Zusjes Silke en Femke Demoor schitteren bij Jeugdbasket Scaldis Zwevegem: “Hier voelen we ons thuis”

De Deerlijkse zusjes Silke en Femke Demoor schitteren momenteel bij Jeugdbasket Scaldis Zwevegem dat in tweede provinciale uitkomt. Samen zijn ze telkens goed voor meer dan de helft van de punten.

Het basketverhaal begon voor Femke in het eerste leerjaar. “Omdat mijn mama sporten belangrijk vindt ging ik op zoek naar de ideale sport”, vertelt Femke (22), studente psychologie. “Ik was groot voor mijn leeftijd en al vlug kwam ik bij Sparta Deerlijk terecht. Veel vrienden waren daar al actief wat de drempel lager maakte. Ik had al vlug de smaak te pakken en doe het tot op heden nog altijd heel graag. Ook Silke die groot was voor haar leeftijd zette al snel de stap.”

Goede trainers

“Toen ik naar het middelbaar ging maakte ik de overstap naar Waregem en na enkele proeftrainingen mochten we allebei starten. Silke verkoos echter om bij Deerlijk te blijven trainen. Ik maakte de omgekeerde beweging onder de vleugels van coach Jim Vervaeke bij de U19. Toen de ploeg stopte konden we bij de derde ploeg van Waregem terecht. Silke ook bij de U16.”

“We hadden heel wat goeie trainers in onze opleiding”, gaat Silke (20) verder. “Zo was er Jim maar ook van Ellen Lobbens en Freddy Vanthournout leerde ik veel bij.” In 2014 veranderde het leven van de zusjes drastisch toen hun papa uit het leven stapte. “We konden altijd op hem rekenen om ons naar de trainingen te brengen. Hij kwam ook graag kijken naar onze wedstrijden.”

“Hij was dan ook iedere wedstrijd mee en steunde ons. Hij was ook tafelverantwoordelijke bij Deerlijk van onze ploeg, wat we heel leuk vonden. Dat hij deze stap zette kunnen we ergens wel begrijpen na alles wat hij meemaakte. We hebben niet het gevoel dat hij ons in de steek liet. We hebben er ons dan ook bij neergelegd.”

“Hoe het gebeurt was natuurlijk anders wat het pijnlijk maakte. Het was zo plots”, zegt Femke. “We hadden het er heel lang moeilijk mee maar het slijt. Dit beïnvloedde ook mijn keuze om voor psychologie te gaan studeren en om het als iets positiefs te zien. Ik heb het gevoel dat ik iets zal kunnen betekenen op dit vlak.”

“Ondertussen spelen we nu samen bij Scaldis”, zegt Silke, studente sociaal werk. “We amuseren ons heel goed bij deze ploeg. Ook naast het veld zijn we een hecht team. Af en toe gaan we samen iets drinken. We hebben heel veel respect voor elkaar. Het is leuk iedereen te zien groeien. Hoe sommige meisjes evolueerden is heel mooi. Zo zijn er Joni en Elisa die al superveel progressie maakten. Met Veerle Lezy hebben we dan ook de perfecte coach voor dit team. Ze blijft altijd rustig en is heel ondersteunend. Een foutje maken in deze ploeg wordt niet scheef bekeken.”

Spelinzicht

“Op het veld zijn we geen concurrenten van elkaar want we spelen op een andere positie”, zegt Silke. “Femke heeft een heel goed shot en is groot en krachtig. Kwaliteiten die goed tot hun recht komen.” “Silke is de guard van de ploeg en heeft heel veel spelinzicht. Ze ziet als geen ander wat er gaat gebeuren. Hopelijk kunnen we als team nog een tijdje samenblijven.”

Dat de zusjes belangrijk zijn voor hun team is wel duidelijk met respectievelijk 23 en 13 punten gemiddeld. Ook hun mama Els Decottenier is heel sportief. In 1995 werd ze Belgisch kampioen wielrennen op de weg bij de elite. Ondertussen vond ze al enkele jaren een nieuwe passie: lopen.

Vorig weekend werd Els provinciaal Kampioen veldlopen bij de vrije sporters als lid van de Gavertrimmers. Een dag later haspelde ze een halve marathon af in 1.38 uur in Zonnebeke wat een eerste plaats in haar leeftijdscategorie opleverde. Momenteel rijgt ze de zeges aan elkaar in haar reeks. Over een maand staat de 40ste Kerstcorrida in Deerlijk met stip genoteerd in haar agenda.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op de site.

