Kraanman Johan in ‘De Gevaarlijkste jobs van Vlaanderen’: “Harde job, maar de uitzichten daarboven zijn fenomenaal”

Stuntmannen, ontmijners, boomchirurgen, professionele duikers: ze passeren allemaal in de nieuwe realityreeks ‘De Gevaarlijkste Jobs van Vlaanderen’ die sinds deze week te zien is op VTM2. Ook Johan Gysels heeft geen alledaagse nine-to-five job: in de tweede aflevering zie je de 60-jarige torenkraanmonteur in actie op Oosteroever. “Niet voor mensen met hoogtevrees”, aldus de Handzamenaar.

In de eerste aflevering van De Gevaarlijkste Jobs van Vlaanderen was onder meer al te zien hoe boomverzorger Til met zijn kettingzaag in de hand metershoog in enkele dennen klom om ze een kopje kleiner te maken. Voor Johan Gysels (60) uit Handzame is dat klein bier: in de aflevering van volgende week dinsdag neemt hij je mee naar Oosteroever in Oostende om er een meer dan honderd meter hoge torenkraan af te breken. “Ik heb vroeger nog voor een bouwfirma gewerkt en daar moesten we weleens de voorbereidingen doen om een snelmontagekraan op te zetten. Zo’n job als torenkraanmonteur – het echte werk, zeg maar – zei me wel wat, dus toen er op een gegeven moment een betrekking vrijkwam bij Verhelst Machines, heb ik mijn kans gegrepen en 25 jaar later doe ik deze job dus nog steeds”, aldus Johan.

Maturiteit

Hij was 35 toen hij ermee begon. “Op die leeftijd heb je toch al een zekere maturiteit, en dat is ook nodig in deze job: op honderd meter boven de grond moet een mens niet al te zot doen”, klinkt het. Het spreekt dan ook voor zich dat Johan niet bang is van hoogtes. “Het is inderdaad geen geschikt beroep voor mensen met hoogtevrees, en eerlijk? Eigenlijk is dit een harde job. Hele dagen in weer en wind, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat… Maar die onregelmatige uren horen er nu eenmaal bij, en als je het graag doet, valt dat allemaal wel te relativeren. Anders zou ik het ook niet al zolang uithouden. En de uitzichten daarboven zijn fe-no-me-naal. Dat maakt veel goed.”

Zo ook op Oosteroever, waar Johan in opdracht van de firma Versluys een torenkraan demonteerde met zijn team. “Op honderd meter hoogte kan je daar bij helder weer Engeland zien. De ‘White Cliffs of Dover’. Het windmolenpark op de Thorntonbank ziet er vanuit de lucht heel anders uit dan aan land, en ook onze kustlijn en polders zijn vanop die hoogte adembenemend mooi. In Oostende kan je vanop zo’n torenkraan gemakkelijk tot in Zeebrugge en Nieuwpoort kijken. Dat geeft een machtig vrij gevoel.” Andere keren zit Johan letterlijk met zijn hoofd in de wolken.

“Daarom ook is het zo belangrijk om goed op elkaar afgestemd te zijn: als je je kraanman niet ziet zitten, móet je wel vertrouwen op diens instructies”, aldus Johan. Er is ook een schaduwkant aan zijn job. “In 2001 heb ik in Blankenberge een collega van een torenkraan zien vallen. Ik stond naast hem op het moment dat het gebeurde, en hoe hard dat ook was, ik móest nog dezelfde dag weer naar boven. Had ik dat toen niet gedaan, dan had ik wellicht nooit van mijn leven nog in een torenkraan durven kruipen. Maar dat verdriet draag je sowieso voor altijd mee. Gelukkig zijn de tijden veranderd en zijn de veiligheidsmaatregelen een pak strenger geworden.”

‘Den oeden’

Voor zijn jonge collega’s is Johan ‘den oeden’. “Op mijn leeftijd wordt het werk al wat lastiger, je moet er wel een beetje conditie voor hebben. Maar pas op: de ‘jonge garde’ kan soms niet mee met mij. Ik heb vroeger lang triatlon gedaan”, glimlacht hij. “Weet je, er is geen leerschool om torenkraanmonteur te worden. Zo’n kraan opbouwen, dat moet je leren op de werkvloer. En ondanks al die nadelen, heb ik er echt mijn plezier in gevonden. Het geeft bijvoorbeeld ook veel voldoening om nadien nog eens voorbij zo’n torenkraan te passeren en dan te kunnen zeggen van ‘deze heb ik zelf gemonteerd’.”

Dinsdag 5 december om 21 uur op VTM2.

