Na de Pano-reportage: oppositie in Knokke-Heist vraagt extra onderzoek en samenkomst deontologische commissie

Daags na de Pano-reportage over omstreden vastgoedkwesties in Knokke-Heist, kwam de gemeenteraad samen. De oppositiefracties, met N-VA voorop, pleitten er voor extra onderzoek en het samen roepen van de deontologische commissie. Kersvers burgemeester Jan Morbee (Gemeentebelangen) stelt aan alle mogelijke onderzoeken te zullen meewerken. Philip Van Eeghem legde er de eed af als nieuwe schepen.

Pano-reportage het gespreksonderwerp in beginfase

De Pano-reportage van woensdagavond op VRT1 rond mogelijke belangenvermenging en politieke beïnvloeding in vastgoeddossiers in Knokke-Heist, zinderde uiteraard nog na op de gemeenteraad van donderdagavond in het Sociaal Huis in Heist.

De gemeenteraad nam er vooreerst akte van de aanstelling van Jan Morbee (Gemeentebelangen) als nieuwe burgemeester. Daarop vroeg fractieleider Cathy Coudyser van N-VA het woord en liet ze weten de nieuwe burgemeester veel succes, maar vooral ook veel moed te wensen; een verwijzing dus naar de bijkomende vragen en bezorgdheden die naar boven kwamen in de reportage. “Wij ondersteunen de vraag van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten om de provinciegouverneur extra onderzoek te laten uitvoeren, naar aanleiding van wat naar boven kwam in de reportage”, klonk het. “Daarnaast vragen wij ook dat de deontologische commissie, die onlangs werd opgericht vanuit de aanbevelingen na de eerdere forensische audit, samen geroepen wordt om in de diepte en in alle sereniteit een aantal zaken te bekijken.”

Coudyser verwijst dan ook naar aktes die werden verleden bij een notaris die ook schepen is en de kwestie met burgemeester Morbee die via een vennootschap eigenaar blijkt van twee appartementen in de Heldentorens in Heist. Ook oppositiefractie Vooruit/Groen liet verstaan zich achter deze vragen te scharen. Burgemeester Morbee stelde daarop alle mogelijke onderzoeken te verwelkomen en er in alle openheid en transparantie aan mee te werken.

Eedaflegging

Nog op de gemeenteraad legde Philip Van Eeghem de eed af als nieuwe schepen voor Landbouw en Visserij, Openbaar Domein, Parkeren en Mobiliteit. Raadslid Coudyser (N-VA) wenste hem veel succes, maar vroeg hem ook om afstand te doen van zijn voorzitterschap van voetbalclub KFC Heist gezien deze club binnenkort een vernieuwd stadion krijgt met gemeentelijke middelen en er zo een situatie van belangenvermenging zou kunnen ontstaan. De schepen bleek dat alvast niet van plan te zijn, zo bleek uit de reacties.

Neil Couhysder rondt af

Gemeenteraadslid Neil Couhysder gaf tenslotte ook nog eens mondeling toelichting bij zijn uitstap uit Gemeentebelangen om verder als onafhankelijke te zetelen. Hij herhaalde hoe hij niet kon leven met de machinaties van de voorbije maanden en zeker niet met de manier waarop Piet De Groote, intussen ook onafhankelijk raadslid, aan de kant werd geschoven als burgemeester. “Het elitaire clubje binnen Gemeentebelangen doet er alles aan om de macht te grijpen en te houden”, klonk het scherp.

The post Na de Pano-reportage: oppositie in Knokke-Heist vraagt extra onderzoek en samenkomst deontologische commissie is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wie heeft Michel Lion (85) uit Koksijde gezien?

Op zaterdag 29 juni, omstreeks 22.30 uur, verliet de 85-jarige Michel Lion zijn woning gelegen in de Zeelaan in Koksijde. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.
The post Wie heeft Michel Lion (85) uit Koksijde gezien? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bart doet dochter tickets voor Taylor Swift cadeau, zij maakt voorbereidende cursus: “Ik wist niet dat het zo complex was”

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift is momenteel bezig aan een tour door Europa. Binnenkort gaan ook Bart en Merel De Waele uit Gent kijken. Het is een cadeautje voor dochterlief, maar zij wil geen mal figuur slaan met haar vader aan haar zijde. En dus ontwierp Merel een PowerPoint, een spoedcursus Taylor Swift. VTM NIEUWS ging kijken hoe goed papa

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Vanavond is er de clash tussen Frankrijk en België. De kapitein spreekt.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Erik ten Hag verlengt tot 2026 bij Manchester United

Erik ten Hag (54) blijft tot 2026 coach van Manchester United. Lang was er onduidelijkheid of de Nederlander zou aanblijven, maar nu weet hij wat hem te doen staat: “We moeten nog heel hard werken om het niveau te bereiken dat van Manchester United wordt verwacht.”

Lees meer »

Banksy laat migrantenbootje crowdsurfen op Glastonbury

De anonieme kunstenaar Banksy heeft een opblaasbaar bootje met poppen van migranten laten crowdsurfen op het Britse festival Glastonbury. Dat gebeurde gisteren tijdens het optreden van de band IDLES, waardoor fans in eerste instantie dachten dat het om een stunt van de band zelf ging. Het is niet de eerste keer dat een werk van Banksy op het festival opduikt.

Lees meer »