Politiezone Arrondissement Ieper waarschuwt voor bovengedreven obussen door wateroverlast: “Nog altijd gevaarlijk, zeker nu boeren nog vlug willen oogsten”

De politiezone Arrondissement Ieper waarschuwt na de hevige wateroverlast van de afgelopen dagen voor obussen. “Nu alles zo nat is, willen sommige landbouwers nog vlug hun laatste oogst uit de grond halen voor die daar zou beginnen rotten. Dan gaan ze nogal haastig te werk en stapelen de gevonden obussen zich snel op zonder dat er per se een melding gebeurt. Dat is gevaarlijk en daarom moeten ze ons direct contacteren als er een gevonden wordt”, zegt Glenn Verdru van politiezone Arro Ieper.

De afgelopen dagen kregen de politiezone Arrondissement Ieper heel wat meldingen binnen over gevonden obussen, projectielen daterende uit de Eerste Wereldoorlog. “Sowieso krijgen we op een gewone dag zo’n 5 à 6 meldingen binnen van een gevonden obus. We zijn het dus wel gewend, maar nu zijn het er opvallend meer dan gewoonlijk”, stelt Glenn Verdru, woordvoerder van politiezone Arro Ieper.

“Nu de wateroverlast over is, willen veel landbouwers vlug hun oogst binnenhalen voor die begint te rotten, maar je moet voorzichtig blijven met obussen”

“Nu de wateroverlast van de afgelopen dagen wat begint weg te trekken, willen veel landbouwers nog vlug hun laatste oogst binnenhalen voor die begint te rotten in de grond. Normaal moeten de werken stilgelegd worden, wanneer er een obus gevonden wordt en is de procedure dat de politie moet langskomen voor een vaststelling en dan wordt beslist of de ontmijningsdienst DOVO onmiddellijk ter plaatse moet komen of niet.”

Grote haast en hopen obussen

“Maar door de grote haast bij de oogst worden die projectielen nu vaak verzameld op een hoop en dat is niet zonder gevaar. Dan krijgen we dingen te zien, zoals de hele hoop obussen op de foto. We hebben besloten om die te delen op Facebook om mensen ervan bewust te maken dat dit absoluut niet zo hoort”, gaat Glenn verder.

(Lees verder onder de Facebookpost)

“Tijdens die oogstwerken nu komen er soms volledige exemplaren naar boven, maar soms gaat het ook om halve afgebroken obussen, zoals een kop of dergelijke. Het is dan niet zo makkelijk om vlug die koppen te herkennen tussen de aardappelen op het veld of langs de straat. En dat is gevaarlijk, want zelfs al zijn die obussen meer dan 100 jaar oud, toch kunnen ze nog een gevaar vormen!”

Exacte locatie via app

De kern is dus om altijd de politie te verwittigen in dergelijk geval. “Natuurlijk reageren er nu ook mensen dat er bij hen in de buurt een obus ligt en dat die na een lange tijd nog niet opgehaald werd. Maar wij krijgen veel meldingen binnen hierover. Sommige meldingen zijn ook niet altijd even duidelijk, als het gaat om “het kapelletje in de Boomstraat”, waar er 7 zo’n kapelletjes staan. Dan is het voor onze patrouilles moeilijk om te zoeken naar de obus.”

‘Als je een melding maakt, deel je best ook een exacte locatie van waar die obus ligt”

“Daarom doen mensen best zo gedetailleerd mogelijk hun melding. Dat kan ook via onze gratis app, die we een tweetal jaar terug gelanceerd hebben. Daarmee kunnen mensen ons een foto sturen en krijgen wij bij die foto dan de exacte coördinaten van de plaats waarom die foto verstuurd werd. Dan kunnen we veel vlugger de obussen terugvinden. Onze manschappen zullen dan een vaststelling maken en DOVO verwittigen”, besluit Glenn.

