Gemeente koopt tienluik van Koekelaarse kunstenaar: Octopusvrouwtje van Fredcot definitief in De Balluchon

De cultuurraad heeft een imposant schilderij aangekocht van de lokale kunstenaar Fredcot. Het tienluik met als titel ‘When you paint the ideal woman with the color of self-defense’ hangt voortaan definitief in De Balluchon. “Het werk vertelt een sprookje over een door overspel gebroken octopusvrouwtje”, aldus de kunstenaar.

De cultuurraad van Koekelare zorgde ervoor dat er twee nieuwe kunstwerken aan het al uitgebreide kunstpatrimonium in de Fransmansgemeente toegevoegd kunnen worden. Cultuurzaal De Balluchon pakt uit met een imposant schilderij van de lokale kunstenaar Fredcot, Huis Proot met een opvallend werk in action painting van de Kortemarkse kunstenaar Jens Devrome.

Kunstdorp Koekelare

Het opvallende schilderij van Fredcot, echte naam Hermes Danneels, hangt al sinds de zomer van 2022 in de foyer van cultuurzaal De Balluchon. Vele honderden bezoekers aan een van de voorstellingen in de zaal merkten het ongetwijfeld al op. “Het werk werd daar tentoongesteld tijdens Kunstdorp Koekelare in de zomer van 2022, maar het was niet per se de bedoeling dat het werk daar een vaste plaats zou krijgen”, duidt Elise De Gend, voorzitter van de cultuurraad. “Toch voelde het aan alsof het werk daar thuishoorde, daar aan die grote muur. Met de cultuurraad wilden we in de loop van deze legislatuur sowieso nog een kunstwerk aankopen om de succesvolle samenwerking ook een gezicht te geven. We hebben toen beslist om het tienluik met als titel When you paint the ideal woman with the color of self-defense aan te kopen, zodat het daar definitief zijn prachtige plaats kan behouden.”

De rode draad doorheen het werk van Fredcot zijn beesten, beesten en nog eens beesten. De funfactor is nooit ver weg. Zijn kunst is herkenbaar, kleurrijk en vol leven. “Het zijn ijsbrekers. Als je zo’n werk in huis hebt, hebben gasten altijd iets om over te praten”, vertelt de kunstenaar.

Sprookje

Het werk in De Balluchon we zullen de lange titel niet meer herhalen schilderde de kunstenaar al enkele jaren geleden. “Wat we zien is een sprookje. Het gaat over een door overspel gebroken octopusvrouwtje dat als een goede moeder, uit nederigheid en bescherming naar haar kinderen toe, haar partner niet kon besmeuren uit vrees geminacht te worden door haar eigen kroost, omdat ze wist wat hun vader voor hen betekende. Totdat ze plots een nieuwe geliefde leert kennen en hem met haar duizend tentakels liefdevol en stevig omarmt. Maar helaas, door de druk kon ze haar opgespaarde zwarte inkt niet meer inhouden en besmeurde ze ongewillig haar nieuwe geliefde in een zodanige duisternis dat ze hem nooit meer vond”, aldus Fredcot.

Info: www.koekelare.be/kunstig-koekelare

The post Gemeente koopt tienluik van Koekelaarse kunstenaar: Octopusvrouwtje van Fredcot definitief in De Balluchon is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Een bescheiden huwelijk, maar wel een met bijzondere details: zo trouwde VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer

Voor een keer zélf het nieuws van de dag. VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer (33) zei zaterdag in Antwerpen ja tegen haar grote liefde, ondernemer Jens De Maere (34). Alle clichés gingen daarbij overboord, zo onthult de bruid. Zo was er een hele grote vol-au-vent-koek in plaats van een bruidstaart. “Jens en ik houden niet van het klassieke trouwgebeuren.”

Lees meer »

Peperdure sokken, nieuwe sprinttrein en avondwerk voor mecaniciens: hoe Cavendish en Astana al hele jaar lang ‘geobsedeerd’ zijn door ‘Project 35′

‘Project 35′. Een naam die niet zou misstaan voor de ontwikkeling van een of ander nieuw superwapen, maar het is het grote plan dat Astana-Qazaqstan bedacht om Mark Cavendish (39) aan zijn zo gegeerde Tourrecord te helpen. De ploeg zette alles in wat het kon. Een nieuwe sprinttrein, peperdure sokken of mecaniciens die tot laat op de avond aan zijn

Lees meer »

Geen genade voor hoogbejaarde drugsdealer: ‘Bertje de cannabisboer’ (81) krijgt twee jaar effectieve celstraf

Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten hun dagen in een rustoord slijten, zoekt Albert M. liever de spanning op. Liefst 36 jaar na zijn eerste veroordeling en op een zucht van zijn 82ste verjaardag kreeg de Nederlander, in het drugsmilieu bekend als ‘Bertje de cannabisboer’, opnieuw twee jaar effectieve celstraf. “Hij trekt totaal geen lessen uit zijn eerdere veroordelingen.”

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, de assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »