Trucker Stefaan (49) rijdt al 20 jaar ongevalvrij: “Mijn geheim? Je vooral niet laten opjagen”

Al twintig jaar als vrachtwagenchauffeur op de weg en nog nooit brokken gemaakt: het leverde Knokke-Heistenaar Stefaan Lannoo (49) de ronkende titel ‘Diamanten Ridder van de Weg’ op. Zijn geheim? “Je vooral niet laten opjagen. Als je te laat bent, ben je te laat.”

Het was voor Stefaan Lannoo een kinderdroom, vrachtwagenchauffeur worden. Hij kreeg de microbe al heel vroeg te pakken via zijn vader Etienne. “Als klein manneke mocht ik met hem mee naar Denemarken, Zweden, Italië… Lekker hoog in de stuurcabine genoot ik dan met volle teugen van de landschappen die onafgebroken voorbij gleden. Precies een levende film”, aldus Stefaan. Ook zijn grootvader was vrachtwagenchauffeur. “Ik ben dus al de derde generatie.”

“Toen ik net bezig was, zag ik een dodelijk ongeval. Die beelden bleven hangen”

Omdat hij al twintig jaar – eigenlijk al 29 jaar, maar daarover straks meer – ongevalvrij met zijn vrachtwagen rijdt, werd Stefaan nu gehuldigd door TVM Belgium, verzekeringsexpert voor transport en logistiek in ons land. Best wel een hele prestatie als je weet dat slechts 3 op 1.000 vrachtwagenchauffeurs erin slagen om tien jaar ongevalvrij te rijden. “Zelf vind ik dat eigenlijk maar normaal”, relativeert Stefaan. Hij was nog geen maand aan de slag toen hij op de autostrade een ongeval met dodelijke afloop zag. “Die beelden bleven bij.”

Levensstijl

Hoe dan ook, vrachtwagenchauffeur zijn is een stiel apart. “Het is een levensstijl”, aldus Stefaan. “Het moet in het bloed zitten, anders houd je het niet vol. Toen ik dertig jaar geleden het bedrijf van mijn ouders overnam, wíst ik al dat ik dit mijn hele leven zou blijven doen. Vrachtwagenchauffeur is het mooiste beroep ter wereld.” Al zit er af en toe ook wel een angeltje aan: dode hoeken, roekeloze automobilisten… “De concurrentie met het Oostblok is er ook zo eentje. En de druk is de jongste jaren enorm toegenomen. Almaar meer productiebedrijven passen het ‘just in time’-principe toe om kosten te besparen, maar wij moeten natuurlijk ook nog de rusttijden kunnen respecteren”, legt Stefaan uit.

Wat dichter bij huis

Hij vervoert vooral oud karton en papier van en naar de haven van Zeebrugge, maar eigenlijk rijdt hij heel West-Vlaanderen rond. “Vroeger reed ik ook internationaal. Het is een bewuste keuze geweest om wat dichter bij huis te blijven. Jaarlijks leg ik nog zo’n 110.000 km af, wat mij gemiddeld van 5 uur ’s morgens tot zeven uur ’s avonds op de baan houdt.”

Eigenlijk al 29 jaar

Als we hem spreken, is Stefaan zelfs al van 4.30 uur onderweg. “De morgenstond heeft goud in de mond”, glimlacht hij. “En het is dan ook nog lekker rustig op de weg. Alhoewel: op dertig jaar tijd is er ook op dat vlak veel veranderd.” Je leest het goed, Stefaan rijdt eigenlijk al bijna drie decennia zonder ongevallen. “Maar omdat ik pas twintig jaar verzekerd ben bij TMV, tellen die eerste jaren niet.”

Stefaans tips om ongevalvrij te rijden? “Je vooral niet laten opjagen, want dat heeft toch geen zin. Als je te laat bent, ben je te laat”, klinkt het. Al speelt volgens Stefaan ook de geluksfactor mee. “Want je mag nog zo voorzichtig rijden als je wilt, je bent nooit alleen in het verkeer. Automobilisten voeren weleens van die manoeuvres uit waarvan je hart een paar tellen overslaat. Vooral op de E403 heb ik al veel gesakkerd. Allez komaan mensen, vertrek ’s ochtends toch eens tien minuutjes vroeger naar het werk.”

“Voral op de E403 heb ik al veel gesakkerd”

Defensief rijden is dus de boodschap. “Je moet als vrachtwagenchauffeur voortdurend anticiperen in het verkeer. Zo’n gevaarte van 40 ton staat ook niet direct stil hé als er iets gebeurt. Ik heb mijn kinderen altijd op het hart gedrukt om nooit tussen twee vrachtwagens in te blijven rijden”, klinkt het. Stefaan is met Turbotrans baas over z’n eigen transportbedrijf en lanceert bij deze een oproep voor de overheid. “Behalve een veilige slaapplek, is het in ons land ook dikwijls een uitdaging om een proper toilet en douche te vinden. Da’s basiscomfort, maar in de praktijk is de situatie vaak ellendig”, zegt hij. Stefaan doet er graag nog vele jaren bij als schadevrij vrachtwagenchauffeur. “Al kan ik natuurlijk niks beloven”, lacht hij. “Maar we doen ons best.”

