Terugkeer ijspiste, drie almhutten, chalets voor verenigingen en… Wim Soutaer: “Zo’n gevarieerd programma was er nog nooit”

De Ieperlingen kunnen deze winter weer schaatsen op de Grote Markt. Door de energiecrisis werd de ijspiste vorig jaar afgevoerd, maar deze eindejaarperiode komt ze terug in een gloednieuwe opstelling van de kerstmarkt. Verder moeten optredens van onder meer Wim Soutaer en Jettie Pallettie, drie grote almhutten, een binnenplein met centraal drie chalets bemand door verenigingen, een tractorkerstparade en veel meer voor een magische winter in Ieper zorgen.

Na de povere kerstmarkt – zonder ijspiste en met slechts een paar chalethouders – van vorig jaar, besloten het stadsbestuur en het Centrummanagement de handen in elkaar te slaan met Kostumation, chalethouders én Peter De Groote, om het dit jaar beter te doen. De samenwerking resulteerde in een volledig nieuwe opstelling van de kerstmarkt met goed nieuws voor de liefhebbers van schaatsen in een feeërieke omgeving: de ijspiste is terug!

“Door de oorlog in Oekraïne zagen we vorig jaar de energieprijzen door het dak gaan. Omdat ook op andere gebieden – denk maar aan het koelere water in het zwembad – energie moest bespaard worden, konden we het niet maken om hier ijs te produceren”, zegt schepen van Evenementen Diego Desmadryl (Open Ieper). “Maar we moesten vaststellen dat de kerstmarkt geen succes was zonder ijspiste. We zien ook in andere steden en gemeenten dat iedereen weer gaat voor een echte ijspiste, ook Waregem dat vorig jaar uitpakte met een rolschaatspiste.”

Terugkeer van de schaatspiste

“De terugkeer van de schaatspiste is heel belangrijk als je weet dat we jarenlang gemiddeld 10.000 schaatsers hadden, van wie het grootste deel Ieperlingen”, pikt Peter De Groote in. “De ijspiste komt naast het Nieuwerck, voor de terrassen van de horecazaken aan de noordkant van de Grote Markt. De schaatspiste wordt overdekt maar doorzichtig, zodat je vanop de terrasjes de schaatsers zal kunnen zien.”

“We verhuizen dus van voor de lakenhallen naar het middenstuk van de Grote Markt”, doet Diego Desmadryl de nieuwe opstelling uit de doeken. “Rechts van de ijspiste komen drie grote almhutten, in plaats van één vroeger, goed voor 300 m² overdekte ruimte. De eerste wordt het Huis van de Kerstman, de andere twee worden uitgebaat door Mathias Verhelst en door Jonas Verfaillie. Die laatste voert al volop promotie voor zijn Winterbar Barski. Aan de linkerkant staan de chaletjes die worden uitgebaat door handelaars. Aan de kant van de straat komt een podium waar in het weekend altijd iets van animatie zal zijn.”

Dak van lichtjes

Door die opstelling wordt er een groot binnenplein gecreëerd. Dat wordt het speelveld voor Ieperse verenigingen die er voor de eerste keer zelf een chalet zullen kunnen uitbaten. “In het midden van het binnenplein zullen drie chalets staan die we ter beschikking stellen van verenigingen. Elk weekend kunnen zes verenigingen op die manier hun kas spijzen. Zonder dat ze hoeven te betalen, want het Centrummanagement staat in voor de inrichting en het stadsbestuur voor de huur van de chalet.”

Bijna dertig verenigingen schreven zich al in. In het weekend van 1 tot 3 december mogen Sint-Maartenscomité Zillebeke, Sint-Pietersvrienden Zillebeke, Collectief K, Koninklijke Ieperse Turnkring, Unizo en Kiwanis Dames de Vauban de spits afbijten, maar ook onder andere Vort’n Vis, Scouts Ieper, Locomotief Runners, Soeperheroes, IRWV, Gold Star Voormezele… komen er pintjes tappen en glühwein schenken.

“Dat wordt telkens een heel gezellige bedoening”, vult Diego Desmadryl aan. “Er komt een grote paal in het midden en vanaf de top van die paal zullen kerstlichtjes verbonden worden met de chalets en de almhutten, waardoor je als het ware onder een dak van lichtjes staat.”

