Ook Slypskapelle krijgt een AED-toestel

David Claeys (N-VA Plus) vroeg tijdens de gemeenteraad om ook een AED-toestel (een Automatisch Externe Defibrillator) in Slypskapelle te voorzien. Zo’n toestel kan bij een hartfalen het leven van iemand redden. “Verspreid over Moorslede en Dadizele hangen er enkele AED-toestellen, zowel door de gemeente als toestellen van winkels of bedrijven”, zegt David. “Enkel in Slypskapelle hangt er geen. Misschien kan er ook daar zo’n toestel geïnstalleerd worden, bijvoorbeeld aan d’Oude Schole of in de nabijheid van de pastorie of school?”

Sportcentra

“Graag doen we ook de suggestie om een kort artikel in het infoblad ‘Mee in Mwoslé’ te wijden aan de AED-toestellen. De locaties kunnen erin worden opgenomen en de werking toegelicht. En waarom niet nog eens een infosessie hierover organiseren door het Rode Kruis. Halfweg 2022 was er al zo’n sessie in Moorslede, misschien is dat voor herhaling vatbaar.”

“Voor alle duidelijkheid : zo’n toestel werkt niet bij een hartstilstand want men moet starten met hartmassage”, reageert burgemeester Ward Vergote (Visie). “Het is wel een goed toestel, maar een grote fan van een AED-toestel ben ik niet. Het is veel nuttiger om een EHBO-cursus te volgen. De enige plaats waar ik voorstander van ben is op plaatsen waar er veel oudere mensen komen en aan sportcentra.”

“We hebben er hangen bij ons in de school in Roeselare en deze moesten werden in het laatste jaar drie keer gebruikt”, zegt Margaux Vandekerckhove (N-VA Plus). “Dat toestel zegt wat je moet doen tijdens het reanimeren.”

“Het voorstel kunnen we wel ergens volgen, d’Oude Schole is de beste plaats omdat er daar de meeste mensen samenkomen. In de editie van januari-februari van het gemeentelijk infoblad zal er een artikel staan.”

“Het is het Rode Kruis dat zelf moet beslissen of ze zo’n cursus wil geven. We zullen hen de vraag stellen. Alle plaatsen waar er een AED-toestel hangt, staan op de website van onze gemeente.” We zochten het eens op: het zijn er in totaal negen.

The post Ook Slypskapelle krijgt een AED-toestel is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen. Tót het vliegtuigje begon te tollen: “Haar vriend probeerde nog zacht te landen, maar het was te laat”

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

Drie nieuwe fietsroutes langs historische locaties in Maldegem

In samenwerking met de gemeente werkte Maldegemnaar Robin Van Kerschaver drie nieuwe fietsroutes uit, die fietsers langs historische locaties op Maldegems grondgebied loodsen. Elke route start aan het Sint-Annazwembad in de Gidsenlaan en is 40 kilometer lang.
The post Drie nieuwe fietsroutes langs historische locaties in Maldegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier nu een ereplaats”

In de Sint-Pieterskerk prijkt voortaan een triptiek. “De familie Kemp schonk het kunstwerk aan de kerkfabriek en krijgt nu een ereplaats”, zegt de voorzitter van de Emelgemse kerkfabriek Luc Ghekiere. De kerk is dit jaar 50 jaar beschermd als monument. De schenking komt dus op een ideaal moment.
The post Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier

Lees meer »

Nieuwpoort opent zomer met nieuw openlucht cultuurfestival Langs de Promenade

Tijdens het weekend van 5, 6 en 7 juli pakt Nieuwpoort uit met het gloednieuw cultuurfestival Langs de Promenade. De driedaagse seizoensopener staat garant voor een plejade aan acrobatie, dans, straattheater, kinderanimatie, circus en muziek. Het evenement vindt plaats langs de Havengeulpromenade, die in 2024 exact twintig jaar bestaat.
The post Nieuwpoort opent zomer met nieuw openlucht cultuurfestival Langs

Lees meer »

Belgisch onderzoek naar gebruik van paddo’s om alcoholverslaving te bekampen

In het Brusselse Brugmann-ziekenhuis loopt momenteel de eerste klinische studie in België naar het gebruik van psilocybine, het werkzame bestanddeel in hallucinogene paddenstoelen, bij de behandeling van alcoholverslaafden. In totaal zullen zo’n 62 personen de komende twee jaar, in lage of hoge doses, met deze stof behandeld worden. Dat is dinsdag gebleken bij de voorstelling van de studie door de

Lees meer »

Albert en Paola vieren huwelijksverjaardag gezellig samen in Frankrijk: “Ze zijn daar alleen met z’n tweeën”

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren vandaag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ter gelegenheid van hun briljanten jubileum hebben ze via het koninklijk paleis een nieuwe foto laten verspreiden. Volgens royalty-expert Jo De Poorter vond het grote feest afgelopen weekend al plaats en vieren ze vanavond deze gebeurtenis gezellig samen met twee.

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Mangala, die “nog niet weet of hij basisspeler zal zijn”, vindt Frankrijk favoriet: “Zij hebben hiermee meer ervaring”

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, deze voormiddag werd er getraind in het Team Base Camp in Freiberg. Met de volledige groep, want ook Axel Witsel was van de partij. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf

Lees meer »