West-Vlamingen sparen 11.000 ton CO2-uitstoot uit dankzij 2dehands.be, Lichtervelde scoort beste

West-Vlamingen spaarden vorig jaar maar liefst 11.000 ton CO2-uitstoot uit door het verkopen van bijna 330.000 gebruikte spullen via de website 2dehands.be. De inwoners van Lichtervelde deden de beste zaak voor het milieu van de hele provincie. Zij verkochten in 2022 maar liefst 3.511 producten via 2dehands.be, wat neerkomt op een potentiële besparing van 147 ton CO2-uitstoot. Dat blijkt uit een recent onderzoek.

Meer dan 2,22 miljoen reeds gebruikte producten kregen vorig jaar in België een tweede, derde of zelfs vierde leven via 2dehands.be. Zo kon België door de verkoop van tweedehandsspullen bijna 25 miljoen kilo grondstoffen uitsparen, waaronder 2,5 miljoen kilo plastiek, 7,6 miljoen kilo staal en 1,7 miljoen aluminium. Auto’s, motorfietsen, bromfietsen, caravans en aanhangwagens werden hierbij niet meegeteld.

“Zo willen we ‘Circular Monday’, de tegenhanger van Black Friday in de kijker zetten en focussen op een duurzame economie van hergebruiken”

Dat blijkt uit onderzoek van Ethos International en het IVL Swedish Environmental Research Institute in opdracht van 2dehands.be. Door producten tweedehands te verkopen in plaats van direct weg te smijten, gaan mensen spaarzamer om met grondstoffen. En koopt men ook minder nieuwe producten, waardoor er uitstoot vermeden wordt. In het onderzoek werd er ook rekening gehouden met de uitstoot van 2dehands als bedrijf én met het eventueel transport dat het gebruikte artikel aflegde.

Lokale impact

Ieder impact telt, dat blijkt uit de cijfers. De gemeente Lichtervelde kon het meeste bijdragen aan de verminderen van CO2-uitstoot via handel op 2dehands.be. In totaal spaarden de inwoners 147 ton uitstoot uit. Maar per inwoner komt dit neer op 16 kilogram CO2-uitstoot, gevolgd door Zedelgem (13,6 kg) en Oostkamp (13,1 kg).

Ook Wingene (12,7 kg), Dentergem (11,9 kg), Torhout (11,5 kg), Wielsbeke (11,4 kg), Izegem (11,1 kg), Anzegem (10,9 kg) en Lendelede (10,9 kg) scoren nog zo goed dat ze zich in de top 10 kunnen plaatsen. Dankzij de bijdrage van alle West-Vlamingen werd er in 2022 bijna even veel CO2-uitstoot uitgespaard, als 9.500 auto’s, die per jaar 10.000 kilometer rijden.

“Met dit onderzoek willen we ‘Circular Monday’, de tegenhanger van Black Friday in de kijker zetten. Dat is een dag waarop burgers, bedrijven en gemeenten aangemoedigd worden om in te zetten op de circulaire economie. Dit onderzoek toont dan ook dat hergebruik van producten een flinke bijdrage levert aan een beter milieu en dat 2dehands dus wel degelijk een groot verschil maakt”, stelt Rick Verkuyl, Sustainability Officer 2dehands.

The post West-Vlamingen sparen 11.000 ton CO2-uitstoot uit dankzij 2dehands.be, Lichtervelde scoort beste is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

‘Familiedag’ achter de schermen van de eedaflegging: knuffelen met papa, Fifa spelen en nog snel de baby eten geven

Ze waren er op hun Paasbest bij, maar de meeste Vlaamse volksvertegenwoordigers – en hun trotse gevolg – hebben gisteren toch vooral moeten doen wat ze in het parlement helaas nog vaak zullen moeten doen: wachten. En dus had de eedaflegging meer weg van een familiedag: met opa Jo, fruitpap, fifa-spelletjes, een knuffelzachte papa zonder snor en een nieuwe handtas

Lees meer »

Directeur Maxim Esprit waagt de sprong naar Prizma Campus VTI: “De laatste weken ging ik in elke klas van de school een uitdaging aan”

Directeur Maxim Esprit van Prizma Basisschool Heilige Familie heeft er drukke laatste weken opzitten. Hij sloot het schooljaar af op de lagere school en start binnenkort met een nieuwe uitdaging in Prizma Campus VTI.
The post Directeur Maxim Esprit waagt de sprong naar Prizma Campus VTI: “De laatste weken ging ik in elke klas van de school een uitdaging

Lees meer »

Hoe ga je om met een toxische baas op de werkvloer? “Vermijd een rechtstreeks gesprek”

Het begrip toxisch leiderschap is weer alomtegenwoordig nadat choreografe Anne Teresa De Keersmaeker vorige week in opspraak is gekomen. Maar ondanks alle aandacht blijft het een lastig thema om op de werkvloer te bespreken. Wat kan je doen als je zelf met een toxische baas te maken krijgt? Leiderschapsexpert Gerrit Sarens en psychosociaal welzijnsverantwoordelijke Hilde De Man delen 5 adviezen.

