Meer dan duizend vrachtwagens nodig voor sloop van Sancta Maria-school

Reeds een maand is de bouwfirma Vandenbussche uit Aalter bezig met de sloop van de Sancta Maria-school in de Pensionaatstraat. Daar zijn ze nog wel even zoet mee. Liefst een vijftiental werklui en vijf grijp- en graafmachines halen de school steen voor steen naar beneden. “Voor de sloop reken ik op zo’n honderd vrachtwagens, maar voor het uitgraven van de kelder gaan we vlot naar de duizend vrachtwagens”, zegt werfleider Nicky Deforce.

Bouwfirma Vandenbussche noemt zich al drie generaties specialisten in ‘uitdagende projecten’ en de afbraak van de voormalige Sancta Maria-school in Ruiselede mag beslist een uitdagend project genoemd worden. Over een oppervlakte van maar liefst 60 are wordt met man en macht gewerkt, om de afbraak tegen Kerstmis klaar te krijgen.

Massa vrachtwagens

Een drietal ‘steenkappers’ slaan de mortel van de oude gevelsteen, om die in keurige stapels te recupereren. “Die handgevormde bakstenen zijn te waardevol, om zomaar weg te gooien”, aldus Deforce. Dikke brokken muur worden met drilboren uit elkaar gehaald. “We ‘crunchen’ betonbalken met een speciale kraan, om zoveel mogelijk puin in een vrachtwagen te krijgen”, zegt Deforce. “Alle betonresten, bakstenen, houten balken, dakpannen en puin wordt in aparte hopen verzameld. Voor het puin hebben we zo’n honderd vrachtwagens nodig, maar voor de drie meter diepe kelderuitgraving begin volgend jaar – waar parkeerplaatsen, de keuken en de sporthal van Curando moeten komen – brengen we zo’n 12.000 kubieke meter grond weg. Dat zullen toch wel gauw zo’n kleine duizend vrachtwagens worden.”

Letten op stabiliteit

Het is wel fascinerend om te zien, hoe zo’n monumentale grijpkraan een relatief smalle balk vakkundig uit het dak haalt. “We werken van boven naar beneden, om instortingen te vermijden. Zo’n groot gebouw slopen zonder de stabiliteit in gevaar te brengen, is geen makkelijke opdracht,” aldus de werfleider. In een eerste fase wordt de sloop aan de Pensionaatstraat aangepakt. De tweede fase omvat de zone rond het Eyerstraatje en in de laatste fase wordt er nog een supplementair parkeerterrein aangelegd. De hele sloop is niet goedkoop. “Denk maar aan een bedrag tussen 1 en 2 miljoen euro”, aldus nog Nicky Deforce. (GGM)

The post Meer dan duizend vrachtwagens nodig voor sloop van Sancta Maria-school is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Zwemshow Meens Zwemkring lokt 114 zwemmers naar ’t Badhuis

De jaarlijkse zwemshow van MZK, ofwel Meens Zwemkring, trok onlangs opnieuw liefst 114 zwemmers naar ’t Badhuis. Voor de ouders is dit jaarlijks een unieke kans om vanaf de rand en op de tribunes hun kinderen aan het werk te zien tijdens demonstraties.
The post Zwemshow Meens Zwemkring lokt 114 zwemmers naar ’t Badhuis appeared first on KW.be.

Lees meer »

Honderden schildpadden in Maleisië gered uit klauwen van Ninja Turtle-bende

Ongeveer vierhonderd schildpadden zijn zaterdag door de Maleisische politie en natuurbescherming gered uit de klauwen van de zogenaamde Ninja Turtle-bende. De dieren hadden een totale waarde van 3,8 miljoen ringgit (747.000 euro) en waren bestemd voor de verkoop in Zuidoost-Azië. Dat zegt Abdul Kadir Abu Hashim, directeur-generaal van Wilde fauna en nationale parken. Het gaat om de grootste inbeslagname van

Lees meer »

LIVE. Extreemrechts Rassemblement National van jonge kandidaat-premier Jordan Bardella op kop bij eerste ronde Franse parlementsverkiezingen

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij haalde 33 procent van de stemmen binnen. Dat melden Franse media zondagavond. Het gaat nog wel om schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de laatste ontwikkelingen.

Lees meer »

Knip aan De Kromte beroert opnieuw gemeenteraad in Pittem

De knip aan De Kromte is maandagavond nog maar eens aan bod gekomen op de gemeenteraad in Pittem. Oppositieraadslid Andres Vandewalle (NPE) had cijfers opgevraagd en ontvangen over het verkeer dat er passeerde, maar bleef naar eigen zeggen op zijn honger zitten. Burgemeester Dennis Fraeyman (CD&V) gaf dan weer aan dat er zich sinds de invoering van de knip nog

Lees meer »