Jan (40) meet schade op nadat verwoestende vlammenzee loods in as legt: “Stilstaan? Dat doen we niet”

Jan Lonneville (40) staat er kalm bij wanneer we hem spreken. Met zijn blik gericht op zijn uitgebrande loods, denkt de man al volop aan de toekomst. En dat nauwelijks een halve dag nadat een inferno een ravage aanrichtte in zijn bedrijf. “Ik was onderweg toen ik een telefoontje kreeg: ‘De tractor staat in brand’. Op dat moment had ik nooit gedacht aan zo’n vlammenzee.”

Hij heeft net enkele uren zijn bed gezien, maar voor Jan Lonneville (40) was het sowieso een avond en nacht om nooit te vergeten. We spreken vrijdagavond omstreeks 17 uur wanneer er in het bedrijf van Jan — hij is loonwerker — nog volop activiteit bezig is. Achteraan de loods in de Weststraat in Moerkerke loopt het evenwel fout. Eén van de tractoren vat plots vuur. Er is geen blussen meer aan. De vlammen verspreidden zich razendsnel. Logisch, als je weet dat de loods gevuld is met stro en hooi.

Landbouwvoertuigen gered

“Ik was op dat moment niet aanwezig”, zegt Jan. “Plots kreeg ik een telefoontje. ‘De tractor staat in brand’, klonk het. Op dat moment wist ik nog niet hoe ernstig het was. Ik vertrok meteen huiswaarts en al van ver zag ik de vlammen en wist ik dat het héél erg was.”

De 40-jarige loonwerker vertelt het zaterdagochtend op een rustige toon. Op de achtergrond is de brandweer nog bezig met het nablussen van de loods. Iets wat de brandweerlui de volledige nacht voordien hebben gedaan. “Voor mij is het belangrijkste dat er geen gewonden zijn gevallen”, stelt Lonneville. “Toen ik aankwam vlak na het uitbreken van de brand zijn we meteen gestart met het wegrijden van onze landbouwvoertuigen die het dichtste bij het vuur stonden. Waarom? Om zoveel mogelijk te redden natuurlijk. Dat is ook gelukt. Op één tractor na bleven alle voertuigen gevrijwaard. In de loods zelf is de ravage natuurlijk groot.”

De brandweerlui hebben de volledige nacht moeten blussen om de vlammen in de loods te doven. © MM MM

‘Goede’ windrichting

Naast loonwerker is hij ook fouragehandelaar, waardoor er in zijn loods grote hoeveelheden stro en hooi als veevoerder liggen opgeslagen. Hoeveel ton stro en hooi in vlammen opging? Daar durft Jan vooralsnog geen uitspraken over doen. Net zomin over de precieze oorzaak van de brand. “Het is begonnen bij de tractor”, is het enige wat de zaakvoerder kan zeggen.

“De uitgebrande loods staat er nu een jaar of twee. Het is aangebouwd aan een loods die er al eerder stond en destijds beslisten we om tussen beide ruimtes een betonnen scheidingsmuur te plaatsen. Voor in het geval er ooit brand zou uitbreken. Je hoopt natuurlijk dat het nooit zal gebeuren, maar het gebeurde nu toch. Maar het heeft er wel voor gezorgd dat de ‘oude’ loods grotendeels gevrijwaard bleef”, aldus Jan. “Al hadden we ook ‘geluk’ dat de wind goed zat.”

Ondertussen kijkt Jan al voorzichtig richting toekomst. “Stilstaan gaat niet hé. Dus ja, ik zit nu al in mijn hoofd met de heropbouw”, besluit de man hoopvol. (MM)

The post Jan (40) meet schade op nadat verwoestende vlammenzee loods in as legt: “Stilstaan? Dat doen we niet” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zemst plaatst kooien om duivenplaag aan te pakken

In Elewijt bij Zemst gaat de gemeente kooien plaatsten om duiven te vangen. De gemeente kampt al een tijdje met een duivenplaag. De gevangen duiven worden naar een opvangcentrum in Limburg gebracht. Aan de inwoners wordt ook gevraagd om de duiven niet voederen.

