Delicatessen en bloemen voor 102-jarige zuster Maria Schollier: “Verbondenheid geeft veel vreugde”

Gemeenteraadslid Stephanie Demeyer bracht zuster Maria Schollier een bezoek naar aanleiding van haar 102de verjaardag. Stephanie overhandigde de zuster een mandje met Kortrijkse delicatessen en een boeket bloemen.

Maria Schollier is geboren in Snellegem op 22 november 1921 in een landbouwersgezin met 15 kinderen waarvan zij de zesde in de rij was, naast vijf broers en negen zussen. Op 18-jarige leeftijd verhuisde het gezin naar Varsenare op een grotere hoeve. Maria voltooide haar lagere school in Snellegem.

Thuisverpleging

Op 8 december 1940 trad zij toe tot het klooster van de Zusters van Liefde Heule. In 1944 behaalde zij het diploma van assistent-verpleegster in St.-Jan in Brugge. Jaren doorkruiste zij West-Vlaanderen voor thuisverpleging bij het Wit-Gele Kruis, een 38 urenwerkweek bestond toen niet. Zowel ’s nachts als overdag stond zij ter beschikking.

In 1974 ging zij met pensioen, maar de missionarissen van Scheut in Kortrijk zagen in haar nog heel wat dynamiek. De ondernemende zuster Maria werkte er negen jaar in hun keuken en bezinningshuis. Koken was echt haar hobby waar ze zich ten volle kon uitleven. Op 62-jarige leeftijd kreeg zij haar zending naar de Rekollettenstraat waar zij nu al 40 jaar verblijft. Zuster Maria bloeide open in haar hobby koken. Ze wist smaak en kleur te geven aan al wat ze opdiende. Het uitproberen van nieuwe recepten deed ze dolgraag.

Op 75-jarige leeftijd trok ze naar het VTI om de bakkerscursus te volgen voor volwassenen. Eenmaal thuis had ze een nieuwe grote oven en bakte daar broden – wit, volkoren of koekenbrood – die ze uitdeelde aan buren en vrienden tot ze 95 werd. Zij leerde toen zuster Annie de knepen van het vak.

Sterke familie

Zuster Maria blijft een grote interesse hebben voor al wat leeft in de congregatie, de Kerk en in de wereld. Krantenartikels volgt ze nog goed op en vooral spirituele en geschiedenisboeken over de oorlog of het Carmelklooster of de stad Kortrijk of Brugge, boeien haar. Zo bezocht zij nog deze zomer De tuin van Heden in Brugge. Ook kruiswoordraadsels schrikken haar niet af en zij beschikt over een uitgebreide woordenschat. Niet opgeven is haar leuze. Haar vreugde? Te mogen leven in een goede gemeenschap. Haar verbondenheid met de familie en vrienden geven haar veel vreugde. Haar geheim van een lang leven? “Beginnen met geboren te worden in een sterke familie.”

The post Delicatessen en bloemen voor 102-jarige zuster Maria Schollier: “Verbondenheid geeft veel vreugde” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Marktkramer die 600 euro aanrekende voor vier zakjes fruit reageert: “We verkopen dan ook producten van topkwaliteit”

Bezoekers van de Klingse Kalseibraderij hebben zich serieus verslikt toen ze de rekening kregen voor hun aankopen bij een fruitkraam. De klanten werden er naar eigen zeggen verplicht om contactloos te betalen, om vervolgens vast te stellen dat er bedragen tot meer dan 600 euro van hun rekening verdwenen. De marktkramer in kwestie ontkent dat hij mensen oplicht: “Af en

Lees meer »

“Gevaar voor tornado’s, hagel en zware regenval”: vrees voor extreem slecht weer tijdens Duitsland-Denemarken zaterdagavond

Duitsland speelt als thuisland de tweede achtste finale op dit EK voetbal in Dortmund, waar zware onweders worden voorspeld. Het is nog af te wachten in welke mate het gaat regenen of zelfs hagelen, maar apocalyptische beelden zagen we in het Signal Iduna Park al op de eerste speeldag voor Turkije – Georgië. Duitsland plaatste zich als groepswinnaar in de

Lees meer »

Zus van koningin Mathilde debuteert als actrice: Hélène d’Udekem d’Acoz staat op prestigieus festival van Avignon

Hélène d’Udekem d’Acoz (44), zus van koningin Mathilde, heeft een opvallende carrièrewissel gemaakt. De gewezen advocate debuteert als actrice. Het eerste toneelstuk waarin ze de hoofdrol speelt, gaat vanavond in première op het hoogaangeschreven festival van Avignon in Frankrijk. “Ik wilde alleen maar mijn angsten overwinnen en nu sta ik op een podium.”

Lees meer »

Prentenboek van Lieve uit Roeselare helpt jonge kinderen met hun gevoelens: “Door de universele personages kan elk kind zich hierin herkennen”

Psychologe Lieve De Brauw stelde op haar eerste prentenboek ‘Blij met jou een bijzondere boodschap van Orantjetipje’ voor in boekhandel De Zondvloed. Het is een verhaal voor kinderen van 5 tot 10 jaar die worstelen met zichzelf. “Het is gestart met een prentenboek, maar intussen maakte ik ook een werkbundel voor professionals en broed ik op een lessenpakket.”
The

Lees meer »

“Ik weet wat het is om het laatste briefje van 10 euro op tafel te zien liggen”: dit is Jordan Bardella (28), kandidaat-premier in Frankrijk

“Ik doe aan politiek omwille van alles wat ik daar aan den lijve ondervonden heb. Omdat ik niet wil dat heel Frankrijk zo wordt.” Jordan Bardella, de 28-jarige kandidaat-premier van het Rassemblement National, heeft een duidelijke politieke geloofsbelijdenis. Die vindt haar wortels in zijn jonge jaren. Zo zag le gamin het geweld tussen drugsbendes vanuit het raam van de grauwe

Lees meer »

Zeventiger blijft in de cel voor moord op echtgenote in Zerkegem

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van een 74-jarige man uit Zerkegem met een maand verlengd op verdenking van moord. Noël D. gaf toe dat hij met een hamer op het hoofd van zijn 74-jarige echtgenote sloeg.
The post Zeventiger blijft in de cel voor moord op echtgenote in Zerkegem appeared first on KW.be.

Lees meer »