Luc Donck, stichter van Germond NV en oud-voorzitter van KFC Izegem, overleden: “Papa was een echte ondernemer, maar ook een volksmens en een levensgenieter”

Ondernemer Luc Donck (71) is maandag 27 november overleden. De oprichter en zaakvoerder van Germond NV in Kachtem verloor zijn moedige strijd die hij jarenlang met positieve ingesteldheid voerde. Luc Donck bouwde niet enkel zijn bedrijf uit tot een grote speler op de Belgische markt, hij was ook een volksvriend die het sport- en verenigingsleven een warm hart toe droeg. Zo was hij ook nog voorzitter van KFC Izegem, in de jaren dat de ploeg dreigde te verdwijnen.

Maar in eerste instantie was Luc Donck een familieman. Opgroeien deed hij op een boerderij in de Armoedestraat in Rumbeke. Zijn moeder werd weduwe op haar 36ste, haar oudste zoon Luc was toen elf jaar, de jongste pas 14 dagen oud. De kinderen leerden er hard werken. Luc verloor een broer Dirk op jonge leeftijd, maar de Doncks met naast Luc ook zus Marleen en broers Raf en Marnix hingen steeds goed aan elkaar. Hun moeder overleed pas vorig jaar. Maar de kinderen leerden van jongs af aan wat hard werken was op de boerderij, waar nu het grondwerkbedrijf Donck gevestigd is.

Luc werkte eerst in de firma Tack, waar hij niet enkel zelf de stiel leerde, maar ook mee het bedrijf hielp groot maken. Toen dat werd overgenomen besloot Luc om de stap te wagen en zelfstandig te worden. In Kachtem, aan de voet van de Sasbrug, kocht hij de bedrijfsgebouwen waar nu nog altijd de firma gevestigd is. Germond verwees naar de toenmalige vennootschap die er huisde. De naam bleef behouden en kreeg al snel weerklank in de wereld van de werktuigmachines. In de beginjaren werd er ook nog veel gereedschap verkocht, al snel kwamen daar ook machines bij. Luc Donck was ook een ondernemer en een rasverkoper. De opendeurdagen in het bedrijf waren legendarisch. Het bedrijf werd opgericht in 1989, dochter Hilde werkte er van 1994 tot 2015 en runt nu met haar man Wim Degezelle brasserie Rhodesgoed in Kachtem. Zoon Hans kwam in 2008 in het bedrijf en stoomde dat klaar voor de toekomst.

Luc Donck mocht in zijn eerste jaar als voorzitter meteen de titel vieren in eerste provinciale en dat leidde tot een feestje in de kleedkamer uiteraard. © TERRYN DANNY

Maar Luc Donck was ook graag onder de mensen. Zelf was hij een niet onverdienstelijk atleet geweest en sport lag hem altijd na aan het hart. Het bedrijf was ook een tijdlang sponsor van Soenens-Germond, en in 2001 werd Luc Donck ook voorzitter van KFC Izegem op het moment dat een fusie met Ingelmunster op til stond en KFC Izegem bijna ophield te bestaan. Luc bleef drie jaar voorzitter, in het eerste jaar werd meteen de promotie gevierd. “Papa was echt een echte ondernemer, maar ook een volksmens en een levensgenieter”, zegt dochter Hilde.

Afscheid in intieme kring

Maar sport-, jeugd- of andere vereniging, iedereen mocht aankloppen bij Luc. Hij trachtte ze op een of andere manier altijd te steunen. Maar nog voor zijn vijftigste verjaardag, hij stond net op het punt een verre buitenlandse zakenreis te gaan maken, kreeg Luc slecht nieuws horen. Hij leed aan de ziekte van Vaquez-Oslor, een zeldzame aandoening aan het beenmerg. Door deelname aan medische studies kon hij dankzij nieuwe medicatie nog heel wat jaren kwaliteitsvol genieten van het leven. En dankzij zijn zus Marleen, die dolgelukkig was toen ze haar broer kon helpen, kon hij via een stamceltransplantatie nog tien jaar langer onder zijn familie blijven. Maar uiteindelijk is hij maandag 27 november, nadat hij de jongste weken in het ziekenhuis verbleef en fel achteruit ging, overleden.

Zijn echtgenote Marleen Grymonprez was er dag en nacht voor haar echtgenoot en steunde hem in alles wat hij deed en uiteraard ook in de laatste levensjaren die niet altijd evident waren. Luc was de papa van Hilde (Wim Degezelle, kinderen Axelle en vriend Guilliano, Artuur en Julie (Mathieu)) en Hans (Lies Quaegebeur, Maurits en Madeleine). Op zijn eigen vraag wordt in intieme kring afscheid genomen van Luc.

