West-Vlaams weekend zonder alcohol en drugs in het verkeer ingezet in Kuurne: “Provincie scoort slecht in de cijfers”

Op initiatief van gouverneur Carl Decaluwé wordt de nationale winterse BOB-campagne in onze provincie ingezet met het “West-Vlaams weekend zonder alcohol en drugs in het verkeer” tussen vrijdag 1 en maandag 4 december. De Brugsesteenweg in Kuurne was de eerste plek waar er een West-Vlaamse politiezone een controle hield dit weekend. Dat was vanaf 16 uur op vrijdagavond.

Het West-Vlaamse weekend zonder alcohol en drugs in het verkeer kadert in een nationale BOB-campagne over heel het land. West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé coördineert de verschillende politiezones in de provincie zodat er het hele weekend door gerichte controles kunnen plaatsvinden. De eerste gecontroleerde personen in onze provincie reden op de Brugsesteenweg in Kuurne rond 16 uur.

“Op de Brugsesteenweg rijden er heel wat mensen op dit uur”, opent David Camerlynck, hoofdcommissaris van politiezone Vlas. “We kozen ervoor om redelijk vroeg te beginnen omdat er soms wat mensen een glaasje drinken na de laatste werkdag. Voorlopig blies, gelukkig, nog niemand positief (het interview vond plaats om 17 uur 15, red.). Ook later in het weekend houden we controles. Dat zal niet enkel op de Brugsesteenweg zijn, maar ook op andere locaties in het stadscentrum, de deelgemeentes en andere gemeenten van de politiezone. We proberen de belangrijkste wegen te nemen en focussen op straten waar er cafés en restaurants zijn.”

Alcohol én drugs

“Dit is een algemene oproep om nuchter aan het stuur te zitten. Dat gaat dan over zowel alcohol als drugs. Er is bijvoorbeeld een opmars in lachgas in de regio”, zegt gouverneur Decaluwé. “Ik ben trouwens altijd benieuwd naar de cijfers van de provincie, want we scoren eigenlijk niet goed. Het feit dat het hier allemaal wat landelijker is, kan daar mee te maken hebben, maar iedereen moet eigenlijk gewoon vooraf duidelijk een BOB afspreken.”

David Camerlynck, hoofdcommissaris van politiezone Vlas, en gouverneur Carl Decaluwé (rechts) © Rémi Bruggeman

De campagne focust trouwens niet enkel op alcohol in het verkeer, maar ook op gsm-gebruik, gordeldracht en snelheid. Gouverneur Carl Decaluwé verklaart: “De gewestwegen bij ons zijn meestal recht. Dat lokt snelheid uit. Vandaar het belang van trajectcontroles. Meer en meer trajectcontroles werken, eindelijk. Dat zal een ongelofelijke invloed hebben op de snelheidsovertreders, want snelheid is nog steeds de grootste killer in het verkeer.”

Nakende fusie politiezone

In Ingelmunster werkten de politiezone (M)IDOW en Riho samen voor de controles. “Dit is een eerste samenwerking tussen de twee politiezones die later meer zullen samenwerken”, aldus Decaluwé. Sinds de fusie tussen Tielt en Meulebeke zal die tweede gemeente immers opgaan in de Tieltse politiezone, waardoor de politiezone MIDOW ophoudt met bestaan eind 2024. “Er is een protocol getekend tussen de overblijvende zone en de zone rond Roeselare (Riho, red.) om samen verder te gaan. Ik denk dat dat na de gemeenteraadsverkiezingen concreet zal worden”, sluit de gouverneur af.

The post West-Vlaams weekend zonder alcohol en drugs in het verkeer ingezet in Kuurne: “Provincie scoort slecht in de cijfers” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Krommenhaakpad is gloednieuwe wandelroute in Torhout

Torhout is een wandelroute rijker: het Krommenhaakpad. Het gloednieuwe traject van 7,7 kilometer werd uitgestippeld door Ivan Bauwens en zijn vrouw Lucrèse Warnez, die de lokale afdeling van Pasar leiden.
The post Krommenhaakpad is gloednieuwe wandelroute in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek

Net als vorig jaar in Brugge werden Helena Ponette en Michael Obasuyi in Brussel nationaal kampioen op respectievelijk de 400 meter in 51”88 en de 110 meter horden in 13”24. Met het oog op Parijs geeft dit voor beide Oostendenaars alvast een boost aan vertrouwen.
The post Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek appeared first

Lees meer »

Bart doet dochter tickets voor Taylor Swift cadeau, zij drilt hem voor het optreden: “Ik wist niet dat het zo complex was”

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift is momenteel bezig aan een tour door Europa. Binnenkort gaan ook Bart en Merel De Waele uit Gent kijken. Het is een cadeautje voor dochterlief, maar zij wil geen mal figuur slaan met haar vader aan haar zijde. En dus ontwierp Merel een PowerPoint, een spoedcursus Taylor Swift. VTM NIEUWS ging kijken hoe goed papa

Lees meer »

Tentoonstelling in Langemark katapulteert je terug naar Bakelandtstoet

Juni is in de aanloop van de Musical Bakelandt bezaaid met activiteiten en evenementen rond de legendarische struikrover. Van de Facebookactie ‘Waar is Ludovic?’ tot een expo over de tien Bakelandtstoeten. “Het is verrassend om jezelf terug te zien op foto’s van dertig à veertig jaar geleden”, zeggen samenstellers Luc Descamps en José Rondelez van het Bakelandtcomité.
The post

Lees meer »

? “Evenepoel mag nu dromen van het podium. Het beste moet nog komen”

De eerste bergetappe van deze Tour stelde allerminst teleur. “Een adembenemend schouwspel”, noemt Michel Wuyts het zelfs. Stof genoeg dus om over na te kaarten in onze wielerpodcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’. Vooral de knappe etappe én tweede plek van Remco Evenepoel komen uitgebreid aan bod. “Naar mijn gevoel heeft Evenepoel nooit beter geklommen dan vandaag”, aldus Wuyts.

Lees meer »

“Dief propte sigarenkistjes in zijn onderbroek”: Alain (57) waarschuwt collega’s nadat bende voor 6.600 euro buit maakt in zijn speciaalzaak

Een gewiekste dief heeft zopas een grote slag geslagen bij Alain Plouvier (57). De dief ging aan de haal met een fles dure cognac en sigaren ter waarde van liefst 6.600 euro. Het blijkt te gaan om een lid van een gespecialiseerde bende die ook al elders in het land en in Nederland heeft toegeslagen. Plouvier wil zijn collega’s waarschuwen.

Lees meer »

Peperdure sokken, nieuwe sprinttrein en avondwerk voor mecaniciens: hoe Cavendish en Astana al hele jaar lang ‘geobsedeerd’ zijn door ‘Project 35′

‘Project 35′. Een naam die niet zou misstaan voor de ontwikkeling van een of ander nieuw superwapen, maar het is het grote plan dat Astana-Qazaqstan bedacht om Mark Cavendish (39) aan zijn zo gegeerde Tourrecord te helpen. De ploeg zette alles in wat het kon. Een nieuwe sprinttrein, peperdure sokken of mecaniciens die tot laat op de avond aan zijn

Lees meer »