Vrouw & Maatschappij vraagt aandacht voor ‘deepnudes’ met wittelintjesactie: “Dit is seksueel misbruik”

Aan de schoolpoorten in Tielt deelden leden van de Tieltse afdeling van Vrouw & Maatschappij vrijdagochtend witte lintjes en flyers uit aan de studenten. De Wittelintjesactie, die elk jaar in verschillende steden en gemeenten georganiseerd wordt, staat dit jaar in het teken van deepnudes.

Deepnudes zijn valse naaktfoto’s die met artificiële intelligentie gemaakt worden van onschuldige foto’s. Omdat vooral jongeren slachtoffer zijn van deze nieuwe vorm van online seksueel geweld, besloot Vrouw & Maatschappij Tielt vrijdagochtend naar de schoolpoorten te trekken.

“Geen kunst maar misbruik”

“We gingen in gesprek met de jongeren over de gevaren van deepnudes”, legt lokaal voorzitter Anne-Marie Geeroms van Vrouw & Maatschappij uit. “Omdat de beelden niet ‘echt’ zijn, denkt men immers dat het maken en verspreiden van dergelijke foto’s of video’s niet strafbaar is. Nochtans is het dat wel. Bovendien zijn de gevolgen van de verspreiding van dit soort beelden verwoestend. Deepnudes zijn geen kunst, maar misbruik.”

150 afdelingen

In heel Vlaanderen trokken op 24 november, de Internationale dag voor de Uitroeiing van Geweld tegen vrouwen, liefst 150 afdelingen van Vrouw & Maatschappij de baan op.

Naast Tielt werd vrijdag ook in Roeselare actie gevoerd door de dames van CD&V. Zij deelden flyers en witte lintjes uit op De Munt. Ook Child Focus voert dit jaar trouwens campagne rond het ongewild verspreiden van naaktbeelden. Volgens Child Focus heeft zowat elke middelbare school een ‘expose’-groep, waarin dat soort beelden circuleren.

The post Vrouw & Maatschappij vraagt aandacht voor ‘deepnudes’ met wittelintjesactie: “Dit is seksueel misbruik” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. Dode en tientallen gewonden in Charkiv door Russische luchtaanval

Een vrouw werd gedood en tientallen mensen raakten gewond bij een Russische luchtaanval op de Oost-Oekraïense stad Charkiv. Dat maakten de autoriteiten zondagavond laat bekend. De Russische ex-president Medvedev dreigt ondertussen om Kiev te toveren in “gigantische gesmolten plek” als westerse langeafstandswapens worden ingezet om Rusland aan te vallen. Rusland en Oekraïne hebben na onderhandelingen wel elk 103 gevangenen aan

Lees meer »

CEO van Delhaize belooft pittige onderhandelingen met producenten: “De prijzen van deze producten moeten zakken”

Anderhalf jaar nadat de storm rond de zelfstandige overnames van 128 Delhaizes is losgebarsten, spreekt CEO Xavier Piesvaux (57) voor het eerst. Over de omzetcijfers en ontslagen, maar ook over wat er voor jou als consument zal veranderen. “Een aantal producten zal volgend jaar goedkoper worden.” Aan HLN legt hij uit om welke producten het gaat, en hoe hij dat

Lees meer »

“Chinees bedrijf hackt wereldwijd 260.000 routers en creëert gigantisch botnet”

Chinese hackers hebben meer dan 260.000 met internet verbonden apparaten, voornamelijk routers, gehackt om een gigantisch botnet te creëren. Dat melden de autoriteiten van verschillende landen woensdag. Een botnet is een netwerk van geïnfecteerde apparaten, bekend als bots, die door de hackers kunnen worden gebruikt om cyberaanvallen uit te voeren, zonder dat de eigenaar van de apparaten er weet van

Lees meer »

Erevoorzitter van KMSK Deinze Denijs Van De Weghe uit stadion gezet na ‘incident’: “Ik werd zelf aangevallen en ga klacht indienen”

De topper van KMSK Deinze tegen La Louvière is met een sisser geëindigd, maar ook extrasportief liep het afgelopen weekend flink mis in de Dakota Arena. Na een incident werd erevoorzitter Denijs Van De Weghe onder politiebegeleiding uit het stadion gezet. “Als sponsor heb ik recht op vipdiners, maar die waren niet voorzien. Ik eiste dus een fles champagne in

Lees meer »

Opnieuw verschillende ontploffingen gehoord in Beiroet

Libanon ontwaakt met een zware kater nadat dinsdag tot liefst 2.800 mensen gewond raakten en twaalf doden vielen verspreid in heel het land. Plots ontploften massaal en gelijktijdig duizenden Hezbollah-biepers. De machtige Libanese militie gebruikt die toestellen, waarmee je iemand een bericht of signaal kan sturen, al zeker sinds begin dit jaar op grote schaal. Volgens CNN en ‘The New

Lees meer »

Vakbonden vormen front in Audi-betoging

Zo’n 5.500 mensen kwamen deze voormiddag samen in Brussel om te betogen naar aanleiding van de nakende sluiting van de Audi-fabriek in Vorst. Onder het motto “De industrie is van ons”, liepen de leden van verschillende vakbonden mee in de nationale staking. “Van het Belgische tot het Europese niveau, de politiek moet ons verdedigen.”

Lees meer »

‘Will Smith’ kwam in vrede en Jodie Foster won eindelijk een prijs: alles wat je moet weten over de Emmy’s

‘Baby Reindeer’, ‘The Bear’ en ‘Sh?gun’ schitterden als grote winnaars bij de Emmy Awards in Los Angeles. Maar ook voor Jodie Foster was het een bijzondere avond. Na twee golden globes en twee oscars, won ze (eindelijk) een Emmy. Al kwam het opvallendste moment toch van Will Smith. Het was namelijk niet de acteur die in de prijzen viel, maar

Lees meer »

Chinese autobouwer NIO kandidaat-overnemer voor Audi Brussels

De Chinese autobouwer NIO is een van de kandidaten om de autofabriek van Audi in Vorst over te nemen. Dat schrijft De Tijd woensdagavond op haar website op basis van bronnen die vertrouwd zijn met het dossier. Dinsdag was nog gezegd dat er geen economisch leefbare alternatieven voor Audi waren gevonden. Het personeel wacht af.

Lees meer »