Bio-eieren bij bioboer Bruno

In de Diepstraat in Loppem is het dagelijks omstreeks 11 uur alle hens aan dek, want dan laat biokippenboer Bruno Lambrecht zijn 12.000 kippen buiten. “Voortaan kan men ook bij onze automaat terecht voor kakelverse bio-eieren.”

Bruno Lambrecht (51) startte in 1995 in de Diepstraat in Loppem met een serre voor slateelt. In open lucht kweekte hij ook potchrysanten. “Onder meer door de concurrentie vanuit het Oostblok in de potchrysanten, beslisten we in 2019 om ons bedrijf om te schakelen naar een biokippenbedrijf voor bio-eieren. We zijn een van de weinigen in de regio”, begint biokippenboer Bruno Lambrecht.

Elke dag klokslag om 11 uur laat Bruno zijn 12.000 kippen buiten. “Een mooi zicht, er stoppen hier dikwijls passanten om dit schouwspel te bekijken. Wanneer de avond valt en het donker wordt, halen we de kippen binnen. Dan gaan ze op stok.”

Wat een bioleghennenbedrijf precies inhoudt? “Ten eerste leven de kippen dus deels buiten. Enkel als het sneeuwt, de weide onder water staat of als er ophokplicht is door de vogelgriep, moeten ze binnen blijven. De kippenstal en dus hun slaapplek is in vieren gedeeld. Er zitten maximaal 3.000 biokippen bij elkaar. Iedere kip heeft vier vierkante meter buitenruimte en uiteraard krijgen de kippen ook biovoer. Wie een bio-eitje eet, weet dus dat het komt van een kip die voeder kreeg dat niet besproeid werd.”

Elke dag leggen 90 tot 92 procent van zijn 12.000 bioleghennen een ei. Goed voor ruim 70.000 stuks per week. “Die gaan allemaal naar een groothandel in het Antwerpse. Wie bio-eieren koopt in Colruyt, Bioplanet of Delhaize, heeft kans om een eitje uit Loppem te eten. Een bio-ei smaakt hetzelfde als een gewoon ei, maar het eigeel van een bio-ei is iets bleker. Je kunt een bio-ei trouwens ook herkennen aan zijn stempelnummer dat begint met het cijfer nul”, legt Bruno verder uit.

Kraakvers

Wie niet naar het grootwarenhuis wil rijden of zijn eitjes echt helemaal vers wil, kan die voortaan ook 24/24 en 7 op 7 halen in Loppem. “Omdat we mee willen doen aan de korte keten en dus rechtstreeks aan de klant willen verkopen, hebben we hier bij ons thuis in de Diepstraat 4A in Loppem, en als eerste in de regio, een automaat met bio-eieren geplaatst. De eieren zijn verpakt per 6, 12 of 30”, besluit Bruno. (BC)

The post Bio-eieren bij bioboer Bruno is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Nederlandse huizenprijzen op hoogste niveau ooit

De huizenprijzen op de krappe woningmarkt in Nederland zijn nog nooit zo hoog geweest als afgelopen kwartaal. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De gemiddelde verkoopprijs van bestaande huizen was in het tweede kwartaal 468.000 euro, 7,2 procent meer vergeleken met het eerste kwartaal van 2024. Dit is een “uitzonderlijke” toename, vindt de makelaarsvereniging, omdat dit sinds het

Lees meer »

Skeerlerpiste in Kessel-Lo voorlopig dicht omdat ze te onveilig is: “Bart Swings en Jason Suttels moeten nu uitwijken naar andere pistes”

De skeelerpiste van Kessel-Lo bij Leuven, is voorlopig dicht omdat ze onveilig is. Er zitten onder meer barsten in de piste die door het warme weer putjes geworden zijn en daardoor kwam er afgelopen weekend een skater ten val. De domeinbeheerder heeft daarom besloten om de piste voorlopig te sluiten. Wereldkampioenen Bart Swings en Jason Suttels moeten nu op zoek

Lees meer »

Groen licht voor fusie tussen GZA en ZNA: Ziekenhuis aan de Stroom wordt een van grootste van Europa

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft groen licht gegeven voor de plannen van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en GZA Ziekenhuizen om te fuseren tot Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS). Nadat vorige week de artsen van ZNA zich akkoord hadden verklaard met een nieuwe financiële regeling, werd nu de laatste horde genomen. De BMA koppelde wel voorwaarden aan haar goedkeuring.

