Willen is Kunnen kan eindelijk ‘Kwartet in Bed’ op de planken brengen

Na twee teleurstellende pogingen tijdens de vermaledijde coronaperiode staat toneelgezelschap Willen is Kunnen te popelen om eindelijk het blijspel Kwartet in Bed op de planken te brengen. Onder het motto ‘derde keer, goede keer’ beloven ze een avond vol complexloos plezier en hilarische chaos.

De toneelgroep is in haar huidige vorm al meer dan vijftig jaar actief en heeft een mooie reputatie opgebouwd dankzij de passie waarmee ze jaar na jaar optreedt.

“Zo’n klucht is een jaarlijkse traditie van ons gezelschap” – Patrick Devriendt, voorzitter

“De geschiedenis van Willen is Kunnen gaat terug tot voor de Tweede Wereldoorlog”, vertelt voorzitter Patrick Devriendt. “Het gezelschap heeft sindsdien verschillende periodes van bloei en terugval doorgemaakt. Na de oorlog kende het een heropleving onder het voorzitterschap van Carlos Vandorpe. Ondanks een tijdelijke ontbinding, als gevolg van verminderde belangstelling en de opkomst van televisie, herrees Willen is Kunnen in 1971 met hernieuwde energie en creativiteit. In 2010 werd die toewijding bekroond met de stedelijke cultuurprijs, een erkenning voor haar waardevolle bijdrage aan het culturele leven in Nieuwpoort.”

“Een bijzonder kenmerk van Willen is Kunnen is de jaarlijkse opvoering van een klucht, een kort en komisch toneelstuk. Die traditie vindt plaats tussen eind november en midden december, waarbij het gezelschap het publiek trakteert op lachwekkende en vermakelijke voorstellingen”, zegt Devriendt.

Avonturen met B&B

Dit jaar brengt Willen is Kunnen het stuk Kwartet in Bed, geschreven door Daniel Van Den Hoeck, het alter ego van Luc Ameye uit Waregem. Het stuk vertelt het verhaal van Eddy en Betty, samen met Barbara, die een gloednieuwe B&B willen inschrijven voor een televisieprogramma. Dat avontuur vergt lef en hard werken, maar al snel sturen ‘onvoorziene omstandigheden’ hun plannen in de war. Misverstanden, een terugkerende verschijning en een onverwacht politieonderzoek zorgen voor een hilarische chaos in ’t Aards Paradijs. Een happy end lijkt ver weg, maar aangezien het een blijspel is, kunnen de toeschouwers een leuke ontknoping verwachten.

De spelers zijn Lars Depotter, Martine Desiere, Gisèle Devos, Patrick Devriendt, Mireille Huyghebaert, Nico Plyson, Alain Pyliser, Roger Van der Mieren, Greta Vanelverdinghe, Aimé Van Landschoot en Hilde Veranneman. De technische ploeg wordt gevormd door Jan Paepe en Luc Vantomme die instaan voor licht en geluid, terwijl Francine Decaestecker zorgt voor de grime en raad en daad bij de kostumering.

“Bij de vormgeving van elk toneelstuk hebben alle spelers en technici een ruime inspraak, en voor de praktische uitvoering, waaronder het decor, kan er gerekend worden op een paar bereidwillige echtgenoten. Voor de speciale effecten die daarbij horen, hebben we met Jan Paepe een veelzijdige uitvinder in huis”, zegt Devriendt. Samen met penningmeester Adina Counye en secretaris Roger Van der Mieren vormt hij het bestuur.

Praktisch

De voorstellingen vinden plaats in de vertrouwde zaal d’Oude Schoole, in de Ramskapellestraat 86 in Ramskapelle-Nieuwpoort. Op zaterdag 25 november gaat om 20 uur het doek op voor de première. Op zondag 26 november kun je de voorstelling bijwonen om 17 uur. Vervolgens wordt het toneelstuk op vrijdag 1 december om 20 uur opgevoerd, gevolgd door voorstellingen op zaterdag 2 december om 20 uur en zondag 3 december om 17 uur. De reeks sluit af met optredens op vrijdag 8 december om 20 uur, zaterdag 9 december om 20 uur en zondag 10 december om 17 uur.

Kaarten kosten 10 euro, kinderen tot 12 jaar betalen slechts 5 euro. Reserveren kan via e-mail naar [email protected]. Vermeld daarbij duidelijk op wiens naam de kaarten worden besteld en op welke datum je de voorstelling wil bijwonen. Na bevestiging per e-mail wordt de betaling verwacht binnen de tien dagen, op het rekeningnummer BE13 7785 9059 2639 van Willen is Kunnen. De reservering is pas definitief na ontvangst van de betaling.

