Kettingbotsing op A19 van tien jaar geleden herdacht

10 jaar geleden vond een verschrikkelijke kettingbotsing plaats. 144 auto’s raakten betrokken in het ongeval op de A19.

Om de kettingbotsing te herdenken namen het Agentschap Wegen en Verkeer, de burgemeester van Wervik en de gemeente Zonnebeke, samen met de gouverneur, het initiatief om een muurschildering te laten aanbrengen. Die schildering wordt geplaatst op twee bruggen over de A19 die de hele afstand van de kettingbotsing begrenst. Via een vertegenwoordigster uitte Vlaams minister Peeters haar deelneming aan de slachtoffers en sprak haar dank uit aan de hulpverleners.

Ze wees er op dat Vlaanderen zich inspant om de gevaarlijke verkeerspunten aan te pakken maar dat er tegen de weersomstandigheden zoals 10 jaar gelden niets is te doen. Ook gouverneur Decaluwé had het over een uitzonderlijke ramp. “Het was een ongeval op 3 plaatsen verspreid over 3,4 km waarbij 144 auto’s betrokken waren en 2 doden vielen”, aldus de gouverneur. “Statistisch gezien komt degelijke ramp weinig voor. We hebben toen ook met de hulpdiensten en de besturen van Wervik en Zonnebeke alles ingezet om iedereen te helpen.”

Volgens de gouverneur worden alle dodelijke ongevallen in de provincie opgevolgd en wordt gekeken om de veiligheid te verbeteren. “Toch vallen er nog 54 slachtoffers per jaar. De meeste ongevallen gebeuren in West-Vlaanderen in de week, bij mooi weer en op rechte wegen. De snelheid is de grote boosdoener. Sensibiliseren blijft uiterst belangrijk.”

Decaluwé vroeg ook meer respect voor politie en brandweer. Tenslotte kwam kunstenaar Jamz Jameson aan het woord, de man die twee muurschilderingen op de bruggen maakte. “Het maken van een muurschildering op de bruggen was een uitdaging. Ik wilde eerst iets met mist doen maar dat was te cliché. Donker en licht, wolken en zon, het goed en het kwaad zijn het hoofdthema. Beiden symboliseren de kracht van de natuurverschijnselen waar geen mens tegen bestand is. De wolken en de zon staan aan de hemel en dat kan ook voor de gelovigen een symbool zijn.”

Lees ook…

Nicolas verloor tien jaar geleden zijn vader bij kettingbotsing op A19: “Hij leeft voor altijd verder in de brouwerij” – KW.be

The post Kettingbotsing op A19 van tien jaar geleden herdacht is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bouw nieuwe sporthal is opnieuw opgenomen in meerjarenplanning Pittem: “Nu is duidelijk dat we financieel gezond zijn om dit aan te kunnen”

De bouw van een nieuwe sporthal staat opnieuw op de planning in Pittem. In mei 2022 werd het project – goed voor een investering van 4 à 6 miljoen euro – in de koelkast gezet omwille van de onzekere financiële vooruitzichten. Vorige maand bleek echter dat Pittem 3,5 miljoen euro meer over had dan verwacht, waardoor de plannen nu dus

Lees meer »

Bekende Iraanse activiste ter dood veroordeeld

De Iraanse Sharifeh Mohammadi heeft op de vooravond van een tweede verkiezingsronde in Iran de doodstraf opgelegd gekregen wegens haar banden met een onafhankelijke vakbond. “Het regime probeert alle activisten het zwijgen op te leggen.”

Lees meer »

“Hij is in staat van ontkenning”, zegt VS-correspondent Soenens nu president Biden alleen stap opzij wil zetten op vraag van “God de Almachtige”

De Amerikaanse president Joe Biden blijft vasthouden aan zijn kandidatuur voor het presidentschap. Ook in het eerste tv-interview sinds het belabberde debat met Trump gaf hij geen enkele indruk dat hij zal toegeven aan de toenemende druk om een stap opzij te zetten. En dat hij Trump moet laten voorgaan in de peilingen, lijkt hij niet te geloven. "Je voelt

Lees meer »

Zomeraanwinst Nathan Huygevelde maakt zich op voor eerste seizoen bij KVK: “Het voelt echt als thuiskomen”

Voor Gilles Dewaele had KV Kortrijk al een andere speler aangetrokken: de twintigjarige middenvelder Nathan Huygevelde. Hij komt op huurbasis over van Union Saint-Gilloise, voor een seizoen met koopoptie. Naast Huygevelde zijn ook de transfers van verdediger Gilles Dewaele (28) en spits Nacho Ferri (19) al aangekondigd.
The post Zomeraanwinst Nathan Huygevelde maakt zich op voor eerste seizoen bij

Lees meer »

Onderhandelingsgesprekken met Israël weer opgepikt na nieuw Hamas-voorstel, VS ziet “doorbraak” 

De onderhandelingsgesprekken over een staakt-het-vuren in Gaza zijn weer opgepikt na een nieuw Hamas-voorstel. Israël heeft een delegatie naar Caïro gestuurd waar de onderhandelingen worden gevoerd onder bemiddeling van Egypte, Qatar en de VS. De Amerikaanse regering spreekt over een "doorbraak" en is optimistisch dat het voorstel van de extremistische Palestijnse organisatie kan leiden tot een staakt-het-vuren in het gebied.

Lees meer »

“We spenderen meer tijd met elkaar dan met onze vrouwen”: deze Belg is de beste vriend van Girmay, de eerste zwarte Tourritwinnaar

“Zo emotioneel als gisteravond aan de telefoon heb ik hem nog niet vaak geweten”, zegt Lieven Corthouts (49). Onze landgenoot heeft het over Biniam Girmay (24), zijn beste vriend én de man die gisteren als eerste zwarte renner ooit een rit in de Tour de France won. Een gesprek over koers, vriendschap, koffiebars en open deuren. “‘Lieven, ik vertrouw je

Lees meer »

Liveblog Franse verkiezingen – Hoogste opkomst op het middaguur sinds 1981

In Frankrijk zijn vanmorgen om 8 uur de stembureaus opengegaan voor de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. Stemmen kan tot 20 uur in de grote steden. Als ook de tweede ronde uitdraait op een definitieve overwinning voor het uiterst rechtse Rassemblement National, dan kan Frankrijk voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een uiterst rechtse regering krijgen.

Lees meer »

Biden volhardt in campagnestrijd, ondanks rijzende twijfels: “Ik doe mee aan deze race en niemand zal me wegduwen”

Joe Biden bevestigt dat hij kandidaat blijft om zichzelf op te volgens als president van de Verenigde Staten. Dat heeft Biden gezegd in een videovergadering. Sinds het dramatische debat tegen uitdager Donald Trump rijzen er ook binnen zijn eigen partij steeds grotere twijfels over de kandidatuur van de 81-jarige Biden voor de presidentsverkiezingen in het najaar.

Lees meer »

Pieter De Poortere van Boerke is gastcurator op Cartoonfestival: “Mix van vrolijkheid en kritische noot”

Nog tot 1 september vindt in zaal Ravelingen in Knokke-Heist het befaamde Cartoonfestival plaats. Cartoonist Pieter De Poortere, bekend van Boerke, is niet alleen gastcurator maar zal er ook deelnemen aan een stripbattle. “We willen het groepsgevoel onder cartoonisten wat versterken.”
The post Pieter De Poortere van Boerke is gastcurator op Cartoonfestival: “Mix van vrolijkheid en kritische noot” appeared

Lees meer »