The post Luc Donck, stichter van Germond NV en oud-voorzitter van KFC Izegem, overleden: “Papa was een echte ondernemer, maar ook een volksmens en een levensgenieter” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Burgemeester Jan Morbee (Gemeentebelangen) onthult team voor gemeenteraadsverkiezingen in Knokke-Heist… mét steun van Valéry Lippens

Tijdens de officiële opening van de tentoonstelling ‘Photography Exhibition by Valéry Lippens’ stelde burgemeester Jan Morbee de kandidaten van Gemeentebelangen voor die in oktober zullen opkomen in Knokke-Heist. “De lijst bestaat uit ervaren schepenen en gemeenteraadsleden, voor de helft aangevuld met nieuwe mensen uit alle deelgemeenten en van alle leeftijden. De positieve sfeer was duidelijk voelbaar en het viel op

Lees meer »

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.428 zwerfkatten gevangen, zowat 8 procent minder dan een jaar eerder, toen nog meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Lees meer »

Van oude brouwerij tot oud klooster: vijf bijzondere zomerbars

Genieten van een frisse pint, een glaasje rosé of een mocktail kan weer in de 215 zomerbars die onze provincie telt. Om die allemaal te bezoeken tijdens de zomervakantie, moet je er meer dan drie per dag doen. Onbegonnen werk, dus stellen wij vijf opvallende nieuwkomers voor. Proost!
The post Van oude brouwerij tot oud klooster: vijf bijzondere zomerbars

Lees meer »

Dit weekend Eekhoutefeesten in Proven: “Wijkfeesten kregen nieuw jasje”

Het wijkcomité van de Eekhoute in Proven is volop in de weer met de voorbereidingen van zijn jaarlijkse wijkfeesten. Nieuw is de quiz op vrijdagavond. Enkele grote namen binnen de Vlaamse muziekwereld sluiten de feesten af op zondagavond.
The post Dit weekend Eekhoutefeesten in Proven: “Wijkfeesten kregen nieuw jasje” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meerkamper Simon Versavel (Flac Ieper) hoopt op titel in eigen club

Komend weekend kan je in Ieper terecht voor het PK meerkamp. Bij de atleten van Flac Ieper is het onder meer uitkijken naar Simon Versavel (22). Voor Simon is het komend weekend een van de hoogtepunten van het seizoen. “Ik heb er echt naar uitgekeken”, zegt de Zonnebekenaar. “Op het Vlaams kampioenschap begin mei werd ik tweede op de tienkamp

Lees meer »

Vlaamse studente geëvacueerd uit Grieks hotel vanwege bosbrand: “Geen idee waar wij nu moeten slapen”

In Griekenland woedden er de voorbije dagen al heel wat bosbranden. De Griekse premier waarschuwde zondag al voor een “gevaarlijke” zomer in zijn land. En zo blijkt: intussen zijn al heel wat mensen moeten evacueren vanwege bosbranden. Ook de 19-jarige studente Elise Michielsen uit Merksplas moest maandagavond, samen met heel wat andere toeristen, uit haar hotel op het Griekse eiland

Lees meer »

Meester Filiep (63) aan laatste schooldag toe in ‘t Polderhart: “Afscheid van een natuurtalent”

‘t Polderhart in Zuienkerke verliest straks een monument: meester Filiep trekt er vrijdag na 34 toegewijde schooljaren voor het laatst de deur van het de ‘Plukjesklas’ achter zich dicht. Zijn schoolcarrière was een roeping. “Het heeft mij op alle vlakken ontzettend verrijkt.”
The post Meester Filiep (63) aan laatste schooldag toe in ‘t Polderhart: “Afscheid van een natuurtalent” appeared

Lees meer »

China beschuldigt twee oud-ministers van Defensie van corruptie

De Communistische Partij van China (CPC) heeft twee voormalige ministers van Defensie, die al maanden niet meer in het openbaar zijn verschenen, uit de partij gezet wegens beschuldigingen van corruptie. Li Shangfu en Wei Fenghe zijn uit de partij gezet wegens “ernstige schendingen van de partijdiscipline en de wet”, meldde het staatspersbureau Xinhua donderdag.

Lees meer »

Bakkerij Laurens in Varsenare zwaait Leentje uit na 42 jaar dienst: “Ze werkte hier al toen wij nog niet geboren waren”

Groot feest zondag bij bakkerij Laurens in Varsenare. Na maar liefst 42 jaar achter de toonbank werd Leen ‘Leentje’ Willems er feestelijk uitgezwaaid met wat bijna een dorpsfeest mag genoemd worden. “Leentje werkte hier voor drie opeenvolgende uitbaters. Ze zorgde ook mee voor onze kindjes en we noemden haar vaak onze ‘plusmama’”, zegt bakkersvrouw Melissa Vande Ryse van bakkerij Laurens,

Lees meer »