West-Vlamingen scoren best op ingangsexamen arts, tandarts en dierenarts

De West-Vlaamse studenten behaalden afgelopen jaar het hoogste slaagpercentage voor de toelatingsexamens van arts, tandarts en dierenarts in Vlaanderen. Van alle West-Vlamingen is er maar liefst 51 procent geslaagd. Dat tegenover hoogstens een veertigtal procent in de andere provincies.

De toelatingsexamens voor arts en tandarts kennen al een langere jaarlijkse traditie, maar dit jaar werd er voor het eerst ook één georganiseerd voor de richting dierengeneeskunde.

“Enkel in West-Vlaanderen is de slaagkans op die examens zo hoog”, stelt Brecht Warnez, Vlaams volksvertegenwoordiger (CD&V) uit Wingene, die de cijfers opvroeg bij minister Ben Weyts (N-VA). Liefst 294 van de 591 West-Vlaamse deelnemers voor het examen arts slaagden hier ook voor, een goede 50 procent. Bij tandheelkunde lag het percentage op 49 procent, met 90 van de 184 West-Vlaamse kandidaten die slaagden. Voor dierengeneeskunde kwam er nog een beter resultaat uit de bus met 48 geslaagden op 65 deelnemers, wat neerkomt op een percentage van 74 procent.

De provincie West-Vlaanderen steekt er met een slaagpercentage van 51 procent met kop en schouders bovenuit. Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen scoren nog relatief hoog met een slaagpercentage van 43 en 42 procent. Maar Limburg (36 procent) en Antwerpen (33 procent) hinken achterop met het allerlaagste slaagpercentage voor de ingangsexamens bij de studenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer studenten arts en tandarts

Warnez pleit al langer in het Vlaams parlement voor meer studenten die aan de opleiding geneeskunde of tandheelkunde mogen starten. De afgelopen jaren werden die plaatsen al gevoelig verhoogd en dit jaar komen er daar nog een pak meer bij. Want in november werd er beslist door Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V), na overleg met federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), dat er volgend academiejaar in Vlaanderen 1.723 studenten kunnen starten met geneeskunde en 252 aan de opleiding van tandheelkunde.

“Volgend academiejaar zullen er meer studenten voor arts en tandarts kunnen leren en dat is een goede stap met het tekort bij ons”

“Dat wil zeggen dat er 279 West-Vlamingen zullen kunnen starten met de opleiding voor arts en 43 aan de opleiding voor tandarts. Dit academiejaar waren dat er nog maar 226 en 29. Dat is belangrijk voor onze provincie, want ook wij kampen met een tekort aan artsen en tandartsen. Her en der zijn er patiëntenstops, waardoor je vaak te lang moet wachten voor je bij de dokter terechtkan. Daarom ben ik heel blij dat er in 2024 maar liefst 67 West-Vlaamse studenten meer aan de opleiding arts of tandarts zullen kunnen starten”, besluit Warnez.

The post West-Vlamingen scoren best op ingangsexamen arts, tandarts en dierenarts is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Speedgebruiker loopt tegen de lamp bij controle op step aan station van Ieper

Acht maanden was hij clean, maar toch herviel G.V. in zijn speedgebruik. En hoewel hij onder voorwaarden stond, liep de man tegen de lamp. De rechtbank in Ieper veroordeelde de man nu tot een celstraf van 2 jaar, waarvan een groot deel voorwaardelijk.
The post Speedgebruiker loopt tegen de lamp bij controle op step aan station van Ieper appeared

Lees meer »

Rik Gadeyne (61) met pensioen als directeur van Sint-Martinusinstituut in Koekelare: “Het was een plezier dit te mogen doen”

Torhoutenaar Rik Gadeyne is zopas met pensioen gegaan als directeur van het Sint-Martinusinstituut in Koekelare, het zogenoemde SMIK. Hij oefende die functies halftijds uit. De andere helft werd bekleed door Wim Mattheus, die de school nu fulltime leidt. Voor Rik breekt er een zee van vrije tijd aan.
The post Rik Gadeyne (61) met pensioen als directeur van Sint-Martinusinstituut

Lees meer »

Politieke aardverschuiving in Verenigd Koninkrijk: oppositiepartij Labour verplettert Conservatieven, premier Sunak kondigt ontslag aan

Zoals verwacht vond vannacht een politieke aardverschuiving plaats in het Verenigd Koninkrijk. Nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, wint oppositiepartij Labour de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje. Nadat de exitpolls “een verpletterende overwinning” voorspelden, staat de partij van Sir Keir Starmer met nog maar 5 van de 650

Lees meer »

Bewoner (26) van huis dat getroffen werd door vuurwerkbom blijft in cel: man ontkent betrokkenheid in cocaïnehandel

De 26-jarige bewoner van het huis in Brugge dat eind februari getroffen werd door een explosie, blijft in de cel. De twintiger werd vorige week opgepakt en wordt ervan verdacht al jarenlang cocaïne te verkopen, al is daar volgens de man niets van aan. “Hij blijft ontkennen”, zegt zijn advocaat Ellen Eneman.
The post Bewoner (26) van huis dat

Lees meer »

Remco Evenepoel imponeert in zware Galibier-rit, al was het ook even schrikken: “Paar keer weggegleden in afdaling”

Prima dag voor Remco Evenepoel (24). Onze landgenoot ging in de vierde Tour-etappe op de Galibier lang vlot mee met de belangrijkste klassementsmannen en werd in de rit uiteindelijk knap tweede. Na de ongenaakbare Tadej Pogacar, maar vóór Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. In de afdaling richting de finish was het wel een paar keer schrikken, gaf Evenepoel ook toe.

Lees meer »

Bijna helft winkeliers wil solden verplaatsen naar augustus: “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”

Uit een bevraging van 463 handelaren door het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) blijkt dat 42 procent van hen de start van de solden wil verplaatsen naar 1 augustus. “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”, klinkt het. Het NSZ wil de timing van de koopjesperiode binnenkort bespreken met de bevoegde minister.

Lees meer »

Bruno (61) maakt einde aan drie generaties gezouten vlees: slagerij Mahieu in Deerlijk stopt er na meer dan 70 jaar mee

Slagerij Mahieu in de Kerkstraat in Sint-Lodewijk stopt ermee. Drie generaties een ambachtelijke zaak van vader op zoon en met als grote specialiteit het gezouten vlees. “Het doet nu meer en meer pijn en voel ik er mij niet gelukkig mee. Maar de beslissing is genomen. Ik heb nu zelfs van bepaalde eigen bereidingen niets meer te koop”, vertelt Bruno

Lees meer »

Nu al wegverzakkingen in pas geopende Centrumbrug van Izegem: “Aannemer onderzoekt wat fout gelopen is”

Je kan er niet naast kijken, naast de putten die ontstaan zijn op de pas heropende Centrumbrug in Izegem. “De aannemer onderzoekt wat fout gelopen is. Vast staat dat dit euvel hersteld moet worden, maar de brug hoeft hiervoor niet opnieuw dicht”, garandeert schepen van Mobiliteit Caroline Maertens.
The post Nu al wegverzakkingen in pas geopende Centrumbrug van Izegem:

Lees meer »

Oudere man gereanimeerd in Melle, maar even later toch overleden in ziekenhuis

Op het Gemeenteplein in Melle werd donderdagavond een oudere man levenloos aangetroffen en ter plaatse door de hulpdiensten lange tijd gereanimeerd. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht maar daar overleed hij kort na aankomst. De politie voert een onderzoek naar de omstandigheden of het om een fietsongeval of een medisch incident gaat.

Lees meer »