The post Zusjes Silke en Femke Demoor schitteren bij Jeugdbasket Scaldis Zwevegem: “Hier voelen we ons thuis” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Binnenkort kunnen we ‘payconiq’en’ in het buitenland: vier Belgische grootbanken komen met ‘Wero’. Wat kan je ermee?

De betaaldienst ‘Wero’, oftewel de ‘Europese Payconiq’, komt dit jaar nog onze richting uit. De app maakt het op termijn mogelijk in de hele eurozone met een QR-code te betalen. Handig voor op reis. Maar wat kan je voorts nog met de nieuwe internationale betaaldienst? Hoe werkt het concreet? En is Payconiq binnenkort verleden tijd?

Lees meer »

Horecazaak Kings, met Hans Blanckaert als boegbeeld, sluit de deuren

Uiterlijk op 21 juli sluit horecazaak Kings in de Slachthuisstraat, met Hans Blanckaert als bekendste medewerker en boegbeeld, de deuren. Blanckaert verwierf ook grote bekendheid als erg kritische stem tijdens de coronacrisis. “Door alle regeltjes en hoge kosten is het nauwelijks nog rendabel om in dit land een horecazaak te runnen”, zegt Blanckaert. “De regelgeving en de administratieve rompslomp zijn

Lees meer »

Biden blundert opnieuw en beschrijft zichzelf als zwarte vrouw

De Democraten hebben Bidens prestatie tijdens het eerste presidentiële debat naar aanloop van de Amerikaanse verkiezingen nog maar nauwelijks kunnen verteren, of de president blundert opnieuw. Op Independence Day struikelt hij meermaals over zijn woorden, tot het punt dat hij zichzelf een zwarte vrouw noemt.

Lees meer »

Zevende editie van Dwars Door Zulte

Dit weekend staat de zevende editie van Dwars Door Zulte op de kalender. De kids openen het DDZ-weekend en lopen op zaterdagvoormiddag op de Waalmeers in Zulte. De Big Runs van 4, 8 en 16 kilometer vinden plaats op zondagvoormiddag in Olsene (VBS Olsene).
The post Zevende editie van Dwars Door Zulte appeared first on KW.be.

Lees meer »

Groothertog Henri bereidt troonafstand voor: Luxemburg verwelkomt opnieuw Belgische groothertogin

De Luxemburgse groothertog Henri (69) bereidt zijn troonsafstand voor. Hij schuift zijn oudste zoon Guillaume (42) komende herfst naar voren als zijn opvolger, in afwachting van een definitieve machtsoverdracht. Luxemburg krijgt daarmee opnieuw een ‘Belgische’ groothertogin: Stéphanie (40), de tegenpool van haar omstreden schoonmoeder, groothertogin María Teresa. “In het paleis zullen heel wat medewerkers opgelucht ademhalen.”

Lees meer »

Er komt einde aan 14 jaar conservatief bewind in Groot-Brittannië: “Het VK zal anders voelen, daar ben ik van overtuigd”, reageert expert

14 jaar conservatief beleid heeft de Britten arm, ziek en boos gemaakt. En daarom gaan ze straks massaal stemmen voor oppositiepartij Labour. Volgens de laatste peilingen staat het Verenigd Koninkrijk een heuse politieke aardverschuiving te wachten. “De Britten willen verandering”, zegt correspondente Lia van Bekhoven. Maar zal die er ook komen? En is er een kans dat de Brexit wordt

Lees meer »

Drie jonge Franse autodieven op heterdaad betrapt: blanco autosleutels en decoder in auto gevonden

De politie kon dinsdagochtend drie jonge Franse autodieven arresteren toen die na een dubbele poging om een wagen te stelen wegvluchtten in Kortemark. In hun wagen werden blanco sleutels voor wagens van Franse merken én een decoder om signalen van ‘keyless-entry’ auto’s om te zetten. Vorige week werden zo nog drie auto’s op één nacht gestolen in Veurne.

Lees meer »

Steenrijke Tom en Bill Kaulitz kampen na Tokio Hotel met trauma’s: “Soms denk ik dat ik als baby uit een UFO viel”

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »