Stad Poperinge wil energiedelen voor de Vroonhofsite en de scholen

De komende jaren richt de stad Poperinge de Vroonhofsite volledig nieuw in, met de nieuwbouw van een aantal gebouwen. “Nu ook enkele lokale scholen nieuwbouwprojecten plannen, ziet het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) De Kouter een unieke kans om samen aan een energieproject te werken. De Vleterbeek (met bijvoorbeeld warmtepompen en dergelijke) kan dienen als fysieke verbinding voor de uitwisseling van energie in het stadscentrum”, aldus schepen Ben Desmyter (CD&V).

“De scholen en de nieuwe Vroonhofsite zullen samen veel energie afnemen op een kleine oppervlakte. Het verbruik in de stadsgebouwen is voor een groot deel complementair met het energieverbruik in de scholen. Tijdens de momenten van piekverbruik in de scholen is er weinig energieverbruik in de stadsgebouwen en andersom. Daarom lijkt energiedelen een interessante piste”, aldus nog de schepen.

Het AGB De Kouter trekt het project en sluit een samenwerkingsovereenkomst af met drie scholengroepen: Vrij Secundair Onderwijs Poperinge Sint-Bertinus, vzw Katholieke Basisscholen Regio Poperinge en GO! Scholengroep Inspira. Tegelijk wordt een bestek gelanceerd voor een studiebureau om de energiestudie uit te voeren.

Klimaatneutraal

De studie moet uitwijzen wat de opties zijn om de gebouwen duurzaam te verwarmen, af te koelen en van elektriciteit te voorzien. Poperinge wil met dit project stappen zetten richting klimaatneutrale gebouwen. De Vlaamse langetermijnrenovatiestrategie streeft naar publieke gebouwen zonder fossiele brandstoffen en CO2-uitstoot tegen 2045. Semipublieke gebouwen zoals scholen krijgen tijd tot 2050. Het project kan steun krijgen via de provincie West-Vlaanderen. In 2024 volgt een overeenkomst binnen het programma ‘Wij zijn energiek Westhoek’ voor 40.000 euro, bestemd voor de studieopdracht.

Later kunnen onder meer de gebouwen van De Kring en de kerken aansluiten op het project.

The post Stad Poperinge wil energiedelen voor de Vroonhofsite en de scholen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Signe Maene debuteert met ‘Flemish Folktales Retold’: “Ik schuimde markten af op zoek naar oude volksverhalen”

Signe Maene ging op zoek naar Vlaamse volksverhalen, herschreef ze met een eigen twist, vertaalde ze in het Engels en bundelde ze in het boek ‘Flemish Folktales Retold’. “Tijdens mijn studies Engelse literatuur in Schotland raakte ik in de ban van folklore en volksverhalen.”
The post Signe Maene debuteert met ‘Flemish Folktales Retold’: “Ik schuimde markten af op zoek

Lees meer »

KIJK. Inwoners meten schade op na overstromingen in provincie Luxemburg, ook huis van Alexandro helemaal onder de modder: “Alles is kapot”

Delen van de provincie Luxemburg hebben te kampen met wateroverlast na het zware onweer van afgelopen nacht. In sommige straten stond het water zelfs meer dan een meter hoog. Onder meer Aubange en Athus werden zwaar getroffen. De hulpdiensten kregen meer dan 600 oproepen binnen. Ook het huis van Alexandro zit helemaal onder de modder. “Er is veel schade, alles

Lees meer »

LIVE SPANJE-GEORGIË. Achterstand komt als donderslag bij heldere hemel, klaart het voor rust nog op voor de Spanjaarden?

De Spanjaarden maakten op dit EK voetbal als een van de weinige toplanden wel indruk door in een groep met Italië en Kroatië 9 op 9 te halen. EK-debutant Georgië beleefde dan weer een sprookje: het klopte in de laatste match verrassend Portugal en stootte zo als derde door naar de volgende ronde. Krijgt dit sprookje een vervolgverhaal of worden

Lees meer »

“Het leek een voetnoot, maar het nieuws van Vanessa was géén detail”: dit gebeurt er in het nieuwe seizoen van ‘Familie’

De seizoensfinale van ‘Familie’ blijft nazinderen bij de soapfans. Niet alleen vanwege de verrassende plottwists, ook omdat er enkele nieuwe verhaallijnen in gang werden gezet, die veel onheil en strubbelingen doen vermoeden. Er staat de kijker volgend seizoen sowieso veel te wachten, maar niet alles is nog één grote verrassing. Babygehuil, comebacks of een verhuis: wij zetten alle hints en

Lees meer »

LG breit vervolg aan Camping Rollkap

De Landelijke Gilde Rollegem-Kapelle organiseert op zaterdag 6 juli de tweede editie van Camping Rollkap. Het evenement kadert dit jaar eveneens binnen de festiviteiten van Vlaanderen Feest.
The post LG breit vervolg aan Camping Rollkap appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlaamse voetbalfans hard voor Rode Duivels in HLN-enquête: helft wil Tedesco weg, één derde vindt dat Lukaku best stopt als international

U vond het voetbal van de Rode Duivels saai. Dat blijkt uit de Grote EK-enquête van HLN, uitgevoerd door iVOX. Meer dan de helft van de Vlaamse voetbalfans meent dat bondscoach Domenico Tedesco moet opstappen na het mislukte toernooi in Duitsland. Maar hoe ziet u de toekomst van Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne bij de nationale ploeg? En hoe

Lees meer »

Kontichse wegwijzer wijst kortste weg naar ‘Aarstelaar’: “We horen bij de anale driehoek, maar dit is duidelijk een fout”

Op de Prins Boudewijnlaan in Kontich staat sinds kort een wegwijzer naar ‘Aarstelaar’. “Hoewel we samen met Kontich en Reet bij ‘de anale driehoek’ horen, is dit duidelijk een ongelukkige fout van de aannemer van het Agentschap Wegen en Verkeer,” zegt Aartselaars N-VA-schepen Bart Lambrecht, bevoegd voor Mobiliteit, Openbare Werken, Sport, Communicatie en Dierenwelzijn. “Ze hebben ons verzekerd dat de

Lees meer »

Provincie en gemeente investeren samen in speelbos in Sint-Baafs-Vijve: “Vallen, opstaan en doorgaan”

Het speelbos, tussen Leie en Vlasstraat in Sint-Baafs-Vijve, beschikt dankzij de gemeente en de provincie over nieuwe speelelementen en zitbanken. Ook de bomen zijn intussen flink gegroeid. Hoog tijd dus om het geheel officieel te openen.
The post Provincie en gemeente investeren samen in speelbos in Sint-Baafs-Vijve: “Vallen, opstaan en doorgaan” appeared first on KW.be.

Lees meer »