Een gevarieerde activiteitenkalender moet voor het nodige leven in de brouwerij zorgen. “We starten op 1 december met de intrede van de kerstman. Vorig jaar deden we dat met een externe partner, maar deze keer zullen we het zelf organiseren. Dat wordt leuk. Nu al zijn er dertien groepen”, vervolgt Desmadryl. “Het eerste weekend werken we ook samen met de organisatoren van de Ieperse Eindejaarsbeurs in het Vleeshuis. Op zondag hebben we de hele dag live uitzending van radiostation Joe, dat met de pakjestruck geld inzamelt voor kwetsbare kinderen.”

Muziekoptredens

Aan de straatkant van de Grote Markt staat er een podium. Daar zullen elke week artiesten optreden. Van bekende toppers zoals Wim Soutaer, Jettie Pallettie en The Partytrooperz, maar ook van Ieperse artiesten zoals JB Jackson en MoonaLisSa. Verder op de affiche: The Cover Store Xperience, The Hotties Band, Johan Veugelers, New Seventies Band en Michael Angelo. De optredens beginnen elke vrijdag- en zaterdagavond – uitgezonderd op 5 en 6 januari – om 20.30 uur.

Daarnaast zijn er ieder zaterdag- en zondagmiddag meet-and-greets voor kinderen van 15 uur tot 15.30 uur en van 16.30 uur tot 17 uur. Op zaterdag 9 december komen Mickey Mouse en Minnie Mouse, op zondag 10 december Goofy, Donald Duck en Daisy Duck, op zaterdag 16 december Winnie de Poeh en Teigetje, op zondag Chase, Marshal en Rocky van Paw Patrol, op zaterdag 23 december de Minions en op zaterdag 30 december Mario en Luigi.

tractorenkerstparade

Nog een nieuwigheid is de tractorenkerstparade op vrijdag 22 december in samenwerking met de landbouwraad en verschillende KLJ-afdelingen. “Die zal vertrekken vanuit Vlamertinge, een aantal deelgemeenten aandoen en eindigen op de Grote Markt”, gaat Diego Desmadryl verder. “Er zijn verschillende prijzen te winnen, onder ander voor de mooiste tractoren en voor het meeste aantal deelnemers per vereniging.”

Eindejaarsactie

Op 9, 10, 16, 17 en 23 december zal de kerstman samen met zijn elfjes van 14.30 uur tot 17.30 uur rondlopen in de winkelstraten om snoep uit te delen aan de kinderen. Tijdens de koopzondagen op 10, 17 en 24 december doen de winkeliers hun deuren extra open. De jaarlijkse eindejaarsactie van de handelaars maakt het extra interessant om deze winter zeker ook eens door de winkelstraten te kuieren. “De prijzenpot van de eindejaarsactie is dit jaar 7.500 euro”, zegt Peter De Groote. “In plaats van een wekelijkse trekking zoals vorig jaar doen we nu maar twee trekkingen om de twee weken. Er zijn Ieperse kadobonnen te winnen van 100, 200, 500, 1.000 en 1.250 euro. Deelnemen is simpel: gewoon het kassaticket van je aankoop bij een deelnemende handelaar binnenbrengen bij de dienst Toerisme.”

“Daarnaast is er ook een eindejaarsactie van de zaterdagmarkt, aangezien die de hele periode kan blijven doorgaan op de Grote Markt”, vult schepen Diego Desmadryl aan. “Het is weliswaar met een aangepaste opstelling, maar we zijn trots dat we erin geslaagd zijn om de zaterdagmarkt te behouden. Zo zijn ook de marktkramers en de vaste bezoekers blij.”

250.000 euro

Samen met de kerstverlichting nadert het budget van het hele kerstgebeuren 250.000 euro. “Dat is een stevig budget voor een kleine stad als Ieper, maar we vonden dat we iets moesten doen. Het wordt een kerstmarkt voor alle leeftijden, die voor iedereen iets biedt. Het is nog nooit zo gevarieerd geweest. Dat misten we de vorige jaren. Ik denk dat het een van de beste edities wordt die we ooit in Ieper gezet hebben”, zegt Peter De Groote.

Een opvallende uitspraak, want Peter De Groote was als gemeenteraadslid voor oppositiepartij CD&V in het verleden kritisch over de vorige kerstmarkten. Dat CD&V en het Open Ieper van schepen Desmadryl ondertussen aankondigden dat ze samen met N-VA een stadslijst zullen vormen in 2024, heeft daar volgens beide heren niets mee te maken. “Wij zaten al veel eerder aan tafel, lang voor er sprake was van een stadslijst. Er is altijd al een goeie samenwerking geweest met het Centrummanagement. Ik ben ervan overtuigd dat samenwerking over de partijgrenzen heen veel meer zou mogen gebeuren”, besluit Diego Desmadryl.