Lees meer »

Drie piepjonge Franse autodieven op heterdaad betrapt in Kortemark: blanco autosleutels en decoder in auto gevonden

De politie kon dinsdagochtend vroeg drie jonge Franse autodieven arresteren toen die na een dubbele poging om een wagen te stelen wegvluchtten in Kortemark. In hun wagen werden blanco sleutels voor wagens van Franse merken én een decoder om signalen van ‘keyless-entry’ auto’s om te zetten. Vorige week werden zo nog drie auto’s op één nacht gestolen in Veurne. “Het

Lees meer »

Remco Evenepoel imponeert in zware Galibier-rit, al was het ook even schrikken in afdaling: “Het was een beetje eng”

Prima dag voor Remco Evenepoel (24). Onze landgenoot ging in de vierde Tour-etappe op de Galibier lang vlot mee met de belangrijkste klassementsmannen en werd in de rit uiteindelijk knap tweede. Na de ongenaakbare Tadej Pogacar, maar vóór Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. In de afdaling richting de finish was het wel een paar keer schrikken, gaf Evenepoel ook toe.

Lees meer »

Recordaantal Belgen bezit tweede woning

Al 1,15 miljoen Belgen hebben naast hun eigen woning nog een tweede pand in eigendom. Dat waren er nog nooit zoveel. In vergelijking met 2022 gaat het om een toename met 7 procent, tegenover 2019 zelfs om een klim met 16 procent. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Tijd donderdag op basis van een studie van BNP Paribas Fortis.

Lees meer »

“Ik kan niets goed doen. Alleen spaghetti maken”: Paola voelde zich lange tijd ‘de prinses in de gouden kooi’

Deze week is het 65 jaar geleden dat koning Albert II (90) en koningin Paola (86) samen voor het altaar stonden. De kwade dagen liggen ver achter hen, en hadden volgens ‘Story’ bij lange niet enkel scheve schaatsen als oorzaak. De oogverblindende maar naïeve Italiaanse donna was piepjong en werd zonder enige voorbereiding in een strak hofleven gekatapulteerd. “Paola werd

Lees meer »

’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills

Tijdens het schooljaar namen verschillende secundaire houtscholen uit Oost- en West-Vlaanderen deel aan Wood Skills. Daar konden de scholen een project indienen en dit werd voorgesteld tijdens het slotevenement in Waregem. Ook ’t Saam Campus Cardijn nam deel met twee verschillende klassen.
The post ’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kijk nu LIVE naar de oefenmatch Knokke-Club Brugge (0-1), exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge live bekijken. De landskampioen werkt vier oefenmatchen af, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang. Vandaag trappen we af met Knokke-Club Brugge. Die match kan u op dit moment hieronder live bekijken – Club leidt met 0-1.

Lees meer »

DIKKE zet de Fox-tent op zijn kop op Couleur Café

Biggie van de Wijk noemde de Belgisch-Marokkaanse mijnwerkerszoon uit Lummen zichzelf, maar je kent hem tegenwoordig vooral als DIKKE, een adjectief dat hij zelf ooit op zijn postuur plakte. Nu doen wij het op de show die hij op Couleur Café heeft gegeven.

Lees meer »

“Om Brahim op zijn bakkes te slaan kwam ik met plezier terug”: maar maakt Niko ook comeback in seizoensfinale ‘Familie’?

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om hen

Lees meer »

Burgemeester Bart De Wever en schepenen trakteren Antwerpenaren op eerste Zeeuwse mosselen: “Dit jaar zijn er minder door de vele regen”

Op de Grote Markt in Antwerpen werden voorbijgangers woensdagmiddag getrakteerd op Zeeuwse mosselen. Het was de aftrap van het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen. "Promotie is nodig", zegt mosselkweker Alex van Houte van Aqua-Triton Mossel. "Want er worden steeds minder mosselen gegeten en een groot deel van de percelen in de Oosterschelde zullen dit jaar minder mosselen opleveren door de

Lees meer »