteeten speelde uiteindelijk drie vierde van zijn landbouwgrond kwijt, én scheurde op de koop toe ook nog eens financieel zijn broek aan het hele verhaal. “Bijna 10.000 euro aan gerechtskosten, alleen maar om mijn zuurverdiende eigendom te verdedigen. En dan heeft de Raad van State mij nog ongelijk gegeven ook. Ik lig daar nu nog elke nacht van wakker”, klinkt het.

“De definitieve vaststelling zou op de gemeentelijke website hebben gestaan, maar ik word straks tachtig jaar: ik heb zelfs geen internet. Mijn advocaat zei bovendien dat die gemeentelijke website allesbehalve gebruiksvriendelijk is”, verweert de man zich. “’t is van bedriegt den boer. Letterlijk. Zogezegd ben ik als landbouwer niet meer actief en dus moest ik er mij maar bij neerleggen, klonk het bij de gemeente. Maar dat is een dikke leugen: ik kan zwart op wit bewijzen dat ik wél nog altijd boer. Een eigendomsrecht is bovendien altijd prioritair, tenzij het over werken van algemeen nut gaat. En hier is dat mijns inziens niet het geval”, stelt hij.

Schouteeten plaatste eerder een protestbord en zwarte vlaggen op zijn veld langs de Brugse Steenweg. “Die grond was mijn volle eigendom. Ook mijn kinderen werden hier zwaar benadeeld, die lap grond was immers later voor hen bestemd. En ze had voor mij ook een sentimentele waarde: ik heb hem op 17-jarige leeftijd eigenhandig gedraineerd. Bovendien ben ik vroeger al eens onteigend geweest voor de aanleg van het fietspad langs de Brugsesteenweg”, klinkt het.

Wettelijk

Volgens burgemeester Alain De Vlieghe is alles wettelijk verlopen en is het verhaal van Schouteeten voor de gemeente dus een afgesloten hoofdstuk. “Een ruilverkaveling is sowieso altijd een beetje geven en nemen”, zegt hij. “Er zijn altijd beter en minderbedeelde mensen, en als de eigenaar minder dan vijf procent over- of onderbedeeld wordt, kan hij niet anders dan zich bij de situatie neer te leggen en de herverdeling te aanvaarden. De eigendom die deze landbouwer erbij inschoot, is sowieso verwaarloosbaar. De VLM heeft bovendien geoordeeld dat deze landbouwer niet langer actief is. Hij staat alleszins niet meer als landbouwer ingeschreven”, klinkt het.

Ondertussen zit het masterplan met de nieuwe verkaveling wel nog altijd in het slop. “Er zijn immers nog andere gronden waarvan de waardebepaling nog altijd wordt aangevochten”, besluit De Vlieghe.

The post Martin (79) voelt zich opgelicht door Vlaamse Landmaatschappij en gemeente in dispuut om land: “10.000 euro gerechtskosten voor niks” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

‘Vrouw zijn’ in Creatief Huis Leen Harinck

In Creatief Huis Leen Harinck in de Vlamingstraat 17 in Poperinge kan je op vrijdag 5 en zaterdag 6 juli het evenement ‘Vrouw zijn’ bijwonen.
The post ‘Vrouw zijn’ in Creatief Huis Leen Harinck appeared first on KW.be.

Lees meer »

Biden in eerste tv-interview sinds rampzalig verlopen debat: “Ik was uitgeput en voelde me echt niet goed”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn eerste televisie-interview na zijn zwakke optreden tijdens het debat met Donald Trump op 27 juni aangegeven dat hij ziek was tijdens dat debat. “Ik voelde me verschrikkelijk”, zei Biden in gesprek met zender ‘ABC’. Hij noemde het “een slechte episode” en suggereerde daarmee dat het een eenmalig incident zou zijn geweest.

