Stijn (30) roept op tot een meer inclusief beleid in West-Vlaanderen: “Wil niet gezien worden als een inwoner met een beperking”

Zondag 3 december is Internationale Dag voor Personen met een Beperking. Voor Stijn Vandamme, ambassadeur van de InclusieAmbassade, een aanleiding om nog maar eens aandacht te vragen voor een meer inclusief beleid in onze steden en gemeenten. “Ik zou graag gezien worden als een inwoner van Jabbeke, niet als een inwoner met een beperking.”

Stijn Vandamme (30) uit Jabbeke is als persoon met autisme een van de ambassadeurs van de campagne ‘Burgemeesters voor iedereen’, een project van de InclusieAmbassade dat lokale beleidsmakers moet inspireren meer in te zetten op inclusie in hun gemeente of stad.

Bezoeken

De voorbije maanden ging hij langs bij zestien Vlaamse gemeenteraden en colleges in Vlaanderen – waarvan tien in West-Vlaanderen – om hen te vragen om er in hun inclusiebeleid rekening mee te houden dat hun communicatie en dienstverlening ook is gericht op mensen met een beperking. Die bezoeken maakten hem duidelijk dat er nog te weinig actie wordt ondernomen om mensen met een beperking vlotter toegang te geven tot het openbare leven, maar ook dat er nog veel onwetendheid is over wat inclusie kan betekenen. Stijn: “Er wordt nog te veel van uit gegaan dat een inclusief beleid zich vooral moet richten op personen met een fysieke handicap, zoals slechtzienden of mensen in een rolstoel. Dat is uiteraard zo, maar men vergeet dat mensen met een psychische beperking – zoals autisme bij mij – ook specifieke noden hebben. Die beperkingen zijn veelal niet zichtbaar en daardoor wordt er geen rekening mee gehouden.”

Die noden manifesteren zich vooral op vlak van communicatie. “Het gaat nochtans vaak om kleine dingen”, aldus Stijn. “Ik denk maar aan stap voor stap uitleggen hoe je een document kan verkrijgen. Of duidelijk aanduiden op een bord naar waar de bushalte is verplaatst bij een omleiding.”

Adviesraad

Een complexe en ver strekkende materie, weet ook Stijn: “Maar ik vind het gewoon belangrijk dat ook wij onze noden kenbaar kunnen maken, via bijvoorbeeld een adviesraad. Ik zou graag willen dat er meer naar ons geluisterd wordt, zodat ook wij het gevoel krijgen dat we erbij kunnen horen in elke gemeente of stad. Ik zou graag gezien worden als een inwoner van Jabbeke, niet als een inwoner met een beperking.”

Een mooi voorbeeld van een geslaagd inclusieproject ziet Stijn in Beernem: “Daar rijdt de caravan van De Komkommer rond, een mobiele kruidenier die tegelijk een sociale rol vervult. Je kunt er boodschappen halen, ze parkeren zich bijvoorbeeld op het marktplein en zetten daar tafeltjes rond. Daar kan iemand als ik dan bijvoorbeeld een koffie drinken en op die manier vlotter in gesprek geraken met mensen zonder beperking. Dat soort eenvoudige ingrepen helpt ons al veel vooruit.”

Mailactie

Op donderdagochtend 30 november neemt Stijn deel aan een grote mailactie naar Vlaamse burgemeesters en hun lokaal bestuur, waarin opnieuw wordt opgeroepen tot concrete actie voor een goed inclusief lokaal beleid voor personen met een beperking in een gemeente. “We zullen elke gemeente een lijstje met actiepunten overhandigen en hen uitnodigen om daar eindelijk werk van te maken.”

The post Stijn (30) roept op tot een meer inclusief beleid in West-Vlaanderen: “Wil niet gezien worden als een inwoner met een beperking” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Remco Evenepoel pakt witte trui, maar staat in dezelfde seconde als gele Pogacar: “Zou fantastisch zijn om die trui morgen over te nemen”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel morgen enkele plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door het wassende water.

Lees meer »

Staat ziet inkomsten van niet-opgeëiste erfenissen met de helft dalen, en daar zit Axel Daeseleire voor iets tussen

De overheid heeft vorig jaar ‘maar’ 8,9 miljoen euro geërfd van overledenen van wie geen wettelijke erfgenamen werden gevonden of omdat die de nalatenschap hadden verworpen. Dat is ongeveer de helft minder dan het jaar voordien. Notaris Bart Van Opstal ziet meerdere redenen voor die terugval. Het tv-programma ‘Erfgenaam gezocht’ met Axel Daeseleire speelt onrechtstreeks ook een rol.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. NAVO stuurt speciale gezant naar Oekraïne – Washington kondigt nieuw militair hulppakket van 2,3 miljard dollar aan voor Oekraïne

Er komt een speciale gezant van de NAVO in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat hebben de lidstaten besloten. De nieuwe NAVO-functionaris moet onder meer toezien op de training van Oekraïense militairen in NAVO-landen en zal zich bezighouden met de coördinatie van de politieke en praktische steun van de NAVO op de grond. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in

Lees meer »

Luk (70) miste amper een festival, nam er duizenden foto’s en is nu zelf te zien in Dranouter: “Onze manier om merci te zeggen”

Oervrijwilliger Luk Dombrecht (70) neemt sinds jaar en dag foto’s in Dranouter, een van ’s lands oudste festivals. Voor de viering van het gouden jubileum stelt Dranouter een fractie van zijn duizenden foto’s tentoon in het dorp. Ook Luk is er te zien. “Maar die beelden waren moeilijk te vinden, want zelf staat hij niet graag op foto.”
The

Lees meer »

Koningin Paola en haar moeizame zoektocht naar geluk: “Ze voelde zich gevangen in een harnas”

Deze week is het 65 jaar geleden dat koning Albert II (90) en koningin Paola (86) samen voor het altaar stonden. De kwade dagen liggen ver achter hen, en hadden volgens ‘Story’ bij lange niet enkel scheve schaatsen als oorzaak. De oogverblindende maar naïeve Italiaanse donna was piepjong en werd zonder enige voorbereiding in een strak hofleven gekatapulteerd. “Paola werd

Lees meer »

Rik Gadeyne (61) met pensioen als directeur van Sint-Martinusinstituut in Koekelare: “Het was een plezier dit te mogen doen”

Torhoutenaar Rik Gadeyne is zopas met pensioen gegaan als directeur van het Sint-Martinusinstituut in Koekelare, het zogenoemde SMIK. Hij oefende die functies halftijds uit. De andere helft werd bekleed door Wim Mattheus, die de school nu fulltime leidt. Voor Rik breekt er een zee van vrije tijd aan.
The post Rik Gadeyne (61) met pensioen als directeur van Sint-Martinusinstituut

Lees meer »