De drie toppers van de lichtbelevingswandeling Wintergloed in Brugge

Dit weekend is de vijfde editie van Wintergloed in Brugge gestart. Nog tot en met zondag 7 januari kunnen bezoekers deze lichtbelevingswandeling langs tien installaties afstappen. Het 2,5 km lange traject loopt onder meer langs de volkse wijk Sint-Gillis en het Gezellekwartier. Blauwe ‘Aurora’-lampen begeleiden de deelnemers. Onze indruk: de vijfde editie is de beste, alleszins veel beter dan het fletse spektakel vorig jaar! Wij selecteerden de drie toppers onder de lichtinstallaties.

1. De meest indrukwekkende installatie is ‘Story of the Swan’ aan het Jan van Eyckplein: het Genste lichtbureau CREATE.eu laat twee Brugse zwanen een liefdesduet dansen. De Spinolarei als Zwanenmeer. Tijdens Wintergloed wordt dit dé romantische plek bij uitstek. Wedden dat jonge koppels elkaar op die plek elkaar ‘eeuwige trouw’, met de zegen van Jan Van Eyck? Minnewater en de Bonifaciusbrug hebben tijdelijk afgedaan voor huwelijksaanzoeken. Bovendien nodigt de ‘Story of the Swan’ de Brugge-bezoekers om Sint-Gillis en Gezellekwartier te ontdekken, met blauwe lichtjes als leidraad.

Onderwaterwereld

2. Een tweede hoogtepunt langs de 2,5 km lange wandeling is het lichtspektakel ‘Submerged’ aan het Rijksarchief op het pleintje langs de Predikherenrei. Je moet naar de hemel kijken, boven je doemt de magie van de onderwaterwereld op. Imaginaire kwallen, kreeften en walvissen zwemmen boven je. En je blijft bij hevig regenweer droog onder deze installatie!

Sierlijke choregrafie

3. We raden patisserie Van Mullem in de Vlamingstraat aan om nocturnes te organiseren tijdens Wintergloed. Zo kunnen bezoekers aan Wintergloed met een taartje en een warme chocolade met rum genieten van ‘Particular’: lichtdeeltjes brengen in een sierlijke choreografie de 19de eeuwse neorenaissance architectuur van de Stadsschouwburg tot leven. En laat dan via Spotify het Wintergloed-lied afspelen dat Bruggeling Jasper Bullynck, gitarist van Oscar & The Wolf componeerde, afspelen. Want die compositie is nergens langs het parcours te horen!

Info: visitbruges.be/winter

The post De drie toppers van de lichtbelevingswandeling Wintergloed in Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Overweeg openbaar vervoer of de fiets en volg strikt de route-info op parkeertickets: zo raak je in het festivalpark in Werchter 

Festivalorganisator Live Nation en de lokale politie roepen iedereen die naar Bruce Springsteen of Rock Werchter gaat op om zo veel mogelijk de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken. Door de aanhoudende regen is maar 70% van de parkings in de omgeving van Werchter beschikbaar. Wie al een parkeerticket heeft gekocht, kan dat zeker gebruiken. "Maar we vragen mensen

Lees meer »

Tweedehandsverkoop van elektrische auto’s in de eerste helft van dit jaar fors gestegen

De tweedehandsverkoop van elektrische auto’s doet het bijzonder goed. In de eerste helft van dit jaar zijn 87,3 procent meer elektrische tweedehandswagens verkocht dan in de eerste helft van 2023. Dat zegt Traxio, de federatie die de sector van autohandel en -herstel vertegenwoordigt. De Vlaamse premie voor de aankoop van een elektrische wagen zit daar volgens Traxio voor iets tussen.

Lees meer »

Buitenlandse pers hard voor “zieke Belgen” én bondscoach Tedesco: “Zijn tactische kunde? Niets van te zien”

“Het EK zal België niet missen.” De buitenlandse pers is hard voor de prestaties van onze Rode Duivels tegen Frankrijk, en op Euro 2024 tout court. Ze stellen zich véél vragen. Waarom zo pover? En is dit nu echt het einde van deze generatie? Bovendien krijgt bondscoach Tedesco forse kritiek. “Had België hem niet gehaald omwille van zijn tactische kunde?

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, rook en assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »

De Platse in Sint-Andries is volledig vernieuwd

De Platse in Sint-Andries kreeg een volledige heraanleg. Er kwam een gescheiden rioleringsstelsel en er is ook gezorgd voor meer groen en een betere toegankelijkheid. Vanaf maandag 8 juli kunnen de inwoners en bezoekers van Sint-Andries genieten van het vernieuwde plein.
The post De Platse in Sint-Andries is volledig vernieuwd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Amadou Onana en Orel Mangala leggen op sociale media EK neer: “Wreed, maar we hebben hart en ziel in de strijd gegooid”

Einde verhaal voor de Rode Duivels op dit EK. Een zure nederlaag tegen Frankrijk als eindstation. En dus zijn de Belgen intussen huiswaarts gekeerd. Tijd voor vakantie, tijd voor bezinning. “We komen sterker terug”, legde Amadou Onana het teleurstellende EK neer. Mangala, zijn ploegmaat op het middenveld, vulde aan: “We willen jullie trots maken en ik heb er alle vertrouwen

Lees meer »