Nijpend tekort aan kinderopvang in Middelkerke

In Middelkerke ondervinden jonge ouders momenteel een gebrek aan beschikbare kinderopvang. Met 27 gezinnen die momenteel op de wachtlijst staan, wijken sommige ouders zelfs uit naar naburige gemeenten om een geschikte opvangplaats te vinden. In Middelkerke zijn er momenteel tussen de 250 en 275 kinderen jonger dan 30 maanden en dit aantal groeit gestaag. Schepen Natacha Lejaeghere (LDD) erkent het probleem. “Momenteel worden verschillende opties onderzocht om extra opvangplaatsen te creëren, met name in Leffinge en Slijpe.”

De bestaande opvangmogelijkheden in Middelkerke zijn verspreid over verschillende types van opvangdiensten. Volgens de statistieken van Kind en Gezin heeft Middelkerke: 45 plaatsen bij onthaalouders die thuis werken en aangesloten zijn bij de gemeentelijke Dienst voor Onthaalouders (DVO); 54 plaatsen bij samenwerkende onthaalouders, verdeeld over 3 groepsopvangen van elk 18 plaatsen, bij de DV; 18 plaatsen bij een zelfstandig werkende crèche; 8 plaatsen bij een onthaalouder aangesloten bij Felies en 8 plaatsen bij een zelfstandige onthaalouder, die de enige is die niet inkomen-gerelateerd werkt. Volgens de recente gegevens heeft Middelkerke slechts 41,2 opvangplaatsen per 100 kinderen in 2022, vergeleken met het Vlaamse gemiddelde van 43,9.

Vertekende cijfers

Schepen Natacha Lejaeghere legt echter uit dat deze cijfers enigszins vertekend kunnen zijn. Volgens de gegevens van de DVO blijkt dat de beschikbare plaatsen bij alleen werkende onthaalouders, in werkelijkheid veel minder zijn dan aangegeven. Op woensdag, bijvoorbeeld, zijn er slechts 15 plaatsen beschikbaar van de 45 gerapporteerde plaatsen. Op andere dagen zijn zo’n 31 plaatsen effectief beschikbaar.

Dat roept de vraag op waarom niet alle gerapporteerde plaatsen beschikbaar zijn. Natacha Lejaeghere: “Hoewel elke onthaalouder maximaal acht kinderen mag opvangen, kiezen velen ervoor om met vijf tot zes kinderen per dag te werken, met vaak een vrije dag per week, meestal op woensdag. De cijfers van onze dienst houden rekening met de afspraken die gemaakt werden tussen de dienst en de onthaalouders.”

The post Nijpend tekort aan kinderopvang in Middelkerke is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde

Net voor de start van de zomervakantie lichtte burgemeester Marc Vanden Bussche op de gemeenteraad de jaarrekening 2023 toe, wat leidde tot stevig gebakkelei met N-VA-oppositieraadslid Sander Loones, die op zijn beurt weerwerk kreeg van raadslid Elwin Van Herck (Koksijde Vooruit).
The post Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bomenaar Thierry (53) zag Joe Biden enkele uren na felbesproken debat: “Daar liep een president over de tarmac”

Enkele uren na het veelbesproken debat tussen een verwarde, stotterende Joe Biden en zijn zelfverzekerde opponent Donald Trump, stond uitgeweken Bomenaar Thierry Wernaers (53) oog in oog met de Amerikaanse president. Dat leek een heel andere Biden te zijn. “Op enkele meters afstand van me stapte een zelfverzekerde president rond”, zegt Thierry, die als ‘delegate’ is uitgekozen om Biden officieel

Lees meer »

‘Vlaanderen Zingt’ massaal mét publiek in Izegem, Wenduine, Oostende, Blankenberge, Sint-Idesbald, Nieuwpoort én Torhout

Ook deze zomer zal ‘Vlaanderen Zingt’ weer door het Vlaamse land toeren om op 34 locaties het publiek aan het zingen te krijgen. Na de eerste editie 26 jaar geleden in Antwerpen blijven de pleinen overal volstromen, in totaal zo’n 150.000 mensen. En ‘Vlaanderen Zingt’ komt tot 31 augustus ook nog vaak naar West-Vlaanderen.
The post ‘Vlaanderen Zingt’ massaal

Lees meer »