The post Terugkeer ijspiste, drie almhutten, chalets voor verenigingen en… Wim Soutaer: “Zo’n gevarieerd programma was er nog nooit” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kijkers denken het mysterie van de seizoensfinale van ‘Thuis’ nu al te hebben ontrafeld: “De makers gaven een duidelijke hint”

Het is nog wachten tot de start van het nieuwe seizoen van ‘Thuis’ op 2 september om te weten te komen hoe de schietpartij in de seizoensfinale precies in elkaar stak, maar op fansites wordt daar nu al druk over gespeculeerd. Eén schijnbaar onopvallend detail leidde daar tot een hele reeks aan puzzelstukjes, die vlot in elkaar leken te vallen.

Lees meer »

Lore (22) getuigde net als ex-Red Flame Tine Schryvers over eetstoornis: “Het gaat nu beter, maar gemiddeld herstel duurt zeven jaar”

Vroegere Red Flame Tine Schryvers (31), afkomstig uit een echte Zoerselse voetbalfamilie, getuigde moedig op Instagram over haar eetstoornis. Twee jaar geleden volgden 1.600 mensen ook al de blog die Lore Van Brabant (22) uit Malle bijhield over haar eetstoornis. “Ik vind het enorm erg dat Tine dit moet meemaken”, reageert Lore. “Hopelijk vindt ze snel hulp, want ik heb

Lees meer »

Premie van 8.220 euro voor Tombeelmolen Avelgem

Tijdens de gemeenteraad van maandag 1 juli werd de premie voor de restauratiewerken van de Tombeelmolen goedgekeurd door de gemeenteraadsleden. VZW Vrienden van de Molen zijn volop bezig met de werken, waaronder het herstellen van de wieken van de molen.
The post Premie van 8.220 euro voor Tombeelmolen Avelgem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Westerscheldetunnel in Zeeland wordt tolvrij vanaf 1 januari

Wie met zijn auto of motor door de Nederlandse Westerscheldetunnel wil rijden, zal vanaf 1 januari geen tol meer moeten betalen. De Provinciale Staten van de Nederlandse provincie Zeeland hebben namelijk unaniem ingestemd met het tolvrij maken van de tunnel voor automobilisten en motorrijders. Vrachtverkeer zal voorlopig wel nog moeten betalen om de oversteek te maken.

Lees meer »

Nieuwe Nederlandse regering, onder leiding van premier Dick Schoof, officieel van start na eedaflegging bij koning 

Vandaag legt de nieuwe Nederlandse regering de eed af. Het kabinet, onder leiding van de partijloze minister-president Dick Schoof, wordt beëdigd door koning Willem-Alexander. Dat gebeurt in Paleis Huis ten Bosch, het woonpaleis van de koning in Den Haag. Na bijna 14 jaar bewind van Mark Rutte, de langstzittende premier in de Nederlandse geschiedenis, komt er een nieuwe ploeg aan

Lees meer »

“Saluté!”: Burgemeester drinkt water uit Gardameer na ernstige uitbraak van norovirus

De Italiaanse gemeente Torri del Benaco, aan het Gardameer, werd afgelopen week geteisterd door een opmars van het norovirus. Zeker 1.000 inwoners en bezoekers raakten besmet en meer dan 300 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Italiaanse autoriteiten is de uitbraak op de populaire vakantiebestemming intussen wel voorbij. Burgemeester Paolo Formaggioni uit het naburige dorp Brenzone besloot dat

Lees meer »

JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen zelf kleuren mogen kiezen”

Vandaag, zondag 30 juni, daagt JCI Harelbeke iedereen uit om te schilderen op het Marktplein in Harelbeke. De bedoeling is een tekening van kunstenaar Arthibau, alias Bruno Duvillier, in te schilderen voor een goed doel. Dat kan nog tot 17 uur deze namiddag.
The post JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen

Lees meer »

Listige Pogacar wilde geel aan Evenepoel laten, die morgen maar 3 plaatsen beter moet doen om leider te worden: “Zou fantastisch zijn”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel morgen drie plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »

Tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

Woordvoerster van Franse regering en team aangevallen tijdens campagnemoment

Prisca Thevenot, woordvoerster van de Franse regering, is woensdagavond aangevallen in Meudon, ten zuidwesten van Parijs. Volgens AFP werden de Française en “haar team” geviseerd door een twintigtal personen toen ze er verkiezingsaffiches ophingen. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats, in een zwaar gepolariseerd politiek klimaat.

Lees meer »