Vierde pop-up ‘clothes for charity’: “Kwaliteit van beschikbare kledij staat onder druk”

De gratis pop-up ‘clothes for charity’ – gedragen door Kortrijkse serviceclubs en Stad Kortrijk – richt zich op mensen in Kortrijk die het financieel niet gemakkelijk hebben en in kansarmoede leven. “De afgelopen week was een overweldigend succes met indrukwekkende ontmoetingen. De pop-up gaat morgennamiddag voor een laatste keer open. Wat dan nog resteert, gaat naar reguliere initiatieven zoals SWOP&GO”, zegt één van de vier initiatiefnemers Maigret Hooijmaaijer-Jansen.

In 2021 hebben enkele serviceclubs waaronder Ladies Circle Kortrijk, Rotary, Lions, Ronde Tafel en de Marnixring bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, en de plotse vluchtelingenstroom naar Kortrijk, spontaan kleren ingezameld voor deze doelgroep. De actie sloot aan bij het gerenoveerd woonproject De Ruyschaert voor tijdelijke noodopvang in Marke.

“Dankzij de medewerking van velen en van enkele bedrijven zoals Bel&Bo, Van Marcke en Hercull hebben we uiteindelijk driemaal een kleding pop-up kunnen organiseren en telkens circa 15.000 stuks kunnen schenken. We spraken ons netwerk aan om enkel kleding in goede staat te doneren. Het schenken zit hem in het geven, geef daarom enkel wat je ook zelf zou dragen”, vertelt Maigret.

“De schaduwzijde van dit succes is uiteraard de constatering dat er veel nood is aan kleding”

De Kortrijkse Bel&Bo heeft hen fantastisch ondersteund en schenkt telkens een hoeveelheid vanuit de stock, waarop de initiatiefnemers verder bouwden. “Deze hulp bleek steeds sterk de toon te zetten en gaf een enorm boost aan schenkingen van privépersonen. De pop-ups zijn een ongelooflijk succes. De schaduwzijde van dit succes is uiteraard de constatering dat er veel nood is aan kleding. Onze doelgroep evolueerde, in nauw contact met Stad Kortrijk en bestaande lokale initiatieven, van noodhulp aan Oekraïners naar acute hulp aan alle kansarme mensen in Kortrijk. We hebben ervaren dat we dankzij onze netwerken echt een steentje konden verleggen.”

“We ontvangen vooral het signaal dat de groep kansarmen minstens even groot blijft en dat het aantal kledingstukken in hun circuit onder druk staat”

In het najaar werden de initiatiefnemers van de verschillende serviceclubs door veel mensen spontaan gecontacteerd of ze weer een kleding pop-up zouden organiseren. “Enerzijds door mensen in onze dichte kring die graag kledij willen geven, juist omdat ze ons persoonlijk kennen, anderzijds door Kortrijkse contactpersonen en organisaties die werken rond kansarmoede waaronder SWOP&GO, de Deelfabriek, Voedselbank en maatschappelijk werkers bij Stad Kortrijk. Van hen ontvangen we vooral het signaal dat de groep kansarmen minstens even groot blijft en dat het aantal kledingstukken in hun circuit onder druk staat. Vooral het aantal is te nipt en de beschikbare hoeveelheid circuleert erg veel waardoor de kwaliteit onder druk staat. Onze pop-up biedt hen extra ‘zuurstof’ omdat er via de shoppers meer kleding in circulatie komt en omdat we het restant na afloop schenken aan de vermelde organisaties, waar op basis van ruil de kleding haar weg vindt”, legt Maigret uit. “We zijn als het ware een beetje ‘katalysator’ ook omdat we het bestaan van andere projecten ook bekend maken bij schenkers.”

“We hebben in de voorbije pop-ups geconstateerd dat – zeer schoorvoetend binnenkomend – ook een groep jongeren kwam. Het is niet evident om hen te bereiken”

Er wordt uitdrukkelijk gekozen voor een pop-up concept zonder geldstromen. “We komen en gaan, bovenal gebaseerd op concrete nood en hulpvraag vanuit ‘het circuit’. Verspreid over verschillende dagen verwelkomen we mensen enkel op uitnodiging. Zo is er geen overrompeling en geen overlast voor omwonenden. Alles verloopt zeer gecontroleerd en rustig.”