Lees meer »

Antwerpen wil fietsdiefstallen tegengaan met nieuwe afgesloten fietsparkings

In Antwerpen zijn de eerste afgesloten fietsparkings geopend. De stad wil daarmee mensen stimuleren om verschillende duurzame vervoersmiddelen te combineren. Zo kan je nu bijvoorbeeld met de fiets tot de tramhalte aan Olympiade rijden, je fiets daar veilig achterlaten in de afgesloten fietsparking en vervolgens met de tram je reis verderzetten. Fietsen zouden er ook minder makkelijk gestolen kunnen worden.

Lees meer »

De Kringloopwinkel opent pop-up in Ring Kortrijk

Ring Kortrijk krijgt er een tijdelijke duurzame publiekstrekker bij. De Kringloopwinkel opende er op 1 juli een pop-up shop met als hoofdaanbod tweedehandskledij en accessoires. De tijdelijke winkel blijft open tot eind augustus.
The post De Kringloopwinkel opent pop-up in Ring Kortrijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Uitzonderlijke hoeveelheid beenderen gevonden bij graafwerken op Concertplein in Koekelare: “Meerdere zakken vol”

Arbeiders die een geul groeven op het Concertplein in Koekelare deden woensdagmiddag een akelige ontdekking. Ze stootten op menselijke resten en haalden daarna een uitzonderlijke hoeveelheid beenderen boven. Die zijn afkomstig van een oud kerkhof rond de Sint-Martinuskerk.
The post Uitzonderlijke hoeveelheid beenderen gevonden bij graafwerken op Concertplein in Koekelare: “Meerdere zakken vol” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Japanse minister van Digitale Zaken haalt zijn slag thuis: “We hebben de oorlog tegen diskettes gewonnen!”

Het heeft tot nu geduurd, maar Japan heeft eindelijk afscheid genomen van floppy disks, oftewel, diskettes. "We hebben de oorlog gewonnen!", verklaarde minister van Digitale Zaken Taro Kono. Een oorlog die hij zelf 3 jaar geleden voor geopend had verklaard. Tot eind vorige maand waren Japanners nog verplicht om een hele resem gegevens bij de overheid in te dienen met

Lees meer »

Vriend van Olivia gaat naar toilet tijdens vlucht, maar komt als ‘volwaardige’ steward terug: “Hoe heeft hij dat geflikt?”

De Britse Olivia Power stapte begin deze week met haar vriend op een vliegtuig richting Mallorca. Onderweg panikeerde ze echter even toen haar vriend – die naar het toilet ging – veel te lang wegbleef. Maar haar zorgen werden meteen de kop ingedrukt toen ze hem in het gangpad zag … verkleed als steward. Haar vriend droeg een short en

Lees meer »

Nieuw politiekantoor bij AC/DC in Staden officieel geopend

Het gemeentebestuur en de politie openden onlangs officieel de nieuwe regiopost Staden van politiezone Arro Ieper. De post Staden ruilde zijn oude plek aan de Passendalesteenweg in voor een nieuwe stek in de Hospitaalstraat. Voortaan is de lokale politie te vinden midden in de gemeente, dicht bij de gemeentelijke dienstverlening.
The post Nieuw politiekantoor bij AC/DC in Staden officieel

Lees meer »

Gloednieuwe partij ‘Van en voor het volk’ in Wielsbeke krijgt verder vorm: “Al tiental kandidaten op lijst”

De nieuwe partij VVV, Van en Voor het Volk in Wielsbeke krijgt verder vorm. Initiatiefnemers Kurt Malysse en Filip Dinneweth konden al een tiental mensen warm maken om op hun lijst te staan. Ook het programma komt stilaan in een definitieve plooi te liggen.
The post Gloednieuwe partij ‘Van en voor het volk’ in Wielsbeke krijgt verder vorm: “Al

Lees meer »

Luc Steeno begon in Kursaal Oostende zijn verjaardagsfeest met één lied van Will Tura én ook bijna op het einde zong hij nog één Tura-nummer

In Kursaal Oostende vierde Luc Steeno feest. Inderdaad, Luc werd net 60 jaar en in een organisatie van Blue Sky Concerts vierde hij deze verjaardag met heel wat aanwezigen in de mooie eventzaal van Kursaal Oostende. Luc stond niet alleen op het podium. Ook talrijke collega’s kwamen langs om één of twee liedjes te zingen.
The post Luc Steeno

Lees meer »