Wie is Tim Boury, chef-kok van het beste restaurant van België: de keukenprins is een koning geworden

In 2011 bekroond met een eerste Michelinster, in 2013 door Gault&Millau verkozen tot beste jonge topchef van Vlaanderen, in 2017 een tweede ster aan de gevel, vorig jaar drie Michelinsterren en nu met 19 op 20 door Gault&Millau tot beste restaurant van het land uitgeroepen. Boury is al meer dan een decennium een begrip in de hoogste gastronomische kringen. Maak kennis met Tim Boury, de culinaire tovenaar van Roeselare.

Anno 2023 wordt Tim Boury (39) in één adem met de allerbeste restaurants van ons land en zelfs de wereld vernoemd, maar bijna was hij een compleet andere richting ingeslagen. “Toen ik twaalf jaar oud was, was het voor mij een uitgemaakte zaak: ik zou bakker worden”, vertelde hij in 2013 aan deze krant. “Mijn ouders konden me overtuigen om nog twee jaar langer een humanioraopleiding te volgen en in die periode kwam ik tot inzicht dat een koksopleiding meer toekomstmogelijkheden bood.”

Comme Chez Soi, Oud Sluis…

Daar mogen we moeder en vader Boury, die hun zoon in de Heuvellandse deelgemeente Nieuwkerke in de stille Westhoek een warme thuis schonken, bijzonder dankbaar voor zijn. Tim trok naar de vermaarde hotelschool Ter Duinen in Koksijde en zwaaide er op zijn 18de af.

Dat er naast de drie Michelinsterren aan de gevel ook een 19 op 20 van het toprestaurant zal blinken, is de ultieme bekroning voor het parcours dat culinaire tovenaar heeft afgelegd. Een traject waarvan het einde allesbehalve in zicht is

Zijn eerste werkplek was meteen een monument: de Comme Chez Soi in Brussel. Daar leerde Tim de knepen van het vak. “Niet alleen als kok, ook als mens”, zei hij daar over. “Als 18-jarige in een grootstad als Brussel. Slapen deed ik op een klein kamertje en vaak had ik geen warm water om me te wassen. Ik heb vaak op mijn tanden moeten bijten om de handdoek niet in de ring te gooien.”

Na Comme Chez Soi volgden nog passages bij Oud Sluis (vijf jaar onder de hoede van Sergio Herman) en twee jaar als chef-kok in de Belga Queen in Gent.

Inge Waeles, echtgenote van Tim en door de chef-kok zelf omschreven als zijn grote steun en toeverlaat © STEFAAN BEEL

De ambitie om een eigen zaak uit de grond te stampen stak de toen nog piepjonge Tim nooit weg. Die droom realiseerde hij in 2010, samen met zijn echtgenote Inge Waeles, al die tijd zijn grote steun en toeverlaat en met wie hij twee dochters heeft.

Inge zelf bulkte toen ook al van de ervaring: ze werkte eerder ook al in de Comme Chez Soi, het Hof van Cleve, De Jonkman en l’Aubergue du Pecheur. De voorbije jaren liet Tim in tal van interviews vaak verstaan dat het succes van Boury mee gedragen wordt door zijn echtgenote. “Zij is superbelangrijk voor mij”, zei hij eerder. “Ik zie me dit niet alleen doen. Onmogelijk.”

Uitgegroeid tot een merk

De tweede Michelinster in 2017 bleek de logica zelve. Het restaurant was ondertussen van het Roeselaarse centrum naar de rand – op de grens met deelgemeente Rumbeke – verhuisd, waar een statige villa de nieuwe thuis vormde.

Daar groeide Boury uit tot veel meer dan zomaar een sterrenzaak. Uiteraard bleef exquis dineren de core business, maar nu kan je er ook blijven overnachten en bracht het restaurant, mee onder impuls van zakelijke kracht en broer Ben Boury – een eigen bier Flavas op de markt.

Een beeld uit 2009, toen Tim Boury zijn eerste pand in de Duiksmuidsesteenweg kocht. © STEFAAN BEEL

Onder Boury Bottled werd dan weer een eigen gin, limoncello, kruidenlikeur en vermout gelanceerd en in het centrum van thuishaven Roeselare werd tijdens de eindejaarsperiode van 2020 zelfs even een pop-upwinkel geopend: Boury Boutique.

Eind 2019 volgde nog een samenwerking met Brussels Airlines: het jaar daarop zou Tim Boury de nieuwe huiskok van de luchtvaartmaatschappij worden. Plannen die door de coronacrisis jammer genoeg nooit volledig uitgerold konden worden.

Tim Boury kreeg vandaag zijn derde Michelinster. © BELGA

Dertien jaar nadat de eerste klanten over de vloer kwamen bij Tim en Inge, is Boury een merk geworden.

Een merk dat synoniem staat voor topkwaliteit en gastronomische orgasmes pur sang, maar ook een kweekvijver voor beloftevol talent wil zijn. Met The Boury Academy willen Tim, Inge en Ben jonge koks, sommeliers en kelners de kans geven om in Boury mee te draaien.