Met een rijke geschiedenis en een levendige toekomst, blijft Willen is Kunnen een baken van creativiteit en vermaak. Wil je meer informatie over het reilen en zeilen van de vereniging, wend je tot [email protected].

The post Willen is Kunnen kan eindelijk ‘Kwartet in Bed’ op de planken brengen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

De leescultuur gaat er in Oostrozebeke niet op achteruit: “Kwart kinderen komt langs”

“De bewering dat er niet meer gelezen wordt , klopt helemaal niet”, verzekert bibliothecaris Vincent Deldaele. Naar aanleiding van de Boekenpeloeze waarop de bibliotheek ’t Kraaiennest een ruim assortiment van boeken, tijdschriften en DVD’s tegen een prikje van de hand doet, maakt bibliothecaris Vincent Deldaele even een stand van zaken over de Oostrozebeeke leescultuur.
The post De leescultuur gaat

Lees meer »

Tomorrowland slaat opnieuw handen in elkaar met Mobile School: “We willen straathoekmedewerkers ondersteunen”

Dat Tomorrowland om meer dan muziek draait, weet u ongetwijfeld al. Maar dat de organisatie ook kwetsbare jongeren wil helpen, had u waarschijnlijk niet verwacht. Dat doet het festival in samenwerking met Mobile School, een Belgische organisatie die zich wereldwijd inzet voor straatkinderen. “We willen zowel zware als luchtige onderwerpen bespreekbaar maken”, luidt het.

Lees meer »

“De Seine is eigenlijk een veredelde riool. Wat een antireclame voor Parijs”: Marc Herremans ziet farce rond triatlon met lede ogen aan

Wat! Een! Soap! Vervuild Seine-water, nachtelijke annulaties, plannen voor een duatlon-alternatief: de triatlonsport gaat op de Olympische Spelen ongewild zwaar door het stof. Ex-topatleet en Marten Van Riels voormalige coach Marc Herremans ziet het met lede ogen aan. Maar heeft ook een duidelijke boodschap voor al wie er het hart van in is.

Lees meer »

Marianne en Manu vieren vijftigste huwelijksverjaardag

Op 28 juni 1974 stapten Emmanuel Devisch en Marianne Pauwaert in het huwelijksbootje in het stadhuis van Knokke, vijftig jaar later vierde het koppel hun gouden huwelijksverjaardag. Schepen Astrid Mestdach bracht namens het gemeentebestuur en het koninklijk paleis de felicitaties over. Het echtpaar heeft vier kinderen: Joke, Jeroen, Wouter en Martijn. Die zorgden op hun
The post Marianne en

Lees meer »

Komend weekend lange files verwacht in heel Europa, ook op E40 richting kust

Voor het tweede weekend op rij verwacht reishulporganisatie Touring een bijzonder moeilijke verkeerssituatie op de Europese snelwegen. In het midden van de zomervakantie zoeken namelijk heel wat vakantiegangers warmere oorden op, maar keren tegelijkertijd ook heel wat reizigers terug. Zo’n wisselweekend dreigt lange files in beide richtingen in heel Europa te veroorzaken. En dus ook in West-Vlaanderen. Zo verwacht Touring

Lees meer »

Bekende radiostem van ene op andere dag dakloos na verzekeringsgeschil: “Ik woon nu noodgedwongen in een camper”

“Ik vraag me af hoe mijn leven er zonder die ramp uitgezien zou hebben”, zegt Els De Craecker (48). Misschien had de radiostem, bekend van JOE en Nostalgie, dan wél een gezin gesticht? Na graafwerken op het aanpalende terrein verzakte haar huis. Het 14 jaar aanslepende verzekeringsdossier deed de dakloze Els in een zware depressie belanden. Sinds twee jaar noemt

Lees meer »

Djoels verrijkt Brugse chocoladefabriek van Dominique Persoone met imposante muurschildering

De Meulebeekse tattoo en graffiti artieste Djoels heeft de gevel van de chocoladefabriek van Dominique en Julius Persoone in de Vaartstraat in Brugge onder handen genomen. De muurschildering voor The Chocolate Line is een knipoog naar Willy Wonka uit het boek Sjakie en de Chocoladefabriek van Roald Dahl.
The post Djoels verrijkt Brugse chocoladefabriek van Dominique Persoone met imposante

Lees meer »