Speurders zelf voor rechter nadat ze bekentenis afdwongen van zwakbegaafde moordverdachte

Twee speurders van politiezone Grensleie zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden voor schriftvervalsing in een moordonderzoek. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling beslist. Het dossier draait rond een afgedwongen bekentenis van een zwakbegaafde man in het dossier over de moord op Caroline Vyncke in 2011 in Moorsele.

Op 9 februari 2011 was het Geert Vanweehaeghe zelf die aangifte deed van de verdwijning van zijn vriendin Caroline Vyncke in Moorsele, bij Wevelgem. De man, die een IQ heeft van 63, legde daar bijzonder vage verklaringen over af, waardoor de politie hem al snel in het vizier nam. Toen twee maanden na de verdwijning plots ledematen van de vermiste Caroline gevonden werden, lieten de speurders Geert Vanweehaeghe al helemaal niet meer los. De man legde ook bekentenissen af, maar trok die telkens weer in.

Tijdens een reconstructie van de feiten legde Geert Vanweehaeghe opnieuw bekentenissen af, in het bijzijn van de speurders, de onderzoeksrechter en de wetsdokter. Die bekentenissen werden op band opgenomen, omdat de woning van de verdachte door de speurders eerder al vol afluisterapparatuur was gehangen. Uiteindelijk werd Geert Vanweehaeghe naar het hof van assisen verwezen wegens moord, samen met buurman Thomas Couvreur, in wiens woning ook al resten van Caroline Vyncke, haar gsm en het vermoedelijke moordwapen waren gevonden.

Nink, nink

Op het proces in 2015 bleek dat de speurders, de onderzoeksrechter en de wetsdokter Geert Vanweehaeghe onder druk hadden gezet om te bekennen. De advocaten van de beschuldigde, meesters Frank Scheerlinck en Dimitri Vantomme, slaagden erin om de volledige tape van de bekentenis te laten afspelen in het assisenhof. Daaruit bleek dat het proces-verbaal daarover niet strookte met de inhoud van de tape. “Zeg gewoon hoe het geweest is, anders gaan we u blijven lastigvallen”, hoorde de assisenzaal de onderzoeksrechter tegen Geert Vanweehaeghe zeggen. “Nink, nink”, antwoordde Vanweehaeghe, vooraleer hij finaal onder de druk bezweek en toch bekende wat hij niet gedaan had. Tijdens dat ‘verhoor’ werd hij eveneens niet bijgestaan door een advocaat.

Het hof sprak Geert Vanweehaeghe uiteindelijk vrij. Thomas Couvreur kreeg levenslang. Al tijdens het proces diende advocaat Frank Scheerlinck namens Geert Vanweehaeghe een klacht in tegen de twee hoofdspeurders wegens valsheid in geschrifte in het proces-verbaal van de ‘bekentenis’. De raadkamer besloot eerder al dat de twee speurders zich voor de rechtbank zullen moeten verantwoorden, maar zij tekenden beroep aan daartegen.

Slachtoffer Caroline Vyncke. (gf)

Twaalf jaar na de moord op Caroline Vyncke heeft de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) nu beslist dat het alsnog tot een proces moet komen. De twee speurders van de politiezone Grensleie zullen dus aan de rechter mogen komen uitleggen hoe het komt dat cruciale passages van de tape niet opgenomen werden in het uiteindelijke proces-verbaal. De KI oordeelde wel al dat er sprake is van een schending van de redelijke termijn, maar welke sanctie daaraan gekoppeld moet worden, moet de correctionele rechtbank uitmaken. Op valsheid in geschrifte door een ambtenaar staat in principe een maximum celstraf van 15 jaar.

The post Speurders zelf voor rechter nadat ze bekentenis afdwongen van zwakbegaafde moordverdachte is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Advocaat startte eigen onderzoek naar de Bende van Nijvel: “Het gerecht laat de slachtoffers in de steek, maar wij zullen de daders vinden”

Advocaat Kristiaan Vandenbussche, die de nabestaanden van de in Aalst vermoorde Georges De Smet bijstaat, is niet te spreken over “de capitulatie van het Belgische gerecht” in de zaak van de Bende van Nijvel. Hijzelf weigert de moed én het onderzoek op te geven. “Sinds 2017 ben ik mijn eigen onderzoek gestart met heel concrete sporen naar opdrachtgevers en uitvoerders”,

Lees meer »

Vermoedelijke daders van dodelijke home-invasion in Halle opgepakt

De vermoedelijke daders van de home-invasion in Halle op 19 april 2024 zijn opgepakt. Het gaat om 3 mannen uit de omgeving van Brussel. Er volgden verschillende huiszoekingen, onder andere op de woonplaatsen van de gearresteerde mannen. Bij de home-invasion werd een van de bewoners neergeschoten, hij overleed enkele dagen later.

