Op bezoek bij Rudy Pevenage in Middelkerke:“Blij dat Jan Ullrich eindelijk zijn verhaal vertelt”

Dinsdag verscheen op het Duitse Amazon Prime ‘Der Jan’, de nieuwe documentaire over het leven van ex-wielrenner en voormalig Tour-winnaar Jan Ullrich. Ook Rudy Pevenage (69), al sinds 1996 de vertrouwenspersoon van Ullrich en sinds een tweetal jaar inwoner van Middelkerke, komt in de docu aan bod. Wij gingen hem daarom een bezoekje brengen.

“Ik heb het hier goed”, vertelt Rudy Pevenage. Pevenage is geboren en getogen in Geraardsbergen en woonde er jarenlang aan de achterkant van de mythische Muur van Geraardsbergen. Vandaag kijkt de winnaar van de groene trui in de Tour de France van 1980 vanuit zijn appartement evenwel uit op de Sint-Willibrorduskerk van Middelkerke. “In 2020 had ik het idee om in Geraardsbergen een sportloungebar in te richten achteraan in mijn villa, maar door corona en nadat ik twee jaar lang redelijk wat tegenkanting kreeg van de buren, besloot ik mijn boeltje te verkopen en met mijn vriendin naar de kust te verhuizen.”

Een verhuis die Pevenage zich nog allerminst beklaagd heeft. “Wekelijks ga ik nog wel eens een dag naar Geraardsbergen om mijn kinderen en kleinkinderen te bezoeken, maar voor de rest voel ik me hier al helemaal thuis.” Ook in Middelkerke blijft de fiets evenwel de rode draad in het leven van Pevenage. “Ik ben hier lid van twee fietsclubs”, lacht hij. “Mijn grote droom is om Jan Ullrich nog eens naar Middelkerke te halen. Ik heb het er met burgemeester Jean-Marie Dedecker onlangs nog over gehad en hij zei dat hij me met de stad volledig zou ondersteunen, mocht het me lukken.”

“Het is mijn grote droom om Jan Ullrich naar Middelkerke

Der Gejagte

Jan Ullrich. De naam is gevallen. Niet geheel onlogisch, want de naam van de Rosse van Moerbeke is onlosmakelijk verbonden met die van de Rosse van Rostock. De Duitse wieler(anti-)held is dan ook de reden van ons bezoek aan Pevenage. Afgelopen dinsdag verscheen op het Duitse Amazon Prime immers een nieuwe documentaire over Der Jan. De docu Der Gejagte (De Opgejaagde, red.) vertelt het verhaal van de Duitser die in 1997 een volksheld werd door als eerste Duitser ooit de Tour te winnen, maar die nadien genadeloos van zijn sokkel viel nadat bekend geraakte dat hij daarvoor doping gebruikt had.

Rudy Pevenage woont tegenwoordig in Middelkerke. (foto Kurt) © Kurt Desplenter Foto Kurt

Ook Pevenage, altijd de vertrouwenspersoon van Ullrich geweest en tevens diens sportdirecteur tijdens zijn Tourtriomf, komt in de documentaire aan bod. “Amazon is hier eens meer dan een uur komen filmen en ik ben twee keer naar Gran Canaria gereisd om Eufemiano Fuentes (een Spaanse sportarts die als spilfiguur gezien wordt in de dopingschandalen ten tijde van Ullrich, red.) te proberen overtuigen om mee te werken aan de docu.” Pevenage was trouwens de man die Ullrich in contact had gebracht met de later veroordeelde dopingarts. Vorige week was Pevenage dan ook aanwezig op de persvoorstelling van de documentaire in München en kon hij al twee afleveringen bekijken. “Ik ben heel blij dat de docu er is en dat Jan nu eindelijk vrijuit zijn verhaal vertelt. Ik had daar bij hem al heel lang op aangedrongen, maar om juridische redenen heeft hij te lang moeten zwijgen.”

Een andere Jan

Nochtans was het al jarenlang een publiek geheim dat Ullrich zich dopeerde. Ook Pevenage zelf schreef in zijn boek Der Rudy, dat uitkwam in 2020, al over hoe hij het dopinggebruik van Ullrich en de rest van Team Telekom faciliteerde en mee organiseerde. Toch duurde het uiteindelijk tot afgelopen woensdag vooraleer Ullrich voor het eerst bevestigde dat hij tijdens zijn carrière doping had genomen. Een enorme opluchting voor de Duitser, volgens Pevenage. “Nu is die enorm zware last eindelijk van zijn schouders gevallen. Ik zag Jan onlangs tijdens de Ronde van Lombardije en het was een andere Jan dan degene die ik de afgelopen jaren gekend heb. Hij heeft geen stress meer, hij durft opnieuw te leven. Hij sport weer, drinkt al enkele maanden geen druppel alcohol meer en vooral: hij geniet opnieuw van het leven.”

