Harelbeke koopt grond in Stasegem voor behoud groene en natte natuur

Het gaat om een perceel van 3.650 m² in het binnengebied van de Ommegangstraat, de Politieke Gevangenenstraat en de Generaal Deprezstraat in Stasegem.

Het strategisch meerjarenplan van Stad Harelbeke gaat het over het openbaar maken en inrichten van groen, het beschermen en uitbreiden van bestaand groen en natuur stimuleren in de stad. “Met acties zoals de aankoop van dit perceel tonen we dat we niet alleen plannen maken, maar die ook effectief uitvoeren”, aldus schepen van Milieu, Groen en Duurzaamheid Tijs Naert (Groen). In 2020 keurde de gemeenteraad dit stedelijk Groenplan goed. De uitvoering van dat Groenplan is verbonden aan het project Blue Deal van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), dat grondaankopen faciliteert om de doelstellingen van Blue Deal te realiseren, waaronder het vergroten van natte natuur, ontharding, waterberging en infiltratie.

Natuur blijft behouden

In 2022 werd de aankoopmogelijkheid van de groenzone in het binnengebied van de Ommegangstraat, Politieke Gevangenenstraat en de Generaal Deprezstraat onderzocht. Dit Blue Deal-deelproject werd ‘Groendreef’ genaamd. “Niet te verwarren met de bestaande Groendreef in Stasegem, want het gebied is ontsloten via een privaat hoekperceel in de Politieke Gevangenenstraat 12”, duidt schepen Naert. In overleg met de Vlaamse Landmaatschappij startte de stad zelf de onderhandelingen op met de eigenaars van het perceel. “De bedoeling van de aankoop is om het gebied groen te houden, zoals het stedelijk Groenplan voorschrijft. We investeerden als lokaal bestuur in dit gebied om er zeker van te zijn dat er geen bebouwing op komt en dat de natuur gewoon natuur blijft.” Het stadsbestuur zorgt er zo voor dat het groen en de natuur behouden blijven en het wordt niet volgebouwd. Bovendien sluit deze aankoop perfect aan bij de doelen die de stad wil bereiken met het stedelijk Groenplan en de Blue Deal-intenties. Het is een stap in de richting van de plannen voor een betere toekomst, zoals Harelbeke die heeft vastgelegd in het strategisch meerjarenplan.

The post Harelbeke koopt grond in Stasegem voor behoud groene en natte natuur is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Ook Ensorjuwelen te koop in Antwerpen

De juwelenreeks ‘MASKS by Walter Ego’ is geïnspireerd op de maskers uit de schilderijen van James Ensor van de hand van Oostendenaar Walter Van den Branden (77), alias Walter Ego. Na een succesvolle verkoop van meer dan 50 juwelen in Oostende naar aanleiding van het Ensorjaar, is de reeks nu ook te koop in de Antwerp City Shop in het

Lees meer »

Britt (23) uit De Haan is ‘Parel van Verpleegkundige’: “Als je zelf plezier hebt in je werk, straal je dat ook uit naar anderen”

Britt Dejonckheere, verpleegkundige in het Psychiatrisch Ziekenhuis Onzelievevrouw in Brugge, is een van de zeven laureaten die door de beroepsorganisatie NVKVV zijn verkozen tot ‘Parels van Verpleegkundigen’. De jonge Haanse doet haar job in de geestelijke gezondheidszorg dan ook met hart en ziel. “Ik kom elke dag met een glimlach naar het werk.”
The post Britt (23) uit De

Lees meer »

Meta-topman Mark Zuckerberg nu tweede rijkste persoon ter wereld

Mark Zuckerberg, de topman van Facebook-moederbedrijf Meta Platforms, is een plek gestegen op de ranglijst van rijkste personen ter wereld. Met een vermogen van ruim 206 miljard dollar heeft hij Amazon-topman Jeff Bezos ingehaald. Daarmee staat hij voor het eerst op de tweede plaats op de Bloomberg Billionaires Index.

Lees meer »

Dertien 80-jarigen heffen het glas op hun verjaardag

Op zondag 29 september kwamen de 80-jarigen van Leffinge samen in restaurant De Goblin voor hun zevende bijeenkomst. Dertien 80-jarigen en hun partners genoten van een heerlijke maaltijd en konden bijpraten in een warme sfeer. “Het was opnieuw een geslaagde dag”, vertelt Katrien Goemaere, samen met organisatoren Christiane Sys, Roza Symoen en Erna Lamoot. Op
The post Dertien 80-jarigen

Lees meer »

Spaanse koning Juan Carlos in val gelokt door zijn voornaamste minnares: “Ze kreeg miljoenen peseta’s dankzij die foto’s”

De voormalige Spaanse vorst Juan Carlos (86) heeft volgens de lokale media meer dan honderd minnaressen gehad, maar daarvan was nog nooit één enkele foto als bewijs. Tot nu. De zoon van zijn voornaamste minnares Bárbara Rey (74) bezorgt hem een serieuze kater. Hij vertelt in een interview met ‘Privé’ hoe de monarch in de val werd gelokt met belastende

Lees meer »