The post Kraanman Johan in ‘De Gevaarlijkste jobs van Vlaanderen’: “Harde job, maar de uitzichten daarboven zijn fenomenaal” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Aftredend premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte geeft afscheidstoespraak: “Nederland is een gaaf land, dat komt uit de grond van mijn hart”

De Nederlandse aftredende premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte heeft een afscheidstoespraak gegeven vanuit het Torentje, zijn kantoor in Den Haag. Rutte blikte terug op “meer dan 5.000 dagen” als premier en overliep de mooiste en de moeilijkste dagen van de voorbije jaren zoals de toeslagenaffaire en de crash van het vliegtuig MH17.

Lees meer »

Nieuw ontmoetingshuis ’t Verzetje in oude bib in Moerbrugge biedt luisterend oor

Het ontmoetingshuis ’t Verzetje heeft onlangs de deuren in de voormalige bibliotheek in de Valentin Hennemanstraat in Moerbrugge geopend. Het is, naast ’t Gezelleke in Oostkamp, Nieuwvliet in Nieuwenhove, Tope in Ruddervoorde, Het Hertenbos in Hertsberge en De Oude Pastorie in Waardamme, het zesde ontmoetingshuis dat in Oostkamp geopend werd. Je kan er elke maandagnamiddag terecht en uitzonderlijk ook nu

Lees meer »

Asbestcontrole in Kortrijkse jeugdlokalen positief afgerond: “Geen enkele acute situatie”

De gratis asbestinventarisatie om risicovolle asbestmaterialen op te sporen en aan te pakken in jeugdlokalen is afgerond. Van de 23 gebouwen werden er 11 als niet-asbestveilig beschouwd. “Ondanks dat er geen dringende grote ingrepen nodig blijken, neemt de stad initiatief om kwaliteitsvolle lokalen voor ons jeugdwerk te garanderen”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren.
The post Asbestcontrole

Lees meer »

Terugkeer van Nigel Farage schudt Britse verkiezingscampagne door elkaar, maar haalt zijn partij ook veel zetels?

Sinds Nigel Farage enkele weken geleden heeft aangekondigd dat hij deelneemt aan de Britse verkiezingen, gaat zijn radicaal-rechtse partij Reform UK er fors op vooruit in de peilingen. Het ‘Farage-effect’ bewijst dat ‘Mister Brexit’ nog altijd een grote invloed heeft op de Britse politiek. De vraag is of Reform UK die gunstige peilingen zal kunnen verzilveren in een hoog aantal

Lees meer »

“De gevangen bruid van Monaco”: hoe prinses Charlène tot drie keer toe haar huwelijk probeerde te ontvluchten

Prins Albert (66) en prinses Charlène (46) van Monaco vieren deze week hun dertiende huwelijksverjaardag. Maar hoe sprookjesachtig hun bruiloft in 2011 ook leek, achter de schermen ging het er heel anders aan toe. De bloedmooie prinses Charlène sleepte zich huilend naar het altaar, nadat ze drie wanhopige pogingen had ondernomen om te ontsnappen. “De autoriteiten onderschepten haar bij de

Lees meer »

Cultuurcentrum De Schakel en Cultuurcafé in Waregem openen officieel de deuren: “Fenomenaal, hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”

Na een lange renovatie werd cc De Schakel vrijdagavond feestelijk geopend. Het cultuurcentrum werd na de sloop van de voormalige bibliotheek een pak uitgebreid. Het team van De Schakel kijkt enthousiast uit naar het komende seizoen. “Hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”, klinkt het. Ook het gloednieuwe Cultuurcafé springt in het oog en is vanaf vandaag elke dag geopend.<br

Lees meer »

Sportweekend bij zomerbar Barra Dentra

Barra Dentra, de kindvriendelijke zomerbar op het einde van de Graaf Karel de Goedelaan (waar de extra kermislocatie werd ingericht voor de Paasfoor), vertoont de sportzomer op groot scherm. Met dit weekend kwartfinales EK en Tour de France.
The post Sportweekend bij zomerbar Barra Dentra appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wim Vandoorne (RC Bissegem): “Allicht mijn laatste seizoen”

RC Bissegem, vorig seizoen met steile ambities gestart, moest uiteindelijk met minder genoegen nemen. Pas nadat Pascal De Vreese het sportieve roer in handen nam, geraakte Racing op kruissnelheid en kwam nog dicht bij een eindrondeticket. Voor komend seizoen houdt voorzitter Marc Cheyns het deze keer voorzichtig: “Een top vijf plaats moet kunnen.”
The post Wim Vandoorne (RC Bissegem):

Lees meer »