“Vanille op een galletje met een klein toefje slagroom, daar smolt hij voor”: stichter ijssalon St Catherine Honoré Willaert (92) overleden

Honoré Willaert (92) is zondagochtend 3 december door ouderdom overleden in het woonzorgcentrum Ten Anker in Nieuwpoort. Samen met zijn echtgenote, wijlen Magda Vanden Bussche, besloot hij in 1958 crèmerie St Catherine in Nieuwpoort-Bad te openen. Vandaag staat de derde generatie klaar. “De ziel van opa zal hier altijd blijven leven. We beseffen maar al te goed dat hij de sleutel tot succes in handen had”, zegt zoon Patrick (61). Het idee om een ijssalon te starten, kreeg Honoré tijdens de melkronde.

Klein zuivelwinkeltje

Honoré groeide op, op de boerderij van zijn ouders in Oostduinkerke. Het melk van de koeien verkocht de ondernemer tijdens zijn dagelijkse melkronde.

“Mijn ouders runden in de Albert I-laan in Nieuwpoort-Bad een klein zuivelwinkeltje waar ze melk, kaas en eieren verkochten. St Catherine heette de zaak verwijzend naar de St Catherinakerk in Pervijze. Door een spelfout bij de drukker werd het St Catherine en het is altijd die naam gebleven. Toen hij de melk aan het leveren was, daagde het idee om een deel daarvan te verwerken in artisanaal ijs. In 1958 startten ze, in de zuivelwinkel, hun crèmerie met raamverkoop. Zitplaatsen waren er niet. Het begon allemaal met een bolletje vanille en chocolade. Dat is nu wel anders. We verkopen vandaag een dertigtal smaken.”

Begrip aan zee

St Catherine groeide al snel uit tot een begrip aan zee. Inwoners en toeristen genoten van het vers gedraaide ijs en Honoré en Magda genoten ten volle van het succesverhaal, tot in 1985. Toen kwam Patrick aan het roer, hij is nog steeds de zaakvoerder. De ziel van zijn ouders leeft nog steeds verder.

“We zijn pa en ma nog steeds dankbaar voor de aanzet die ze hebben gegeven. Het zuivelwinkeltje van weleer is er al lang niet meer. Jaar na jaar hebben mijn vrouw Ann (62) en ikzelf geïnvesteerd in de zaak. Vorig jaar nog vernieuwden we het interieur grondig. Wat was ons vader trots. Zo lang hij kon, passeerde hij dagelijks. Telkens kwam hij dan nog zijn bolletje ijs proeven. Hij genoot het meeste van vanille op een galletje met een klein toefje slagroom.”

Familieman

Naast ondernemer was Honoré een warme familieman. Hij stond steeds klaar voor zijn drie kinderen Veronique en de tweeling Patrick en Didier. Ook zijn vijf kleinkinderen en acht achterkleinkinderen hadden een grote plaats in zijn hart. “Met zijn brommertje reed hij graag toertjes met zijn kleinkinderen”, mijmert Patrick.

Zijn zoon Laszlo (31) werkt als derde generatie reeds mee in het ijssalon en ook schoonzoon Gregory (34) is in dienst. “Opa was heel geliefd in Nieuwpoort en later ook in het woonzorgcentrum. Bij hem draaide het niet alleen om winst maken. Het sociale aspect was minstens even belangrijk. Die filosofie delen we nog steeds. We beseffen allemaal dat we alles te danken hebben aan hem. Zijn idee om ijs te verkopen, heeft onze carrière op de rails gezet.” (GUS)

Honoré een laatste groet brengen, kan bij Cornelis Uitvaart in Veurne. Daar vindt nu vrijdag 8 december om 10.30 uur ook de afscheidsplechtigheid plaats.

The post “Vanille op een galletje met een klein toefje slagroom, daar smolt hij voor”: stichter ijssalon St Catherine Honoré Willaert (92) overleden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. Vier doden en tientallen gewonden bij aanval op Oekraïense stad Dnipro – “Oekraïne zal op NAVO-top slecht nieuws krijgen”

Er komt een speciale gezant van de NAVO in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat hebben de lidstaten besloten. De nieuwe NAVO-functionaris moet onder meer toezien op de training van Oekraïense militairen in NAVO-landen en zal zich bezighouden met de coördinatie van de politieke en praktische steun van de NAVO op de grond. Tegelijkertijd zal Oekraïne zal op de NAVO-top begin