Lees meer »

Ze schuwen de aandacht, maar soms kan het niet anders: hoe de rijkste familie van Nederland weer alle controle overneemt in haar bedrijf

Na slechts drie jaar gewerkt te hebben als CEO van C&A, zal Edward Brenninkmeijer de rol overnemen van de Nederlandse Giny Boer. Ze was nog maar de tweede CEO ooit van het bedrijf die geen nakomeling is van de Brenninkmeijers, de familie achter C&A. En de familie blijkt liefst alles zelf zo goed mogelijk onder controle te hebben.

Lees meer »

Minderjarige levensgevaarlijk gewond na joyride op parking van Makro

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud hebben zondagmiddag een ongeval veroorzaakt op de parking van de voormalige Makro in Deurne aan de Krijgsbaan. Daarbij is één van hen levensgevaarlijk gewond geraakt. Hoe het ongeval precies kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Mogelijk was het drietal aan het joyriden op de parking.

Lees meer »

Sibelco in Dessel gaat water in groeve bufferen voor periodes van droogte

Aan de groeve van zandontginningsbedrijf Sibelco in Dessel is een kantelstuw geïnstalleerd om water te bufferen voor periodes van droogte. Normaal loopt het water van nature over in de Witte Nete, en dat zal ook blijven gebeuren. Maar in natte periodes kan het water nu opgeslagen worden, zodat het bijvoorbeeld door landbouwers gebruikt kan worden bij waterschaarste.

Lees meer »

Stad Veurne steunt ‘ByeByeGazon: “Goede voorbeeld geven”

Het Veurns stadsbestuur wil alle inwoners van Veurne stimuleren om bij te dragen tot een meer hittebestendig en biodivers klimaat door iedere tuin wilder en natuurlijker te maken. Dat is de kernboodschap van de actie #ByeByeGazon. Ook al zit MaaiMeiNiet er op, elke extra inspanning loont!
The post Stad Veurne steunt ‘ByeByeGazon: “Goede voorbeeld geven” appeared first on KW.be.

Lees meer »

‘CD&V Lendelede 2030’ met zes nieuwkomers naar stembus: “We hebben trouwe kiezers. Dat stelt ons een beetje gerust”

De huidige cd&v gaat naar de gemeenteraadsverkiezingen onder de naam ‘cd&v Lendelede 2030’. “Om de lokale verankering van de partij te benadrukken”, zegt burgemeester en toekomstig lijsttrekker Carine Dewaele.
The post ‘CD&V Lendelede 2030’ met zes nieuwkomers naar stembus: “We hebben trouwe kiezers. Dat stelt ons een beetje gerust” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlak voor ‘Met vier in bed’ is Alex voor de vierde keer hervallen: “Het leven gaat gewoon verder”

In een nieuwe aflevering van ‘Met vier in bed’ vertrekken de B&B-uitbaters op een unieke treinreis in Landen, waar Jo samen met zijn vrouw Hilde Station Racour uitbaat. Gedurende het programma wordt Jo echter vergezeld door hartsvriendin Alex. Maar vlak voor hun deelname kreeg die laatste echter slecht nieuws. “Op 1 januari heeft ze mij verteld dat ze voor de

Lees meer »

Bruno (61) maakt einde aan drie generaties gezouten vlees: slagerij Mahieu in Deerlijk stopt er na meer dan 70 jaar mee

Slagerij Mahieu in de Kerkstraat in Sint-Lodewijk stopt ermee. Drie generaties een ambachtelijke zaak van vader op zoon en met als grote specialiteit het gezouten vlees. “Het doet nu meer en meer pijn en voel ik er mij niet gelukkig mee. Maar de beslissing is genomen. Ik heb nu zelfs van bepaalde eigen bereidingen niets meer te koop”, vertelt Bruno

Lees meer »