The post Trucker Stefaan (49) rijdt al 20 jaar ongevalvrij: “Mijn geheim? Je vooral niet laten opjagen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

CHECK – Nee, vrouw van Zelenski kocht geen “Bugatti van 4 miljoen euro” in Parijs: nepnieuws uit Rusland, gemaakt met AI

Het bericht dat Olena Zelenska, echtgenote van de Oekraïense president Zelensky, vorige maand in Parijs een peperdure sportwagen zou hebben gekocht, is verzonnen. Het maakt deel uit van een langlopende pro-Russische campagne met nepnieuwssites. Opvallend is dat hierbij nu ook gebruikt maakt van technologie op basis van artificiële intelligentie (AI).

Lees meer »

LIVE GAZA. Israëlische luchtaanvallen op Khan Younis en Rafah na evacuatiebevel – Iraanse generaal dreigt met raketaanvallen op Israël

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten, zij moeten nu opnieuw op de vlucht. Dinsdag voerde het Israëlische leger meteen meerdere luchtaanvallen uit op beide plekken. Een ziekenhuisbron in Khan Younis meldt acht doden en

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Kremlin: geen bemiddelaarsrol voor Turkse president Erdogan in oorlog met Oekraïne

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft tegen de Russische president Vladimir Poetin gezegd dat hij wil bemiddelen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het Kremlin ziet dat echter niet zitten, zo meldt een woordvoerder van het Kremlin. En de Russische nucleaire waakhond Rosatom beschuldigt Kiev ervan een droneaanval te hebben uitgevoerd op een onderstation van de kerncentrale van

Lees meer »

Twee doden bij vliegtuigongeluk in Noorwegen

Twee mannen zijn omgekomen bij een vliegtuigongeluk in Noorwegen. Volgens de politie stortte het vliegtuigje neer op de snelweg E6 in de gemeente Oppdal bij een privévliegveld, waarna brand uitbrak. Een van de twee inzittenden overleed op de plaats van het ongeluk, de ander in een ambulance op weg naar het ziekenhuis.

Lees meer »

Artificiële intelligentie bepaalt wat u betaalt voor uw koopjes bij Zeb of Torfs. “Daardoor al kortingen tot -70 procent”

Grote modeketens gebruiken tegenwoordig artificiële intelligentie (AI) om te bepalen welke artikelen in deze soldenperiode met welke korting worden verkocht. Als consument doet u daar alvast uw voordeel mee, want onder meer ZEB en E5 pakken nu al uit met kortingen tot -70%. Betekent dit ook dat koopjesjagers in de ene winkel een betere deal kunnen scoren dan in de

Lees meer »

Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie verhuisde

Een vrouw eist van haar voormalige 41-jarige buurman uit Diksmuide liefst 6.000 euro schadevergoeding in de rechtbank van Veurne. I. beweert door M.D. jarenlang gepest en zelfs fysiek aangevallen te zijn, waarop ze verhuisde. De man zelf schuift echter alles in de schoenen van de vrouw.
The post Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie

Lees meer »

Borstklinieken Ieper en Veurne smelten samen

De twee Westhoekziekenhuizen, Jan Yperman en az West, bundelen de krachten voor borstkankerbehandelingen. De recent gewijzigde wetgeving voor de erkenning van borstklinieken heeft de ziekenhuizen ertoe aangezet om een alliantie aan te gaan ten voordele van de patiënten in de Westhoek. De twee bestaande borstklinieken smelten samen tot borstkliniek Westhoek.
The post Borstklinieken Ieper en Veurne smelten samen appeared

Lees meer »

Aantal nieuwe installaties bijna gehalveerd: zijn zonnepanelen nog wel een slimme investering? “Prijzen bereiken historisch dieptepunt”

In het eerste kwartaal van dit jaar werden in Vlaanderen bijna de helft minder zonnepanelen geïnstalleerd dan vorig jaar. Hoe komt dat? Zijn zonnepanelen nog interessant, nu de subsidies zijn weggevallen? Hoeveel kost een gemiddelde installatie tegenwoordig? Wat is de terugverdientijd? En hoe zal die de komende jaren evolueren?

Lees meer »

Viervoeters krijgen diploma als blindengeleidehond: “Apple is een fantastische hond”

In het opleidingscentrum van de vzw Vrienden der Blinden in Koksijde studeerden 8 blindengeleidehonden af na een intensieve opleiding. Met hun diploma op zak (of tussen de poten) zijn ze helemaal klaar om hun nieuwe baasje met een visuele beperking elke dag bij te staan.
The post Viervoeters krijgen diploma als blindengeleidehond: “Apple is een fantastische hond” appeared first

Lees meer »