Sociale kruidenier moet mensen in Zonnebeke bij elkaar brengen

Steeds meer mensen doen beroep op de voedselbank in Ieper. Schepen Joachim Jonckheere (#Team8980) wil die voedselbank dan ook dichter bij de eigen inwoners van Zonnebeke brengen. In de zoektocht naar een geschikt pand kwam de woning in de Kraaiveldstraat naast PC de Craeye in Passendale op de radar.

Van 55 naar 90 gezinnen

“Steeds meer inwoners worden geconfronteerd met financiële problemen en openen het recht op voedselhulp”, aldus schepen Joachim Jonckheere. “In 2020 ging het om 55 gezinnen, in 2021 om 65, in 2022 om 78 en in 2023 openden al 90 gezinnen het recht op voedselhulp. Nu kunnen ze terecht bij de voedselbank in Ieper. Door het stijgend aantal gebruikers lijkt het ons een logische stap om dit ook dichter bij onze eigen inwoners te gaan aanbieden. In de zoektocht naar een geschikt pand kwam de woning in de Kraaiveldstraat naast PC de Craeye op de radar. De eigenaar, vzw de Craeye, was akkoord om dit pand via een overeenkomst ter beschikking te stellen. We huren de woning vanaf 1 januari 2024 voor 600 euro per maand en dit voor 9 jaar.”

De praktische levering van de voedseloverschotten zal gebeuren via Foodsavers Westhoek. Zij verzamelen voedseloverschotten en leveren deze ter plaatse. Ze focussen zich op het leveren van kwalitatieve voedselhulp en maken gebruik van sociale tewerkstelling. Ook met lokale spelers die soms kampen met voedseloverschotten willen we samenwerken. In 2023 bedroeg de bijdrage 9.831 euro Het pand zal ingezet worden voor de werking van de sociale kruidenier, maar evenzeer willen we inzetten als een plek waar ontmoeting gestimuleerd wordt en waar mensen elkaar laagdrempelig kunnen ontmoeten: met of zonder hulpvragen.

Kritiek bij oppositie

De ligging van het pand, naast het ontmoetingscentrum, dicht bij de jeugdlokalen en het woonzorgcentrum geeft ook extra opportuniteiten om samenwerking in het kader van Zorgzame Buurten. De oppositie had vooral kritiek op de prijs en het gebouw. “Dat gaat ons 27.000 euro kosten en jaarlijks 17.000 euro. Het opgemaakte contract vertoont veel hiaten. Er zijn andere manieren om de mensen te helpen”, stelde Koen Descheemaeker (N-VA).

Luk Hoflack (InSamenSpraak) had problemen met het gebouw. “De huur is niet opzegbaar. We moeten geld inbrengen voor verfraaiing en we hebben als gemeente toch andere gebouwen zonder dat we moeten huren. Ik denk aan de notariswoning, schoolhuizen enzovoort.” Beiden waren ook van mening dat het voor de bewoners van Zandvoorde of Geluveld dichter is naar Ieper dan naar Passendale.

The post Sociale kruidenier moet mensen in Zonnebeke bij elkaar brengen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Nederlandse huizenprijzen op hoogste niveau ooit

De huizenprijzen op de krappe woningmarkt in Nederland zijn nog nooit zo hoog geweest als afgelopen kwartaal. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De gemiddelde verkoopprijs van bestaande huizen was in het tweede kwartaal 468.000 euro, 7,2 procent meer vergeleken met het eerste kwartaal van 2024. Dit is een “uitzonderlijke” toename, vindt de makelaarsvereniging, omdat dit sinds het

Lees meer »

Geen genade voor hoogbejaarde drugsdealer: ‘Bertje de cannabisboer’ (81) krijgt twee jaar effectieve celstraf

Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten hun dagen in een rustoord slijten, zoekt Albert M. liever de spanning op. Liefst 36 jaar na zijn eerste veroordeling en op een zucht van zijn 82ste verjaardag kreeg de Nederlander, in het drugsmilieu bekend als ‘Bertje de cannabisboer’, opnieuw twee jaar effectieve celstraf. “Hij trekt totaal geen lessen uit zijn eerdere veroordelingen.”

Lees meer »

Kortemark is zoveelste waterlek in Stadenstraat meer dan beu: “We vragen plan van aanpak van Watergroep”

In de Stadenstraat in Zarren (Kortemark) ontstond donderdagavond opnieuw een groot waterlek dat de straat blank zette. Het is het tweede waterlek in evenveel weken maar al het zoveelste de afgelopen jaren. De gemeente is de situatie dan ook kotsbeu. “We zijn inderdaad misnoegd, zo kan het niet langer”, reageert burgemeester Karolien Damman. “Binnenkort moet De Watergroep ons een plan

Lees meer »

Jitske Van de Veire vertelt in tranen over scheiding van haar ouders in podcast van papa Peter: “Mijn zorgeloosheid was weg”

Onderneemster Jitske Van de Veire (31) voert het meest eerlijke gesprek met haar vader Peter Van de Veire (52) in diens podcast ‘De zandloper’. Ze praat over haar kindertijd, de scheiding van haar ouders en hoe ze nu in het leven staat. “Ik neem het jullie niet meer kwalijk. Maar toen begreep ik niet dat mensen kinderen maken en niet

Lees meer »

Bruggeling Alexander Jocqué wordt de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge

Bruggeling Alexander Jocqué wordt vanaf 1 september de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge, voor een mandaat van zes jaar. Uit de 23 kandidaten, zowel nationaal als internationaal, koos de Raad van Bestuur na een uitgebreide selectieprocedure voor Alexander Jocqué. Hij volgt Jeroen Vanacker op die naar BOZAR in Brussel trekt.
The post Bruggeling Alexander Jocqué wordt de nieuwe

Lees meer »

Klachten over gebruik van parking voor mindervaliden in Alveringem

Op de gemeenteraad meldde de oppositie aan het schepencollege dat de parkeerplaats voor mindervaliden ter hoogte van de huisartsenpraktijk in de Kaatsspelstraat frequent bezet wordt door automobilisten zonder beperking. Het kabinet bevestigt dat patiënten daar inderdaad regelmatig over klagen.
The post Klachten over gebruik van parking voor mindervaliden in Alveringem appeared first on KW.be.

Lees meer »