Kortrijks Symfonisch Orkest viert 95 jaar met jubileumconcert in Sint-Maartenskerk op 2 december

Het Kortrijks Symfonisch Orkest, een orkest voor geschoolde, niet-professionele muzikanten, bestaat 95 jaar. Dat wordt gevierd met een spetterend jubileumconcert ‘KSO 95’ op zaterdag 2 december om 20 uur in de Sint-Maartenskerk in Kortrijk.

In 1928 startte het huidige Kortrijks Symfonisch Orkest (KSO) als een klein orkestje dat samenkwam om een film te begeleiden voor de scouts. De groep is blijven bestaan onder de naam ‘Eigen Kunst’ en lag even stil tijdens de oorlogsjaren. Intussen groeide het symfonisch orkest uit tot een 70-tal leden. Els Brys (63) is al 33 jaar lid van KSO, waarvan 25 jaar in het bestuur. “In bijna elke gemeente is er een harmonie, een orkest van enkel blazers zoals de fluit, hobo, trompet, tuba, hoorn, klarinet en saxofoon, maar een symfonie – een orkest van blazers én strijkers – is uniek in regio Zuid-West-Vlaanderen. Het KSO is voor amateurmuzikanten, zeker voor strijkers zoals violen, cello’s en contrabassen dus zeer interessant om lid te zijn.”

“Een orgelist speelt meestal alleen, dus onze dirigent Bart Van Beneden moet zich zo positioneren dat Ben Van Nespen hem kan zien via een spiegel” – bestuurslid Els Brys

Om de vijf jaar organiseert het Kortrijks Symfonisch Orkest een jubileumconcert. Meestal gaat dat door in de Stadsschouwburg die omwille van verbouwingswerken dit jaar niet beschikbaar was. “Dat gaf ons wel de mogelijkheid om ons 95-jarig bestaan met een uniek instrument in de kijker te zetten: het orgel. We zochten een geschikte locatie en kwamen uit bij het majestueuze orgel van de Sint-Maartenskerk. Een orgelist speelt meestal alleen, dus onze dirigent Bart Van Beneden moet zich zo positioneren dat Ben Van Nespen hem kan zien via een spiegel aangezien hij met zijn rug naar het publiek speelt”, legt Els uit.

Op het programma staan Richard Strauss met ‘Also Sprach Zarathustra’, August De Boeck met ‘Nocturne’, Gustav Holst met ‘Mars (The Planets)’, Hans Zimmer met ‘Interstellar (een bewerking van Bart Van Beneden)’ en Camille Saint-Saëns met ‘Symfonie Nr. 3 (Orgelsymfonie)’. In 2028 bestaat het Kortrijks Symfonisch Orkest 100 jaar. “We denken aan een groot feest. De voorbereidingen starten volgend jaar al.”

KSO verwelkomt nieuwe leden. Schrijf je in via www.hetkso.be/speel-mee.

The post Kortrijks Symfonisch Orkest viert 95 jaar met jubileumconcert in Sint-Maartenskerk op 2 december is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

Bij een Oekraïense droneaanval is zondag een 4-jarig meisje in een auto in de zuid-Russische regio Belgorod om het leven gekomen. Dat heeft de regionale gouverneur gezegd. En in de afgelopen week heeft Rusland 800 glijbommen boven Oekraïne gedropt, zo hekelt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij vraagt opnieuw om meer hulp van het Westen bij de luchtafweer. Lees hier

Lees meer »

Juf Sabine Himpens gaat na 41 jaar met pensioen

Vrijdag 28 juni was voor Sabine Himpens (61) haar laatste schooldag in de Sint-Pieterschool in Oostkamp. Na 41 jaar lesgeven is het tijd voor een nieuwe fase in haar leven en een verdiend pensioen. Ze was koningin voor één dag en werd uitgezwaaid door meer dan 500 leerlingen.
The post Juf Sabine Himpens gaat na 41 jaar met pensioen

Lees meer »

? De Portiersmoord. Vincent (31) sterft door vijf messteken in het hart: “Wie een foto kon nemen van het lijk, zou getrakteerd worden op een vat bier”

Een oorlog tussen portiers wordt Vincent Van den Berghe fataal. Hij sterft na vijf messteken in het hart. Het is het begin van een lijdensweg voor zijn ouders Eddy en Ria. Want plots duikt een foto op van hun dode zoon in de armen van een vrouw, waarop ook nog eens doodsbedreigingen en pesterijen volgen. De vierde aflevering van de

Lees meer »

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor gezin van overleden Delano (1): “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf twee jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd terug gekatapulteerd in de tijd. Alexandra en Toscina Verbruggen, de mama van Delano, zijn vriendinnen. Nu heeft ze een steunactie opgezet voor het

Lees meer »

Directeur Maxim Esprit waagt de sprong naar Prizma Campus VTI: “De laatste weken ging ik in elke klas van de school een uitdaging aan”

Directeur Maxim Esprit van Prizma Basisschool Heilige Familie heeft er drukke laatste weken opzitten. Hij sloot het schooljaar af op de lagere school en start binnenkort met een nieuwe uitdaging in Prizma Campus VTI.
The post Directeur Maxim Esprit waagt de sprong naar Prizma Campus VTI: “De laatste weken ging ik in elke klas van de school een uitdaging

Lees meer »

Jong Anzegem stelt hele reeks nieuwe spelers voor

De start van het nieuwe voetbalseizoen 2024-2025 komt snel dichterbij. De bestuursleden van voetbalvereniging Jong Anzegem beseffen dit zeer goed en stelden al de nieuwe spelers voor derde provinciale voor.
The post Jong Anzegem stelt hele reeks nieuwe spelers voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Netanyahu belooft onderzoek naar vrijlating Palestijnse ziekenhuisdirecteur

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Besox nieuwe naamsponsor Handbalclub Izegem

Besox wordt de nieuwe naamsponsor van Besox Handbalclub Izegem. Besox werd twee jaar geleden in één klap hoofdsponsor van de club en heeft extra inspanningen geleverd om volgend seizoen ook naamsponsor te worden.
The post Besox nieuwe naamsponsor Handbalclub Izegem appeared first on KW.be.

Lees meer »