Lees meer »

Start verbouwingen gemeentehuis voor nieuwe lokalen Scouts Tiegem: “Dit is nodig, want de huidige locatie is erg verouderd”

Deze week begon men met de verbouwingen in het voormalige gemeentehuis van Tiegem. Nu de cultuur- en toeristische dienst verhuisd zijn naar het gemeentehuis aan De Vierschaar 1, kan het gebouw heringericht worden tot jeugdlokalen voor de Tiegemse Scouts. “Dit is nodig, want de huidige scoutslokalen zijn erg verouderd”, aldus oud-scout en schepen van Jeugd Yannick Ducatteeuw (Inzet). “Op deze

Lees meer »

“Enthousiasme in Parijs, ontgoocheling in Moskou, opluchting in Kiev”: Europese leiders reageren opgelucht op uitslag Franse verkiezingen

Vanuit Duitsland en Polen wordt opgelucht gereageerd op het slechter dan verwachte resultaat van het uiterst rechtse Rassemblement National bij de Franse parlementsverkiezingen. Ook de Spaanse premier Pedro Sanchez is tevreden over de uitslag van de parlementsverkiezingen in Frankrijk. “Deze week hebben twee van de grootste landen in Europa hetzelfde pad gekozen als Spanje een jaar geleden.”

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Moskou claimt vernietiging lanceerinrichting voor Patriot-raketten in regio Odessa – Nieuwe Russische aanvallen in Donetsk

Volgens het Russische ministerie van Defensie hebben Iskander-raketten twee lanceerinrichtingen vernietigd voor Patriot grond-luchtraketsystemen in de regio Odessa, in het zuiden van Oekraïne. Intussen wordt het Oekraïense leger geconfronteerd met nieuwe Russische aanvallen in het oosten van het land. Vooral in de omgeving van de stad Pokrovsk vinden hevige gevechten plaats, zo heeft de legerleiding in Kiev meegedeeld. Volg hier

Lees meer »

Brandweer rukt uit voor brand in Reningelst

De brandweerposten van Poperinge en Westouter rukten zondagmiddag rond 16.20 uur uit naar Reningelst na een melding van een woningbrand.
The post Brandweer rukt uit voor brand in Reningelst appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Woedende DJ Hardwell beëindigt abrupt zijn optreden op Saga Festival: “Zo kan ik niet optreden”

De Nederlandse Robbert van de Corput (36), beter bekend als DJ Hardwell, heeft zijn optreden op het Saga Festival in Boekarest op vrijdagavond vroegtijdig beëindigd. Tijdens zijn set uitte hij zijn frustratie over het festival, omdat hij naar eigen zeggen niet betaald werd. Daarnaast klaagde hij ook over de gebrekkige kwaliteit van de apparatuur. “Zo kan ik niet optreden.”

Lees meer »

Hitterecords sneuvelen tijdens extreme hittegolf in VS

De extreme hittegolf die delen van de Verenigde Staten in zijn greep heeft, houdt aan tot zeker halverwege deze week. Nadat in Las Vegas en Death Valley afgelopen weekend al hitterecords sneuvelden, verwacht de National Weather Service (NWS) dat er deze week meer records aan diggelen gaan.

Lees meer »

Dirk en Brigitte vieren 50ste verjaardag van brasserie Sunbeach: “Een van de oudste zaken in Nieuwpoort met zeezicht”

Op 13 juli zal het precies vijftig jaar geleden zijn dat Dirks ouders horecazaak Sunbeach op de Zeedijk in Nieuwpoort hebben geopend. Dirk Van Driessche (64) en Brigitte Beheydt (62) zijn nu aan hun veertigste seizoen bezig in de nog steeds goeddraaiende brasserie. Het geheim? Klanten zijn verlekkerd op onze mosselbereiding met look en room en de verse garnaalkroketten. En

Lees meer »

Signe Maene debuteert met ‘Flemish Folktales Retold’: “Ik schuimde markten af op zoek naar oude volksverhalen”

Signe Maene ging op zoek naar Vlaamse volksverhalen, herschreef ze met een eigen twist, vertaalde ze in het Engels en bundelde ze in het boek ‘Flemish Folktales Retold’. “Tijdens mijn studies Engelse literatuur in Schotland raakte ik in de ban van folklore en volksverhalen.”
The post Signe Maene debuteert met ‘Flemish Folktales Retold’: “Ik schuimde markten af op zoek

Lees meer »