Vogelgriep vastgesteld in pluimveebedrijf in Diksmuide

In een pluimveebedrijf in het Diksmuide is vogelgriep vastgesteld van het type H5, een hoogpathogene variant. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vrijdag.

Er worden verschillende maatregelen genomen om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo wordt het pluimvee in het vermeerderingsbedrijf in Diksmuide geruimd. Er wordt ook een beschermingzone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer ingesteld rond de haard.

In die zone van 10 kilometer moeten alle houders van pluimvee, dus ook particuliere houders en hobbyhouders, zich houden aan een afschermplicht. Binnen een straal van 3 kilometer rond de haard geldt die afschermplicht niet enkel voor pluimvee, maar ook voor vogels.

Bij uitbreiding raadt het FAVV alle houders in het land aan om hun pluimvee en vogels zoveel mogelijk te beschermen. Dat kan bijvoorbeeld door de ren te overspannen, zodat het contact met wilde vogels wordt vermeden. De dieren voederen moet sowieso nog altijd binnen gebeuren en ook drinken geven gebeurt bij voorkeur afgeschermd.

De uitbraak betekent overigens ook dat België zijn ziektevrije status op internationaal niveau verliest. De afgelopen twee maanden werden geen besmette wilde vogels meer gevonden in ons land en de laatste besmetting bij een pluimveehouderij dateerde al van februari.

Toch is het FAVV niet verbaasd over deze nieuwe vaststelling van het vogelgriepvirus. In de buurlanden waren onlangs al een aantal uitbraken bij pluimveehouderijen vastgesteld, waardoor het al duidelijk was dat het virus nog altijd circuleerde in Noordwest-Europa.

The post Vogelgriep vastgesteld in pluimveebedrijf in Diksmuide is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De toekomst van Bpost

19:17 Bpost en zijn hoofdaandeelhouder, de overheid, kunnen fundamentele vragen over welke toekomst er nog is voor het bedrijf niet meer uit de weg gaan.

Lees meer »

Opgegroeid in gevaarlijke banlieue en studies niet afgemaakt: dit is Jordan Bardella (28), le gamin die kandidaat-premier is in Frankrijk

“Ik doe aan politiek omwille van alles wat ik daar aan den lijve ondervonden heb. Omdat ik niet wil dat heel Frankrijk zo wordt.” Jordan Bardella, de 28-jarige kandidaat-premier van het Rassemblement National, heeft een duidelijke politieke geloofsbelijdenis. Die vindt haar wortels in zijn jonge jaren. Zo zag le gamin het geweld tussen drugsbendes vanuit het raam van de grauwe

Lees meer »

“Ik kan niets goed doen. Alleen spaghetti maken”: Paola voelde zich lange tijd ‘de prinses in de gouden kooi’

Deze week is het 65 jaar geleden dat koning Albert II (90) en koningin Paola (86) samen voor het altaar stonden. De kwade dagen liggen ver achter hen, en hadden volgens ‘Story’ bij lange niet enkel scheve schaatsen als oorzaak. De oogverblindende maar naïeve Italiaanse donna was piepjong en werd zonder enige voorbereiding in een strak hofleven gekatapulteerd. “Paola werd

Lees meer »

Voor één keer spreken we de inwoners van de meest chique wijk van het land: Knokke-Zoute. “Het is een stukje paradijs voor wie het nog kan betalen”

Knokke wil het unieke karakter van het Zoute bewaren: aan de kronkelende smalle paadjes en witte villa’s met rode dakpannen mag niet geraakt worden. Kortom, het Zoute wordt mogelijk nóg wat exclusiever. Maar wie zijn de mensen die er wonen nu écht? Welke clichés kloppen en welke niet? In witte sneakers en met een hemelsblauw linnen hemd trokken we op

Lees meer »

CD&V Roeselare trekt als CD&V – Lijst Burgemeester naar verkiezingen en stelt lijst voor

CD&V Roeselare trekt op 13 oktober met een nieuwe naam naar de gemeenteraadsverkiezingen. CD&V – Lijst Burgemeester stelde zaterdagmiddag haar 39 kandidaten voor. “Een mooie mix van ervaring en ervaring. Onze sterk vernieuwde ploeg weerspiegelt het Roeselare van vandaag”, aldus lijsttrekker Kris Declercq.
The post CD&V Roeselare trekt als CD&V – Lijst Burgemeester naar verkiezingen en stelt lijst voor

Lees meer »

Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen en investeert 320.000 euro in samenwerkingsplatform

Het project EMERGE werd goedgekeurd binnen Interreg VI France-Wallonie-Vlaanderen. Het is het eerste project van culturele spelers sinds 2015 dat wordt erkend binnen deze Europese subsidielijn. BUDA is één van de 3 Vlaamse kunstorganisaties die daardoor middelen binnenhaalt om in totaal 12 onafhankelijke theater- of dansgezelschappen uit deze euregio te begeleiden en ondersteunen.
The post Kunstencentrum BUDA haalt Europese

Lees meer »

Sneer naar prinses Kate of Ode aan prinses Diana? Meghan haalt stiekem haar naam van Archies geboorteakte

Meghan Markle (42) heeft stiekem haar eigen naam van de geboorteakte van haar zoon, prins Archie (5), laten verwijderen. Elf dagen na de geboorte van Archie in 2019 verving ze de naam ‘Rachel Meghan’ door ‘Hare Koninklijke Hoogheid de hertogin van Sussex’. Online wordt er nu volop gespeculeerd over de twee redenen waarom prins Harry (39) en Meghan deze keuze

Lees meer »

Alcoholverbod voor Brugse (46) die gewelddadige partner neerstak met aardappelmes

Nadat ze slaag had gekregen met een afstandsbediening ging C.L. haar partner te lijf met een aardappelmes. De 46-jarige Brugse stak de man vier keer, onder meer in de buik. Dat levert haar nu drie jaar voorwaardelijke celstraf op. Het slachtoffer zelf kreeg een jaar voorwaardelijk voor jarenlang partnergeweld.
The post Alcoholverbod voor Brugse (46) die gewelddadige partner neerstak

Lees meer »