Dat zorgt ervoor dat de brigade van Boury vaak internationaal gekleurd is. “Een verrijking voor hen én voor onszelf”, vindt de sterrenchef ook zelf.

De keizer kan tevreden zijn

Dat er naast de drie Michelinsterren ook een 19 op 20 aan de gevel van het toprestaurant zal blinken, is de ultieme bekroning voor het parcours dat culinaire tovenaar heeft afgelegd. Een traject waarvan het einde allesbehalve in zicht is.

Tim Boury kennende zal deze nieuwe topscore alleen maar voor extra motivatie zorgen, om elke dag opnieuw dat tikkeltje beter te doen.

Of zoals hij het ons eerder zelf vertelde: “Onze grote ambitie is tevreden klanten verwennen en voldoening halen uit wat we doen. En ervoor zorgen dat privé ook alles op wieltjes blijft lopen, want dat is minstens even belangrijk.”

Roeselare en West-Vlaanderen hebben er definitief een internationaal culinair Mekka bij. De keukenprins is een koning geworden. De keizer, die iets verderop in Kruisem ‘t Hof van Cleve nog tot eind volgende maand runt en vandaag geen nieuwe Gault&Millau-score kreeg, kan alleen maar voldaan toekijken.

Tim Boury, de nieuwste driesterrenchef van Vlaanderen. © JOKE COUVREUR

© JOKE COUVREUR

The post Wie is Tim Boury, chef-kok van het beste restaurant van België: de keukenprins is een koning geworden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Belgen verbruikten vorig jaar minste energie in bijna 30 jaar

Het energieverbruik in België lag vorig jaar op het laagste peil sinds 1995. De daling heeft te maken met de erfenis van de energiecrisis, de industriële activiteit die op een laag pitje staat en de mildere winters. Het merendeel van die verbruikte energie is nog altijd fossiel, maar het aandeel hernieuwbare energie stijgt licht.

Lees meer »

Foute wegwijzer naar Aartselaar in Kontich maakt ‘anale driehoek’ even officieel: ‘AARStelaar’

Op een kruispunt in Kontich is bij wegenwerken een nieuwe wegwijzer naar Aartselaar geplaatst met een schrijffout op. Er staat niet Aartselaar maar Aarstelaar. De gemeenten Aartselaar, Kontich en Reet worden al jaren grappend de anale driehoek genoemd. Bart Lambrecht (N-VA), schepen voor communicatie in Aartselaar, ziet de humor er wel van in, maar hij heeft aan het Agentschap Wegen

Lees meer »

“Bart De Wever zet onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil”: Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom vandaag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »

Amadou Onana en Orel Mangala leggen op sociale media EK neer: “Wreed, maar we hebben hart en ziel in de strijd gegooid”

Einde verhaal voor de Rode Duivels op dit EK. Een zure nederlaag tegen Frankrijk als eindstation. En dus zijn de Belgen intussen huiswaarts gekeerd. Tijd voor vakantie, tijd voor bezinning. “We komen sterker terug”, legde Amadou Onana het teleurstellende EK neer. Mangala, zijn ploegmaat op het middenveld, vulde aan: “We willen jullie trots maken en ik heb er alle vertrouwen

Lees meer »

Opgepast voor fraude door kaartophalers: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »

Nieuwe hondenloopweide aan uitkijktoren in Rumbeke: “Voorbode voor het grootste hondenloopbos van de provincie”

Stad Roeselare opende donderdag feestelijk een derde plekje waar honden vrij kunnen ravotten. De recreatieve zone aan de uitkijktoren aan het Sterrebos, die inmiddels werd verworven door de stad, werd uitgebreid met een hondenloopweide. “Een voorbode voor het grootste hondenloopbos van de provincie”, klinkt het.
The post Nieuwe hondenloopweide aan uitkijktoren in Rumbeke: “Voorbode voor het grootste hondenloopbos van

Lees meer »

Nieuwe verdachte opgepakt in zaak rond afpersing van familie Michael Schumacher voor 15 miljoen euro

De Duitse politie heeft opnieuw een vermoedelijke medeplichtige gearresteerd die ervan verdacht wordt de familie van Formule 1-legende Michael Schumacher (55) te hebben gechanteerd. Het gaat om een 52-jarige man die als beveiliger voor de familie werkte, aldus het openbaar ministerie in Wuppertal. Eerder werden ook al een buitenwipper en zijn zoon aangehouden. De mannen zouden in het bezit zijn

Lees meer »

Nieuwe Nederlandse regering, onder leiding van premier Dick Schoof, officieel van start na eedaflegging bij koning 

Vandaag legt de nieuwe Nederlandse regering de eed af. Het kabinet, onder leiding van de partijloze minister-president Dick Schoof, wordt beëdigd door koning Willem-Alexander. Dat gebeurt in Paleis Huis ten Bosch, het woonpaleis van de koning in Den Haag. Na bijna 14 jaar bewind van Mark Rutte, de langstzittende premier in de Nederlandse geschiedenis, komt er een nieuwe ploeg aan

Lees meer »