Inge Ampe, nieuwe ceo van CKV: “Ik koos bewust voor een bank op mensenmaat”

Inge Ampe (52) is de nieuwe directeur van de Waregemse nichebank CKV. Na een lange, internationale carrière bij de grootbanken ING en Argenta, kiest ze met die opmerkelijke overstap bewust voor bankieren op mensenmaat. “Een goeie bankier kan wel degelijk een belangrijke maatschappelijke rol spelen”, meent ze.

Inge Ampe (52) kreeg de voorbije maanden, sinds haar benoeming tot nieuwe ceo van CKV bekendgeraakte, steevast dezelfde twee reacties: “Eerst wensen ze me proficiat en dan vragen ze me wat CKV eigenlijk is”, lacht ze. De kleine West-Vlaamse bank geniet als nichebank dan ook minder bekendheid dan de grote spelers. CKV of Centrale Kredietverlening werd opgericht door wijlen Roger De Clerck (Beaulieu) en wordt vandaag geleid door zijn zoon Dominiek en schoondochter Veronique Santens. De bank verstrekt kredietoplossingen aan mensen die bij andere banken moeilijk aan een lening geraken.

Inge bouwde een indrukwekkende carrière uit, 25 jaar bij ING gevolgd door vijf jaar commercieel directeur bij Argenta. Een carrière die ze als jonge vrouw nochtans niet voor ogen had. “Met een vader als kantoordirecteur van BBL verhuisde ons gezin geregeld binnen West-Vlaanderen. Destijds moesten directeurs nog boven hun kantoor wonen. Ik liep als gevolg daarvan kleuterschool in Hooglede, lagere school in Oostvleteren en middelbaar in Barnum Roeselare. Dat vond ik niet leuk omdat ik telkens mijn vriendjes moest achterlaten.”

“Deze job heeft alles in zich waar ik naar op zoek was: meer kleinschaligheid en menselijkheid”

Een reden voor haar om later niet te kiezen voor de banksector. Inge studeerde voor handelsingenieur aan KU Leuven. “Maar een internationale stage bij BBL beviel me zo dat ik toch ben blijven plakken in de banksector. En daar heb ik nooit spijt van gehad”, klinkt het. “Ik ontdekte dat als je bankieren ter harte neemt, je wel degelijk een maatschappelijke rol kunt spelen. Er wordt terecht veel nadruk gelegd op fysieke en mentale gezondheid, maar financiële gezondheid is ook belangrijk. Financiële zorgen kunnen iemands welzijn ondermijnen, een goede bankdirecteur kan mensen daarin bijstaan. Voor mij was dat een belangrijk motief om toch voor die job te kiezen.”

Nieuwe uitdaging

Vanuit Brugge, de stad die ze als uitvalsbasis koos nadat ze trouwde met de ook al West-Vlaamse Jan Vandeportaele, bouwde Inge een internationale carrière uit. “Het waren prachtige jaren bij zowel ING als Argenta. Bij die laatste was ik een van de kandidaten voor de functie van ceo vorig jaar, maar de keuze viel niet op mij. Het deed me beseffen dat ik bij Argenta geen nieuwe uitdagingen meer zou kunnen aangaan. En daar voelde ik me te jong voor. Ik besloot daarom op zoek te gaan naar een nieuwe rol binnen een kleinere entiteit buiten de banksector. Maar toen vroeg Rudi Deruytter, die bij CKV met pensioen zou gaan, me of ik zijn functie zag zitten. Die job had alles in zich waar ik naar op zoek was: meer kleinschaligheid en menselijkheid.”

Inge voelt zich uitstekend op haar nieuwe plek. Ze smeedt plannen om het interieur van het CKV-kantoor gezelliger in te richten en nodigt alle 75 personeelsleden uit voor een persoonlijke kennismaking. “Bij grote banken ligt de nadruk op efficiëntie. Dat is niet meer dan normaal, maar het maakt ook dat het menselijke aspect er soms ondergesneeuwd geraakt. Ik ben altijd al sociaal geweest, en dat aspect – dat sowieso aanwezig is bij CKV – wil ik hier dus mee op de voorgrond zetten. CKV is een bank op mensenmaat, dat moet zo blijven.”

Meer zichtbaarheid

Voor de werking van de bank zelf staan geen grote veranderingen op stapel. “CKV is een gezond bedrijf, met een portefeuille in Frankrijk en België. Het is niet de bedoeling om die nog uit te breiden, wel om na te gaan hoe we organisch kunnen verder groeien. Wij zijn geen concurrenten voor grote banken. We focussen op oplossingen op maat, voor ondernemingen en particulieren: meer risicovol want veelal gaat het om dossiers van mensen die eerder failliet gingen, schulden hebben…, maar die wij nauw opvolgen. Ik ben ervan overtuigd dat daar nog veel potentieel in zit.”

Of meer naambekendheid daar ook toe kan bijdragen, laat Inge nog in het midden. “Klanten vinden ons via makelaars en bankagenten. Soms verwijzen zelfs de grotere spelers klanten voor wie zij geen oplossing meer kunnen bieden, door naar ons. Ruime naambekendheid hebben we dus eigenlijk niet nodig. Maar toch zou ik CKV graag wat meer zichtbaarheid willen geven, dat wordt een van mijn uitdagingen.”