Lees meer »

Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden

Gilbert Desmet is vannacht op 93-jarige leeftijd overleden. Desmet, sinds 2021 ereburger van Lichtervelde, was de oudste nog in leven zijnde geletruidrager. In zijn ganse carrière behaalde Smetje 101 overwinningen, zowel in eendagskoersen als in rittenkoersen.
The post Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Krommenhaakpad is gloednieuwe wandelroute in Torhout

Torhout is een wandelroute rijker: het Krommenhaakpad. Het gloednieuwe traject van 7,7 kilometer werd uitgestippeld door Ivan Bauwens en zijn vrouw Lucrèse Warnez, die de lokale afdeling van Pasar leiden.
The post Krommenhaakpad is gloednieuwe wandelroute in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

Het Witte Paard in Blankenberge pakt uit met twee zomershows, een show ‘Winter Wonderland’ én ook als nieuwkomer een lenteshow ‘Burlesque’

Terwijl het genre in Vlaanderen een ware revival beleeft, toont Het Witte Paard met zijn ambitieuze programma voor 2024-2025 aan dat ze graag marktleider willen blijven met hun bijzondere variété aanbod. Het legendarische theater in Blankenberge is bijna 90 jaar na het ontstaan nog steeds trendsetter op vlak van kwaliteit, originaliteit en ambiance. Het volgende seizoen pakt Het Witte Paard

Lees meer »

Blankenberge wil deze zomer nog meer inzetten op openbare netheid: “Vorige zomer kregen 116 overtreders een GAS-boete tijdens 1.085 controles”

Deze zomer zullen medewerkers van OVAM opnieuw anonieme controles houden in Blankenberge om overtreders van sluikstorten, zwerfvuil en hondenpoep op heterdaad te betrappen. De stad zelf heeft drie extra GAS-vaststellers opgeleid die deel uitmaken van de dienst Gemeenschapswachten. Burgemeester Björn Prasse (Open Vld) kondigde aan dat er ook een nieuw online meldingsplatform komt.
The post Blankenberge wil deze zomer

Lees meer »

Werken in Doomkerke maanden later klaar dan verwacht: meest recente prognose wordt eind maart 2025, mits normale zomer en najaar

“De hele Brandstraat in Doomkerke tegen het einde van dit jaar afgewerkt krijgen, zou een huzarenstukje zijn”, liet projectmanager voor de wegenwerken Davy Poelaert in een vorig gesprek vallen. Maar het voorbije kwakkelweer heeft anders beslist. Mits een normale – zeg maar droge – zomer en najaar zijn de ingrijpende riolerings- en wegenwerken in Doomkerke pas tegen het einde van

Lees meer »

The Women Peloton, het bedrijf van de vrouw van Jasper Stuyven, wordt aangeklaagd en krijgt drie maanden om van naam te veranderen

Een bijzondere zaak in de Belgische wielerwereld. The Women Peloton, het bedrijf van Elke Bleyaert waarin ze vrouwen warm maakt voor de wielersport, wordt aangeklaagd door het Amerikaanse fitnessbedrijf Peloton Interactive. Zo wordt de merknaam ‘peloton’ aangevochten. Bleyaert is woedend: “Er bestaan zoveel bedrijven in het wielerlandschap vredig naast elkaar die het woord ‘peloton’ gebruiken. Waarom zou één bedrijf hier

Lees meer »

Stalking-slachtoffer Guillaume Devos (43) na getuigenis overstelpt met reacties: “Eén bericht zou zomaar wel eens van haar kunnen zijn”

Na zijn openhartige getuigenis over stalking werd acteur en zanger Guillaume Devos (43) overstelpt met positieve reacties van mensen die hem een hart onder de riem wilden steken. Sommigen herkenden zich in zijn relaas en putten er steun en troost uit. “Bij één gebruiker stond alleen maar ‘Het spijt me voor jou’. Alleen dat.”

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Iraanse generaal dreigt met raketaanvallen op Israël

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

VBS Wijnbergschool krijgt nieuwe gebouwen: “Werken starten in het eerste trimester van 2025”

Vanaf volgend jaar starten op de hoek van de Wijnbergstraat en de Kleine Wijnbergstraat in Wevelgem de werken voor de bouw van een nieuwe vleugel van de Wijnbergschool. In een eerste fase worden het hoekhuis, de turnzaal, twee kleuterklassen en de fietsenstalling afgebroken. Langs de Kleine Wijnbergstraat komt een nieuwe inkomhal.
The post VBS Wijnbergschool krijgt nieuwe gebouwen: “Werken

Lees meer »

Onze correspondent achter de schermen van het debat tussen Biden en Trump. “We beseften: we hebben geschiedenis meegemaakt”

Onze Amerikacorrespondent Greet De Keyser zat vannacht in het hart van het debat tussen Biden en Trump: in de spin room, de gigantische ruimte waar de wereldpers verzamelde en iedereen ontmoette die iéts te zeggen had over de twee presidentskandidaten. “Biden heeft zijn leeftijd niet mee, maar zo erg had niemand het verwacht”, beschrijft ze hoe het er achter de

Lees meer »

Bende-overlever David Van de Steen: “Ik kan en wil me niet meer de les laten spellen door een onbekwame en corrupte justitie”

David Van de Steen, die als kind bij de overval van de Bende van Nijvel in Aalst werd neergeschoten en het als enige van zijn gezin overleefde, laat via sociale media weten waarom hij vandaag niet aanwezig was op een speciale bijeenkomst van het parket met de nabestaanden van de slachtoffers. Op Facebook spreekt hij van “een onbekwame en corrupte

Lees meer »

Ouders komen in tranen aan op laatste schooldag na drama met verdronken jongen (7): “Iedereen is in shock”

Wat een feestelijke afsluiter moest worden van het schooljaar, werd bij basisschool Mikado in Borgerhout een dag van rouw. Bij een uitstap naar recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten verdronk donderdag een 7-jarige leerling. “Iedereen is in shock”, reageert gedelegeerd bestuurder Geert Van Kerckhoven. “Onze zorg gaat in de eerste plaats uit naar de ouders, de leerlingen en ook het schoolteam.”

Lees meer »