Lees meer »

Brabantse festival Paradise City op weg naar straffe wereldprimeur voor zijn tiende editie volgend jaar: “Idee zorgt voor levensvreugde”

De knaldrang was groot op Paradise City. Met dank aan – onder andere – de Orbit Stage, een gloednieuwe volledig uit hout opgetrokken arena inclusief 360 graden ravebalkon. Dé blikvanger van het driedaagse festival in Perk (Steenokkerzeel) dat er elk jaar nog groener op wordt. Op naar een straffe primeur in 2025: een tiende editie die op volledig pure hernieuwbare

Lees meer »

Airbus krijgt megabestelling uit Filipijnen

Vliegtuigbouwer Airbus heeft een voorlopig akkoord gesloten voor de levering van 152 vliegtuigen aan de Filipijnse luchtvaartmaatschappij Cebu Pacific Air. Het order heeft een waarde van 24 miljard dollar (22,4 miljard euro) aan catalogusprijzen, al zijn aanzienlijke kortingen gebruikelijk.

Lees meer »

Exitpoll voorspelt politieke aardverschuiving in Verenigd Koninkrijk: Labour haalt monsterscore, Tories lijden zware nederlaag

In Groot-Brittannië zijn de stembureaus voor de parlementsverkiezingen gesloten. De sociaaldemocraten van Labour hebben overtuigend de stembusgang gewonnen en 410 van de 650 zetels in het Lagerhuis binnengehaald. Dat blijkt donderdagavond uit een gezamenlijke exitpoll van de grote Britse media. De conservatieve Tories van premier Rishi Sunak worden afgestraft en stranden op 131 zetels. De Liberal Democrats behalen 61 zetels,

Lees meer »

Politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: oppositiepartij Labour haalt verpletterende meerderheid, voorspelt exitpoll

Zoals verwacht een politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, behaalt oppositiepartij Labour nu de grote meerderheid, voorspelt de gezamenlijke exitpoll van de grote Britse media. “Labour zal een verpletterende overwinning behalen”, klinkt het.

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen en investeert 320.000 euro in samenwerkingsplatform

Het project EMERGE werd goedgekeurd binnen Interreg VI France-Wallonie-Vlaanderen. Het is het eerste project van culturele spelers sinds 2015 dat wordt erkend binnen deze Europese subsidielijn. BUDA is één van de 3 Vlaamse kunstorganisaties die daardoor middelen binnenhaalt om in totaal 12 onafhankelijke theater- of dansgezelschappen uit deze euregio te begeleiden en ondersteunen.
The post Kunstencentrum BUDA haalt Europese

Lees meer »

Tropische cycloon Freddy is langst aanhoudende storm ooit geregistreerd

De verwoestende tropische cycloon Freddy, die vorig jaar van Australië naar zuidelijk Afrika raasde, heeft het wereldrecord van de langst aanhoudende tropische cycloon verpulverd. Experts van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) hebben op basis van een uitgebreide analyse officieel vastgesteld dat Freddy 36 dagen lang cycloonkracht had.

Lees meer »

Voorstel commissie aan Vlaams Parlement: verkiezingen zijn geldig, geen hertelling nodig

De commissie voor de geloofsbrieven van het Vlaams Parlement zal de plenaire vergadering voorstellen om de kiesverrichtingen in de kieskring geldig te verklaren. Er zou volgens de commissie “onvoldoende zijn aangetoond dat de hertelling van de papieren stembiljetten in de kieskring Brussel een correctere vaststelling van het kiesresultaat zou opleveren”, zo blijkt uit de conclusies die Belga heeft kunnen inkijken.

Lees meer »

“Op de fiets een strijder, ernaast een schone mens”: portret van overleden voormalig geletruidrager Gilbert Desmet (93)

In Lichtervelde is zondagnacht oud-wielrenner Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden. Smetje was de oudste nog in leven zijnde Belgische geletruidrager. Naast zijn twaalf dagen in het geel won hij meer dan honderd koersen, waaronder Parijs-Tours en de Waalse Pijl. Een portret van een skone mens.
The post “Op de fiets een strijder, ernaast een schone mens”: portret van

Lees meer »