De pop-up ‘clothes for charity’ wil naar de toekomst toe nog meer met kansarme mensen in Kortrijk in contact staan via de brugfiguren van Stad Kortrijk en nog strenger toezien op de kwaliteit van hun aanbod. “We willen vooral ook een persoonlijke touch in het shoppen leggen waarbij we respect voor kleding en het contact heel bewust uitdragen. We hebben in de voorbije pop-ups geconstateerd dat – zeer schoorvoetend binnenkomend – ook een groep jongeren kwam. Het is niet evident om hen te bereiken, maar ook hun situatie binnen de omstandigheden van de kansarme doelgroep is op momenten erg schrijnend. We doen daarom een extra inspanning om ook voor hen hedendaagse kleding aan te bieden.”

The post Vierde pop-up ‘clothes for charity’: “Kwaliteit van beschikbare kledij staat onder druk” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Uniek familieportret: Jean-Marie en Carmen Pfaff vieren 50 jaar huwelijk in kasteel

Exact vijftig jaar nadat ze in Beveren in het huwelijksbootje stapten, vieren Jean-Marie Pfaff (70) en Carmen Seth (68) vandaag hun gouden bruiloft. Dochters Lyndsey (45), Kelly (46) en Debby (49) verrasten hen met een feestelijke lunch in het kasteel van Brasschaat. Onze fotograaf was erbij voor een exclusief familieportret. Dat Jean-Marie en Carmen een grote rol spelen in de

Lees meer »

Gedrafte Ajay Mitchell wordt tweede Belg in NBA

Een tweede Belg in de NBA. Ajay Mitchell (22) werd in de draft als het nummer 38 gekozen door de New York Knicks, dat in ruil voor cash meteen een trade opzette met Oklahoma City Thunder. Bij die laatste ploeg zal hij samenspelen met onder meer Chet Holmgren en Shai Gilgeous-Alexander. Ook voor LeBron James komt een droom uit: hij

Lees meer »

KIJK. 4.000 fans onthalen dolenthousiast ‘Familie’-cast voor première van epische seizoensfinale: “Of de bom ontploft?”

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om ze

Lees meer »

Drie jonge Franse autodieven op heterdaad betrapt: blanco autosleutels en decoder in auto gevonden

De politie kon dinsdagochtend drie jonge Franse autodieven arresteren toen die na een dubbele poging om een wagen te stelen wegvluchtten in Kortemark. In hun wagen werden blanco sleutels voor wagens van Franse merken én een decoder om signalen van ‘keyless-entry’ auto’s om te zetten. Vorige week werden zo nog drie auto’s op één nacht gestolen in Veurne.

Lees meer »

Zomerbar tussen de wijnranken in Westouter: “Genieten staat centraal”

Tijdens de zomermaanden is de belevingsweide Entre Deux Verres opnieuw toegankelijk voor het publiek. “We serveren met veel plezier een glaasje of flesje wijn, sapje of een hapje”, aldus wijnboer Martin Bacquart. “Een bezoek aan de belevingsweide kan ook de perfecte afsluiter zijn van een wandeling op en rond ons wijndomein.”
The post Zomerbar tussen de wijnranken in Westouter:

Lees meer »

Aantal meldingen van kindermishandeling vorig jaar opnieuw gestegen

Vorig jaar ontving het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) meer dan 7.500 meldingen van geweld tegen of misbruik van kinderen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK). Dat is een stijging van 7 procent. De organisaties vragen de volgende Vlaamse regering meer te investeren in preventie en hulpverlening.

Lees meer »

Na einde van onderzoek plakt advocaat namen op robotfoto’s Bende van Nijvel: “Gelijkenissen zijn treffend”

Advocaat Kristiaan Vandenbussche, die de nabestaanden van de in Aalst vermoorde Georges De Smet bijstaat, is niet te spreken over “de capitulatie van het Belgische gerecht” in de zaak van de Bende van Nijvel. Hijzelf weigert de moed én het onderzoek op te geven. “Sinds 2017 ben ik mijn eigen onderzoek gestart met heel concrete sporen naar opdrachtgevers en uitvoerders”,

Lees meer »