En dat doet Pevenage veel deugd, want ondanks alle miserie van de afgelopen zeventien jaar, blijft hun band volgens Pevenage onveranderd. “En die band zal ook nooit meer veranderen. Ik ken Jan sinds 1996 en sindsdien hebben we zeer mooie, maar ook zeer pijnlijke momenten meegemaakt. Jan heeft de afgelopen jaren heel diep gezeten en er is een periode geweest dat ik praktisch elk weekend naar Mallorca vloog om te proberen om hem op het rechte pad te houden. Al was daar op dat moment weinig aan te doen. Mensen hebben ons nadat in 2006 de bom barstte ook tegen elkaar proberen uitspelen, maar dat is nooit gelukt. Zelfs toen ze ons verboden hadden om contact te maken en ze zelfs onze telefoons afluisterden, vonden we toch een manier om elkaar te horen.”

“Mocht ik kunnen herbeginnen, zou ik hetzelfde doen. Al zou ik me van de medische begeleiding niets meer aantrekken”

Die periode was ook voor Pevenage allesbehalve eenvoudig. “Hoe Jan aangepakt werd, vooral in Duitsland, heeft me hard geraakt. Ze zijn er daar in gespecialiseerd om iemand op te hemelen als hij successen boekt, maar hem dan evengoed weer met de grond gelijk te maken eens het minder gaat. Dat was met Boris Becker bijvoorbeeld niet anders. Ik heb daar zelf ook geweldig van afgezien. Niet alleen van hoe Jan plots verafschuwd werd, maar ook omdat samen met die van Jan ook mijn carrière en job afgenomen werd. Sindsdien had ik immers een stempel op mijn hoofd, waardoor ik nooit meer een tweede kans heb gekregen in het wielrennen. Dat was moeilijk voor mij, want tot dan had ik in mijn leven niets anders gekend dan de koers. Zowel als renner als als sportdirecteur. Nu heb ik het een plaats kunnen geven, maar ik heb er lang mee geworsteld, want anderen hebben die tweede kans wél gekregen of zijn door de mazen van het net geglipt. Er zijn mannen, denk bijvoorbeeld aan Ivan Basso of Alejandro Valverde, die na een korte straf hun plek in het peloton weer konden innemen, maar dat was voor Jan door de mentaliteit in Duitsland en hoe hij daar aan de schandpaal is genageld onmogelijk geweest. En hetzelfde geldt voor mij.”

Pevenage was de vertrouwenspersoon van Ullrich. ““Hoe Jan aangepakt werd, vooral in Duitsland, heeft me hard geraakt.” © DIDIER MOSSIAT BELGAIMAGE

Geen spijt

Toch heeft Pevenage geen spijt van hoe het allemaal gelopen is. “Mocht ik kunnen herbeginnen, ik zou het zo opnieuw doen. Al zou ik me van de medische begeleiding niets meer aantrekken. Daar zijn dokters voor. Natuurlijk is het jammer wat er is voorgevallen, maar de hoogtepunten en de euforie die we meegemaakt hebben, wegen uiteindelijk veel zwaarder door dan de dieptepunten. Dat pakken ze ons nooit meer af.”

Wat ze wel nog kunnen afpakken is de Touroverwinning van Ullrich, en dus ook die van Pevenage als sportdirecteur. Pevenage haalt evenwel de schouders op. “Oh ja, ik heb er met Jan kort over gesproken en het laat hem eerlijk gezegd koud. Mij ook, want op zich verandert dat voor mij niets. Het belangrijkste is dat Jan er weer bovenop is gekomen, want het was bij momenten echt wel kantje boord.”

The post Op bezoek bij Rudy Pevenage in Middelkerke:“Blij dat Jan Ullrich eindelijk zijn verhaal vertelt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Michel Platini over ‘zijn’ EK in 1984 tegen België en de komende derby: “De Belgische omschakeling kan ons doen wankelen”

Frankrijk – België als derby op een kampioenschap roept mooie nostalgie op bij Michel Platini. Onderweg naar de EK-titel in 1984 leidde Platini als aanvoerder Les Bleus voorbij België met een hattrick naar een 5-0-zege. Zo groot zal het verschil nu niet zijn: “Frankrijk staat nog een trapje hoger, maar het zal er van afhangen hoe de sterren staan.”

Lees meer »

Onze gerechtsjournalist fileert de malaise bij West-Vlaams gerecht: “Vrouwe Justitia gaat met kopzorgen op vakantie”

Het gerechtelijk jaar 2023-2024 sluit vandaag af en voor velen binnen Justitie in West-Vlaanderen is dat met gemengde gevoelens. Het gesjoemel op het magistratenexamen in januari is een spijkerbom gebleken die een interne strijd aanwakkert binnen het West-Vlaamse parket en een domper op de toekomst zet. Bovendien heerst twijfel over de grondigheid waarmee het strafonderzoek naar de fraude gevoerd wordt.<br

Lees meer »

Kapster Christel Verhaeghe van Team 2030 naar …N-VA in Wervik

Omdat ze zich niet kon verzoenen met haar plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober verliet kapster Christel Verhaeghe (57) maanden geleden Team 2030. Alvast een verlies voor de oppositiepartij die de ambitie heeft om de grootste fractie te worden. Christel Verhaeghe zegt de politiek evenwel geen vaarwel, want op de lijst van N-VA krijgt ze de tweede

Lees meer »

Lieven Vervenne neemt afscheid van Davidsfondsbestuur Wevelgem: “Stuk levend erfgoed”

Na net geen 50 jaar nam Lieven Vervenne ontslag uit het bestuur van het Davidsfonds Wevelgem. Afgelopen maandag werd hij uitgebreid bedankt voor wat hij op cultureel vlak heeft verwezenlijkt. Lieven zelf, die keek vooruit. Naar een volgende activiteit waarvoor hij de contacten aan het leggen was.
The post Lieven Vervenne neemt afscheid van Davidsfondsbestuur Wevelgem: “Stuk levend erfgoed”

Lees meer »

La Réserve is méér dan ooit terug: luxueus hotel krijgt als eerste aan Belgische kust label “vijf sterren superior”

Een klein jaar nadat La Réserve Resort de deuren opende, mag het hotel het label “vijf sterren superior” in ontvangst nemen. En dat is een primeur aan de Belgische kust. Marc Coucke en Bart Versluys werkten hard aan de comeback van een van de meest besproken hotels aller tijden. De zakenpartners haalden het onderste uit de kan – en hun

Lees meer »

? De Portiersmoord. Vincent (31) sterft door vijf messteken in het hart: “Wie een foto kon nemen van het lijk, zou getrakteerd worden op een vat bier”

Een oorlog tussen portiers wordt Vincent Van den Berghe fataal. Hij sterft na vijf messteken in het hart. Het is het begin van een lijdensweg voor zijn ouders Eddy en Ria. Want plots duikt een foto op van hun dode zoon in de armen van een vrouw, waarop ook nog eens doodsbedreigingen en pesterijen volgen. De vierde aflevering van de

Lees meer »

Recordaantal animatoren voor speelpleinwerking Tistof in Wervik en Geluwe: “Sommigen zijn hier al zeven jaar aanwezig”

Maandag 1 juli gaat speelpleinwerking Tistof opnieuw van start in Wervik en Geluwe. Een vaste waarde tijdens de zomervakantie. “We kunnen met trots aankondigen dat we een recordaantal animatoren hebben klaarstaan om kinderen een onvergetelijke zomer te bezorgen”, aldus jeugdconsulent Rein De Jongh. “Het gaat om een zestigtal jongens en meisjes.” Zaterdag was er in de stadszaal Oosthove een vormingsdag.

Lees meer »

Na haar ontslag bij ‘Thuis’ duikt actrice Muriel Bats voor het eerst op in seizoensfinale van ‘Familie’

Tussen alle spannende momenten tijdens de seizoensfinale van ‘Familie’ dook ook een nieuw personage op: tante Georgine. Zij wordt vertolkt door actrice Muriel Bats (56), die eerder ook meespeelde in ‘Thuis’. Opmerkelijk, ook haar nichtje Samira in de VTM-reeks, gespeeld door Belinda Voorspoels, maakte enkele jaren geleden de overstap van ‘Thuis’ naar ‘Familie’.

Lees meer »

Zon laat zich niet zien op dag vol wolken en buien

Aanvankelijk regent het nog over het oosten, maar al snel wordt het overal overwegend droog met afwisselend opklaringen en wolken. In de loop van de namiddag verschijnen er vanaf de kust opnieuw meer wolken met buien die ‘s avonds het centrum bereiken. De maxima schommelen van 17 graden op de Hoge Venen, 19 graden aan zee en tot 21 of

Lees meer »

Zus van koningin Mathilde debuteert als actrice: “Ik wilde mijn angsten overwinnen”

Hélène d’Udekem d’Acoz (44), zus van koningin Mathilde, heeft een opvallende carrièrewissel gemaakt. De gewezen advocate debuteert als actrice. Het eerste toneelstuk waarin ze de hoofdrol speelt, gaat vanavond in première op het hoog aangeschreven festival van Avignon in Frankrijk. Een opvallende zet voor de gravin, die naar eigen zeggen aan een bijna verlammende verlegenheid lijdt.

Lees meer »

Omstreden beslissing Amerikaanse Hooggerechtshof zet ontelbaar aantal regels over milieu en gezondheid op de helling

Een controversiële beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof beperkt de macht van federale agentschappen zoals het Milieuagentschap en verschuift die naar het Congres en de rechtbanken. Een ontelbaar aantal Amerikaanse regels over milieu, klimaat, gezondheid en veiligheid wordt zo op de helling gezet. "Een overwinning van de gewone man tegen de bureaucratie", juichen voorstanders de beslissing van het Hof toe.

Lees meer »

Eveline (44) opent met ‘Next Life’ winkel met tweedehandskledij op Tieltse Markt: “Alles wat hier in de rekken hangt, is in prima staat”

Op zoek naar merkkledij aan zachte prijsjes? Dan kan je vanaf dinsdag 2 juli terecht bij ‘Next Life’ op de Markt van Tielt. Geboren en getogen Tieltse Eveline Mullaert (44) verkoopt er voortaan tweedehandskledij voor dames, heren en kinderen, maar je vindt er ook schoenen, handtassen en andere accessoires.
The post Eveline (44) opent met ‘Next Life’ winkel met

Lees meer »