Landbouwer Stijn schenkt extra aandacht aan de bodem: “Eerst nadenken vooraleer ik op tractor spring”

Vandaag, dinsdag 5 december, is het Wereldbodemdag, een hoogdag voor de Ledegemse landbouwer Stijn DeWulf die volop inzet op het beschermen van zijn bodem met duurzame initiatieven. “De bodem is de basis van alles. We moeten die ‘soigneren’. Als landbouwer is het belangrijk dat we goed nadenken vooraleer we op onze tractor springen”, aldus Stijn.

De Verenigde Naties riepen de Wereldbodemdag, 5 december, in het leven om extra aandacht te vestigen op het belang van een gezonde bodem en duurzaam bodembeheer. Ledegemnaar Stijn DeWulf draagt die gedachte al enkele jaren hoog in het vaandel. De 37-jarige Stijn is sinds 2009 aan de slag als landbouwer en nam in 2013 het gemengd landbouwbedrijf van zijn ouders langs de Kortwagenstraat in Ledegem over. Samen met zijn vrouw teelt er onder andere aardappelen, wortelen, uien en bieten. Daarnaast heeft Stijn ook eenhonderdtwintigtalrunderen. “Ik streef ernaar om het landbouwbedrijf zo duurzaam mogelijk te runnen. Daarbij schenk ik extra veel aandacht aan de bodem. Dat is voor mij de basis van alles. Als landbouwer moeten we die erg goed soigneren”, aldus Stijn die over zo’n 100 hectare grond beschikt.

Niet meer ploegen

Stijn maakt momenteel deel uit van een studiegroep vanuit Inagro, het onderzoeks-en kenniscentrum voor landbouw in Beitem. De studiegroep onderzoekt hoe landbouwers de bodem van hun gronden kunnen verbeteren. Inmiddels zette Stijn zelf al verschillende stappen. “In 2017 besliste ik om op bepaalde percelen niet meer te ploegen, iets wat ik het voorbije jaar helemaal niet meer deed. Door te ploegen worden de grondlagen verstoord en dat terwijl er in de bovenste gedeelte net het meest bodemleven zit.” Stijn koos er ook voor om geen enkel veld meer braak te laten liggen. Velden waaropgeen teelt staat werden ingezaaid met groenbedekkers. “Die mengsels zorgen ervoor dat zowel bovengronds als ondergronds de biodiversiteit vergroot. Ik merk nu al dat er veel meer regenwormen en goede bacteriën en schimmels aanwezig zijn in mijn grond. Die zouden er misschien niet meer zijn moest ik terug volop gaan ploegen. Een aardkluit valt ook veel gemakkelijker open dan vroeger. Dat duidt erop dat het gezonde grond is.”

Kunstmest afbouwen

Waar mogelijk probeert de Ledegemse landbouwer ook teelten te gaan combineren. Zo staat er momenteel wintergerst en wintererwten op hetzelfde perceel. “Het is belangrijk dat de teelten goed uitgekozen worden, maar ik merk wel dat die elkaar gaan versterken. Door de concurrentie gaan ze sneller gaan groeienen is de grond sneller bedekt, wat ook voor een gunstig effect zorgt naar onkruidbeheersing.” Daarnaast kiest Stijn ook voor vlinderbloemigen. Deze groenbemesters zorgen ervoor dat Stijn minder kunstmest gebruikt. “Door de mest van mijn dieren en de vlinderbloemigen ga ik mee de strijd aan tegen het stikstofprobleem. Het is mijn bedoeling om in de toekomst het gebruik van kunstmest verder af te bouwen.”

Winst uit minder

Stijn merkt dat zijn investeringen in een duurzame bodem ook een positief effect hebben op zijn facturen. “Ik geef minder geld uit aan brandstof en kunstmest. In vergelijking met vroeger spring ik niet meer zomaar op mijn tractor om het veld te bewerken. Ik denk meer na over de bodem. Ja, soms moet ik durven wachten, maar ik ben er van overtuigd dat mijn aanpak loont. De bodem kan op deze manier telkens goed herstellen en is dankzij de groenbedekkers klimaatbestendig want dezer dagen erg belangrijk is. Op een dergelijke manier kan ik nog jaren mijn job als landbouwer met hart en ziel beoefenen.”

The post Landbouwer Stijn schenkt extra aandacht aan de bodem: “Eerst nadenken vooraleer ik op tractor spring” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Duitse AfD stapt uit ID-fractie

21:34 De Duitse extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) stapt uit de fractie Identiteit en Democratie (ID) in het Europese Parlement. Dat heeft de partij beslist tijdens een congres in Essen…

Lees meer »

Nederlandse huizenprijzen op hoogste niveau ooit

De huizenprijzen op de krappe woningmarkt in Nederland zijn nog nooit zo hoog geweest als afgelopen kwartaal. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De gemiddelde verkoopprijs van bestaande huizen was in het tweede kwartaal 468.000 euro, 7,2 procent meer vergeleken met het eerste kwartaal van 2024. Dit is een “uitzonderlijke” toename, vindt de makelaarsvereniging, omdat dit sinds het

Lees meer »

Kathleen Vermang is verruimingskandidaat op lijst Team Bredene: “Ik wil ook buiten het onderwijs mijn steentje bijdragen”

Kristof Vermeire, kopman van Team Bredene, heeft onlangs een nieuwe verruimingskandidaat voor zijn lijst voorgesteld. Het gaat om Kathleen Vermang, onderwijzeres aan de Oostendse GO!-basisschool Vogelzang. “Ik vond het moment aangebroken om iets te doen voor mijn gemeente”, verklaart Kathleen haar debuut in de lokale politiek.
The post Kathleen Vermang is verruimingskandidaat op lijst Team Bredene: “Ik wil ook

Lees meer »

Trouwseizoen langs de Leieboorden in Kortrijk op gang getrapt: “Een uitgelezen locatie die tot de verbeelding spreekt”

Vrijdag 28 juni zijn de nieuwe sessies gestart om langs de Leieboorden in Kortrijk in het huwelijk te treden. En al meteen stonden er zes op het programma. Een van de zes koppels waren Céline en Dieter.
The post Trouwseizoen langs de Leieboorden in Kortrijk op gang getrapt: “Een uitgelezen locatie die tot de verbeelding spreekt” appeared first on

Lees meer »

Na 2,5 jaar bij Standard is Gilles Dewaele (28) terug bij KV Kortrijk: “Ik vind alles aan deze club mooi. En dat meen ik oprecht”

Tijdens zijn eerste passage in het Guldensporenstadion, van augustus 2020 tot januari 2022, werd Gilles Dewaele op handen gedragen door de supporters omwille van zijn winnaarsmentaliteit en zijn fysieke impact op de rechterflank. “Ik voel mij thuis bij KVK”, zegt hij. “Nu wil ik een nog mooier tweede hoofdstuk aan mijn verhaal hier schrijven.”
The post Na 2,5 jaar

Lees meer »