De voorbije jaren pendelde Inge vanuit Brugge naar Londen, Amsterdam, New York… Maar ook dat aspect geeft ze zonder moeite op. Vooral het constante reizen begon op haar te wegen. Nu rijdt ze bijna elke werkdag naar Waregem, maar verhuizen is geen optie. Daarvoor is het gezin, met zoon Theo (21) en dochter Suzanne (23), intussen te goed gesetteld in Brugge. “We zijn levensgenieters en hebben het aanbod van een stad dus wel nodig. We gaan graag uit eten, pikken regelmatig een optreden in Cactus Club mee én we zijn elke thuiswedstrijd van Club Brugge te vinden in de tribune”, besluit ze lachend.

The post Inge Ampe, nieuwe ceo van CKV: “Ik koos bewust voor een bank op mensenmaat” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen: “Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »

Ward Vergote (Visie) geschorst als burgemeester van Moorslede

Ward Vergote, burgemeester van Moorslede, is geschorst voor de resterende duur van de huidige gemeentelijke bestuursperiode, zo besloot Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten, gebaseerd op een hoorzitting, het tuchtverslag van de gouverneur en een eerder vonnis van de rechtbank van eerste aanleg in december 2023. “Ward Vergote heeft als burgemeester een bewezen tuchtfeit gepleegd door privébelangen te vermengen

Lees meer »

De speeltijd is voorbij: Duitse spelersvrouwen niet meer welkom

De speeltijd is voorbij. Konden de spelers van de Duitse nationale ploeg sinds de start van het EK voetbal geregeld wat tijd doorbrengen met hun naasten, is daar niet langer sprake van. Het hoofd louter op de finale, niet op de familie. In tegenstelling tot de Engelse WAGs: na hun zege tegen Slovakije werden de Engelse spelersvrouwen in een vloot

Lees meer »

Poepsjiek restaurant met imposante glazen koepel opent op unieke locatie in Knokke (al heeft het zelf geen toiletten)

Een glazen koepel met een architecturaal staaltje van wereldniveau: het kan wel tellen als unieke locatie voor je restaurant. Christophe Deklerck(64), die mee aan het roer staat van Hotel Memlinc in Knokke, zag daarin dé perfecte locatie voor zijn – op zijn zachtst uitgedrukt – chique nieuwe zaak. Opvallend detail: een van de meest indrukwekkende restaurants van Knokke heeft géén

Lees meer »

Laatste verdachte brutale steekpartij vrij met enkelband, maar kompanen verschijnen binnenkort wel nog voor rechtbank

De Brugse raadkamer heeft eerder deze week besloten om K.S. voorwaardelijk vrij te laten in een onderzoek naar een moordpoging. De Oostendse twintiger werd onder elektronisch toezicht geplaatst, maar hoeft dus niet langer in de gevangenis te verblijven. Het dossier werd inmiddels ook doorverwezen naar de correctionele rechtbank.
The post Laatste verdachte brutale steekpartij vrij met enkelband, maar kompanen

Lees meer »

Workshops en try-out bij Stefans Pottery

Bij Stefans Pottery in Roesbrugge kan je op zaterdag 6 en zondag 7 juli aan de slag. Je kan aansluiten bij een try-out of deelnemen aan een workshop decoratie keramiek.
The post Workshops en try-out bij Stefans Pottery appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek”

De stuurgroep Dementievriendelijk Brugge lanceert een nieuwe sensibiliseringscampagne gericht op horecazaken en horecamedewerkers die men beter wil voorbereiden op de omgang met klanten met dementie.
The post Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kevin De Bruyne over het boegeroep, zijn toekomst als Rode Duivel en zijn kinderen: “Gelukkig zaten zij niet in het stadion tegen Oekraïne”

Als aanvoerder van de Rode Duivels is Kevin De Bruyne (33) spaarzaam met woorden. Maar als hij iets zegt, dan wordt er geluisterd. Voor de clash met Frankrijk zet De Bruyne in een uitgebreid interview nog eens de puntjes op de i. Over zijn reactie op het boegeroep, Tedesco, Saoedi-Arabië, zijn toekomst en zijn grinta. Hello, this is your captain

Lees meer »

Biden keldert in de peilingen volgens gelekt memo Democraten

Joe Bidens kansen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november zijn gekelderd, aldus Bloomberg, dat zich baseert op de nieuwssite ‘Puck’. Biden loopt ook voor het eerst achter op vicepresident Kamala Harris. Ook de Democraten Pete Buttigieg, minister van Transport, Gretchen Whitmer, gouverneur van Michigan, en Gavin Newsom, gouverneur van Californië, scoren beter dan Biden.

Lees meer »

Biden lijkt jongste maanden “vaker, duidelijker en zorgwekkender” mist in te gaan volgens mensen die tijd met hem doorbrachten

De Amerikaanse president Joe Biden (81) is niet meer de man die hij was toen hij 3,5 jaar geleden aan zijn ambtstermijn begon. Dat blijkt uit een hele reeks gesprekken die de Amerikaanse krant ‘The New York Times’ had met mensen die de jongste maanden tijd met hem doorbrachten weg van het oog van de camera’s. Volgens hen lijkt de

Lees meer »