Heb je zelf een obus gezien in de regio van Ieper? Verwittig dan de politie via de app op jouw smartphone of via het nummer 057 230 500.

The post Politiezone Arrondissement Ieper waarschuwt voor bovengedreven obussen door wateroverlast: “Nog altijd gevaarlijk, zeker nu boeren nog vlug willen oogsten” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor getroffen gezin van Delano: “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf twee jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd teruggekatapulteerd in de tijd. Meer nog: de mama van Delano is een vriendin van haar. Nu heeft ze samen met Emilie Vandenplassche –

Lees meer »

Biden lijkt jongste maanden “vaker, duidelijker en zorgwekkender” mist in te gaan volgens mensen die tijd met hem doorbrachten

De Amerikaanse president Joe Biden (81) is niet meer de man die hij was toen hij 3,5 jaar geleden aan zijn ambtstermijn begon. Dat blijkt uit een hele reeks gesprekken die de Amerikaanse krant ‘The New York Times’ had met mensen die de jongste maanden tijd met hem doorbrachten weg van het oog van de camera’s. Volgens hen lijkt de

Lees meer »

Staat ziet inkomsten van niet-opgeëiste erfenissen met de helft dalen, en daar zit Axel Daeseleire voor iets tussen

De overheid heeft vorig jaar ‘maar’ 8,9 miljoen euro geërfd van overledenen van wie geen wettelijke erfgenamen werden gevonden of omdat die de nalatenschap hadden verworpen. Dat is ongeveer de helft minder dan het jaar voordien. Notaris Bart Van Opstal ziet meerdere redenen voor die terugval. Het tv-programma ‘Erfgenaam gezocht’ met Axel Daeseleire speelt onrechtstreeks ook een rol.

Lees meer »

Taylor Swift maakt reputatie waar in Amsterdam: grootste muziekster van dit moment zet sublieme ‘The eras tour’ neer

Taylor Swift heeft donderdag haar eerste van in totaal 3 concerten in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam gespeeld. Ze zit daarmee over de helft van haar Europese passage van ‘The eras tour’, die de geschiedenisboeken ingaat als meest winstgevende concertreeks ooit. Wij zakten naar Amsterdam af en werden ondergedompeld in een wereld van pailletten, vriendschapsarmbandjes, volbloed Swifties en 18

Lees meer »

Vrouw doodgestoken in portaal bij woning Amsterdam

Een vrouw is vanochtend iets voor 10.00 uur doodgestoken in een trapportaal bij een woning in Amsterdam, meldt de politie. Dat gebeurde in de straat Hagenau in Amsterdam-Noord. Een 22-jarige Amsterdammer is aangehouden en wordt gehoord, nog onbekend is wat zijn relatie met de vrouw is.

Lees meer »

Peuter verdrinkt in zwembad in de tuin: broertje van vier sloeg alarm, maar tevergeefs

Twee dagen nog vocht het peutertje voor zijn leven, maar uiteindelijk kon geen hulp meer baten. Een jongetje van net geen twee jaar is gestorven nadat het thuis in het zwembad is beland in Zandvoorde (Oostende). Dat gebeurde zaterdagmiddag. Buren reanimeerden hem nog, maar hij stierf uiteindelijk maandagmorgen in het ziekenhuis. Alles wijst op een tragisch ongeval. “Maar de precieze

Lees meer »

Emilie (25) biedt medische en esthetische voetverzorging in eigen praktijk in Wakken: “Van mijn passie mijn beroep kunnen maken”

Emilie Van de Geuchte is sinds kort gestart met een eigen praktijk medische pedicure in de Oeselgemstraat 57 in Wakken. De jongedame werkt reeds halftijds in het Eerstelijnshuis in Deinze, maar biedt bij haar thuis in Wakken nu ook op zelfstandige basis haar diensten aan.
The post Emilie (25) biedt medische en esthetische voetverzorging in eigen praktijk in Wakken:

Lees meer »