Wim Bruynooghe vertaalt Lucky Luke-album naar Kortrijks dialect: “We zijn wetenschappelijk te werk gegaan”

Wim Bruynooghe uit Kortrijk is geobsedeerd door de verhalen van Lucky Luke. Thuis heeft hij een grote verzameling aan merchandising en in het kader van de retrospectieve tentoonstelling die hij organiseert ter ere van het 100-jarig bestaan van Morris, de geestelijke vader van Lucky Luke uit Kortrijk, vertaalde hij het album Dr. Doxey’s elixer naar het Kortrijks dialect uit de buurt Overleie.

Noem een voorwerp – je kan het zo gek nog niet bedenken – en Wim Bruynooghe (74) zal het thuis liggen hebben in Lucky Luke-thema. “In de jaren 70, toen de reeks heel populair was, heeft echt haast elke firma proberen te kapitaliseren op de Lucky Luke-stripreeks door er merchandising van te maken”, verklaart de Kortrijkzaan. “Ik herinner me dat er van een bepaald figuurtje acht verschillende versies van acht verschillende firma’s bestonden. Het was enorm. Coca-Cola, Renault… noem maar op. Ze hebben allemaal Lucky Luke verwerkt in hun producten.”

Opgroeien in Overleie

Bruynooghe werd geboren in de Kortrijkse wijk Overleie, waar Morris, de geestelijke vader van Lucky Luke, ook opgroeide. “Maurice (De Bevere, beter bekend onder zijn pseudoniem Morris, red.) z’n ouderlijk huis bevond zich op zo’n 300 meter van het mijne. We hebben elkaar echter niet leren kennen in die periode. Dat was pas veel later, toen ik al een fervente stripverzamelaar was.”

Doordat Wim opgroeide als oudste zoon in een kroostrijk gezin waren zijn strips thuis vaak al kapot gelezen toen hij ze later weer in handen kreeg. “Op mijn twintigste was ik zo een beetje À la recherche du temps perdu (naar de bekende romancyclys van Marcel Proust, waarin de eigen identiteit en het vergaan der tijd centraal staan, red.) en begon ik strips die ik kende uit mijn kindertijd te verzamelen. Dat begon bij het kopen van oude albums op rommelmarkten, maar geleidelijk aan kwam er een grote verzameling van, onder andere, Lucky Luke merchandising.”

De strips over de ‘man die sneller schiet dan zijn eigen schaduw’ zijn de favoriete reeks geworden van Bruynooghe. “Dat komt natuurlijk voor een deel doordat Morris van Kortrijk was, maar het zijn ook gewoon heel plezante strips om te lezen”, zegt de Kortrijkzaan. Hij was dan ook de geschikte persoon om mee te werken aan een expo over het honderdjarig bestaan van Morris. “Ik ging aankloppen bij het stadsbestuur voor een subsidie rond een project voor het honderdjarig bestaan van Morris. Het stadsbestuur was enthousiast en zo kwam de expo dus tot stand.”

Troefkaart

“Kortrijk en Morris zijn eigenlijk onafscheidelijk en het is een troefkaart die moet worden uitgespeeld. Op de expo stal ik ongeveer een vijfde van mijn verzameling uit. Er zitten vooral affiches en posters bij die we uithangen in de gotische zaal van het stadhuis. Daarnaast zullen er ook kasten staan die ik zal vullen met leuke artikelen. Ik moet wel zorgen dat het allemaal esthetisch geschikt blijft en zal dus keuzes moeten maken bij wat ik wel en niet uitstal.”

Naast de merchandising voorzag Wim ook een Kortrijkse, of eerder Overleise, vertaling van het album Dr. Doxey’s elixer onder de naam Dokteur Doxey’s zwarte flaske in het kader van deze retrospectieve tentoonstelling. “Ik had in 1997 contact met Morris tijdens een tentoonstelling over zijn werk. Ik vertelde hem toen al dat ik werk wou maken van een Overleise (naar het volgens Wim authentiekste dialect van Kortrijk, dat gesproken wordt in de buurt Overleie waar zowel Bruynooghe en Morris opgegroeid zijn, red.) vertaling van een werk. Toen zei Morris me dat het financieel niet haalbaar zou zijn. Ze hadden recentelijk een Luxemburgse vertaling gemaakt die niet aansloeg.”

“Morris zei me in 1997 nog dat een Kortrijkse vertaling financieel niet haalbaar zou zijn.”

“Ik borg het idee op, maar het zat wel nog steeds in mijn achterhoofd. Ik vroeg de verschillende uitgeverijen en erfgenamen van Morris of ik een Kortrijkse versie van het verhaal Dr. Doxey’s elixer kon maken, mét beperkte oplage, en ik was dan ook heel blij toen ik daarvoor groen licht kreeg. Ik baseerde me op de Franse pocketversie van het verhaal dat ooit was uitgekomen en vertaalde het, in samenwerking met iemand die een licentiaat in de Germaanse talen heeft. Het moeilijke met dit dialect is dat het geen orthografische regels heeft. De veranderingen zijn trouwens vooral op vlak van uitspraak. Er zal altijd discussie zijn over hoe bepaalde woorden geschreven moeten worden, maar we zijn alleszins wetenschappelijk te werk gegaan.”

De Kortrijkse graficus Johnny Bekaert ging professioneel aan de slag met het originele werk bij het aanpassen van de tekst. “Daarvoor paste hij letter per letter handmatig de font aan. Ik ben heel blij met de samenwerking”, concludeert de vertaler.

Deze speciale uitgave is strikt gelimiteerd op 300 genummerde exemplaren. Dokteur Doxey’s zwarte flaske is verkrijgbaar aan 25 euro, door vooraf in te schrijven op [email protected] of aan te kopen op de tentoonstelling. De tentoonstelling is te zien op 2, 3, 9, 10, 16 en 17 december 2023 in het stadhuis van Kortrijk. Groepsbezoeken met gids kunnen op weekdagen worden geregeld door een e-mail te sturen naar [email protected].

The post Wim Bruynooghe vertaalt Lucky Luke-album naar Kortrijks dialect: “We zijn wetenschappelijk te werk gegaan” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dirk ‘Michel Drets’ Van Dijck uit ‘Het eiland’ woonde acht jaar in het Amazonewoud: “Er waren momenten dat we écht honger hadden”

Eigenlijk zou hij niet meespelen, maar toeval bezorgde Dirk Van Dijck (72) de bekendste rol van zijn leven. Op de set van ‘Het eiland’ was het niet altijd prettig, maar Van Dijck was wel wat anders gewend. Voor hij onsterfelijk werd als ambitieuze hielenlikker Michel Drets leefde de eigenzinnige acteur acht jaar in de meest primitieve omstandigheden in het Amazonewoud.

Lees meer »

Bellingham en Kane redden Engeland van roemloze aftocht tegen Slovakije

Engeland zit nog in het toernooi. Meer dan een uur leken The Three Lions op weg naar huis tegen een enthousiast Slovakije, maar in minuut 95 achtte Jude Bellingham zijn moment gekomen. Met een omhaal behoedde hij de Engelsen van de nederlaag. De Slovaken waren aangeslagen en kregen na één minuut in de verlengingen de winnende treffer van Harry Kane

Lees meer »

Antwerpen wil fietsdiefstallen tegengaan met nieuwe afgesloten fietsparkings

In Antwerpen zijn de eerste afgesloten fietsparkings geopend. De stad wil daarmee mensen stimuleren om verschillende duurzame vervoersmiddelen te combineren. Zo kan je nu bijvoorbeeld met de fiets tot de tramhalte aan Olympiade rijden, je fiets daar veilig achterlaten in de afgesloten fietsparking en vervolgens met de tram je reis verderzetten. Fietsen zouden er ook minder makkelijk gestolen kunnen worden.

Lees meer »

Ligo stoomt anderstalige jongeren klaar richting werk

Negen anderstalige jongeren kregen in het nieuwe onderwijsproject BENO de kans hun Nederlands, wiskunde en digitale vaardigheden te verbeteren en van verschillende beroepsopleidingen te proeven. Onlangs sloten de jongeren in Ieper hun traject af met een afscheidsfeest.
The post Ligo stoomt anderstalige jongeren klaar richting werk appeared first on KW.be.

Lees meer »

NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer en beter!’

Middenin een decor van boterbloemen stelde NVAPlus Moorslede zondagnamiddag de volledige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Dertien kandidaten wonen in Moorslede, zes in Dadizele en twee in Slypskapelle. Eerder werd al bekendgemaakt dat Gert-Jan Hovaere lijsttrekker wordt en Margaux Vandekerckhove de tweede plaats krijgt.
The post NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer

Lees meer »

Fandag Cercle Brugge lokt heel wat supporters: “Spektakel zit in ons DNA”

Cercle Brugge organiseerde zaterdag de traditionele fandag. Iedereen die groen-zwart een warm hart toedraagt, kon genieten van verschillende activiteiten in en rond het Jan Breydelstadion. De fans waren talrijk opgekomen. Een ‘galawedstrijd’ was er niet. Op het oefenterrein werd onderling door de spelers wel een wedstrijd gespeeld.
The post Fandag Cercle Brugge lokt heel wat supporters: “Spektakel zit in

Lees meer »

Vlaams Belang Zedelgem stelt nieuwe gezichten voor tijdens tuinfeest

De kieslijst van Vlaams Belang Zedelgem is bijna volledig, kondigde de partij tijdens haar tuinfeest aan. De 27 vertrouwde en nieuwe kandidaten willen de straat op en luisteren naar wat anders kan. Op 13 oktober verwacht Vlaams Belang een zetelwinst, voor meer inspraak voor de Zedelgemnaar.
The post Vlaams Belang Zedelgem stelt nieuwe gezichten voor tijdens tuinfeest appeared first

Lees meer »

Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen en investeert 320.000 euro in samenwerkingsplatform

Het project EMERGE werd goedgekeurd binnen Interreg VI France-Wallonie-Vlaanderen. Het is het eerste project van culturele spelers sinds 2015 dat wordt erkend binnen deze Europese subsidielijn. BUDA is één van de 3 Vlaamse kunstorganisaties die daardoor middelen binnenhaalt om in totaal 12 onafhankelijke theater- of dansgezelschappen uit deze euregio te begeleiden en ondersteunen.
The post Kunstencentrum BUDA haalt Europese

Lees meer »

Griekenland maakt zesdaagse werkweek mogelijk in bepaalde sectoren

De nieuwe wet die het in bepaalde sectoren mogelijk maakt om zes dagen per week te werken, is sinds vandaag van kracht in Griekenland. Deze aanpassing verhoogt de maximale werkweek van 40 naar 48 uur voor werknemers binnen industriële bedrijven en de productiesector. De Griekse regering wil zo onder meer de arbeidstekorten aanpakken en zwartwerk tegengaan.

Lees meer »