Treinongeval Koolskamp: vrachtwagen en materiaal uit sporen verwijderd, trein wordt in twee delen weggehaald

In Ardooie is sinds 5 uur woensdag de beschadigde vrachtwagen en al het materiaal uit de sporen verwijderd na de zware aanrijding dinsdag aan een overweg tussen een trein en een vrachtwagen. De trein staat er nog en zal in twee delen worden weggehaald. Dat meldt spoornetbeheerder Infrabel.

De bergingswerken gebeurden in heel slechte weersomstandigheden door een takeldienst, spoorpersoneel en met hulp van de brandweer. Nu zal de gehavende trein weggehaald worden. “Eerst zal een hulplocomotief het minst beschadigde deel naar Lichtervelde afvoeren. Daarna is het de beurt aan het voorste deel van de trein – dat dinsdag ontspoorde en intussen terug op de sporen is gezet – om af te voeren. De manier waarop en wanneer dat zal kunnen gebeuren, is afhankelijk van de schade aan dit deel van de trein”, schetst woordvoerder Frédéric Petit.

Herstellingswerken

Als de twee delen van de trein zijn afgevoerd, kan Infrabel beginnen met de herstellingswerken aan de spoorinfrastructuur. Volgens een eerdere inschatting moet over een afstand van zowat 350 meter aan de sporen worden gewerkt, in de eerste plaats het vervangen van dwarsliggers, herstellingen aan de seininrichting. Verder is er de schade aan de bovenleidingspalen, de slagboom en de belichting van de overweg. Mogelijk zal na het weghalen van de trein nog meer schade aan het licht komen. Waarschijnlijk zal ook dit weekend nog aan de herstellingen gewerkt worden, luidt het.

Onderzoek loopt

Het onderzoek van parket en politie over de omstandigheden en de oorzaak van het ongeval is nog bezig. Infrabel stipt aan dat de overweg aan de Oude Heirweg in Ardooie normaal heeft gefunctioneerd.

Infrabel roept naar aanleiding van dit ongeval alle weggebruikers nogmaals op om altijd de verkeersregels (de signalisatie) aan overwegen te respecteren. “We willen ook oproepen tot voorzichtig rijgedrag, namelijk dat je bij het oprijden van de overweg er ook voor zorgt dat je zeker bent dat je de overweg tijdig en veilig kan oversteken en dus kan vrijmaken.”

The post Treinongeval Koolskamp: vrachtwagen en materiaal uit sporen verwijderd, trein wordt in twee delen weggehaald is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“‘Het eiland’ was niet voor gevoelige zieltjes”: Dirk ‘Michel Drets’ Van Dijck blikt terug op ‘brutale sfeer’ op de set

Eigenlijk zou hij niet meespelen, maar toeval bezorgde Dirk Van Dijck (72) de bekendste rol van zijn leven. Op de set van ‘Het eiland’ was het niet altijd prettig, maar Van Dijck was wel wat anders gewend. Voor hij onsterfelijk werd als ambitieuze hielenlikker Michel Drets leefde de eigenzinnige acteur acht jaar in de meest primitieve omstandigheden in het Amazonewoud.

Lees meer »

Dwars door Wingene krijgt nieuw parcours: populaire interclubwedstrijd start aan ’t Kerkplein en eindigt in Oude Bruggestraat

Door hinderlijke wegenwerken zag de vzw Wingene For Cycling zich verplicht het parcours van de belangrijke interclubwedstrijd op zaterdag 13 juli te hertekenen. Maar daarom niet getreurd, want de nieuwe versie ligt centraler en aantrekkelijker dan voordien. Zo kunnen nog meer toeschouwers van deze wielerwedstrijd genieten.
The post Dwars door Wingene krijgt nieuw parcours: populaire interclubwedstrijd start aan ’t

Lees meer »

Politicoloog Carl Devos over trage formatie: “Er zijn fouten gemaakt met mogelijk verstrekkende gevolgen”

Uit de Vlaamse formatie lekken de eerste formatienota’s. “Een teken dat de discretie afneemt”, aldus politicoloog Carl Devos (UGent). Reflecties over het temporiseren door N-VA worden in deze nieuwsluwe periodes uitvergroot tot koptitels. Waarom blijft de Vlaamse formatie vastzitten in de academische fase? “Geen geslaagde formatie zonder drama.”

Lees meer »

Werd Marc Olbrechts in verzwaarde kist gedumpt in zee? Spaanse speurders leggen vader en zoon vermoedelijk eerstdaags op de rooster

Ons land zet de vader en zoon die opgepakt zijn in het onderzoek naar de vermoorde en vermiste Laura Trappeniers (67) en Marc Olbrechts (71) binnen een tiental dagen wellicht op een vliegtuig richting Tenerife. Opvallend: de Guardia Civil vermoedt dat Marc in een verzwaarde kist op de bodem van de zee ligt en hoopt de man nog te vinden.

Lees meer »

Unesco duidt eerste biosfeergebied in België aan

Het Nederlands-Belgische grenspark Kempen-Broek is vrijdag door de Unesco aangeduid tot een van de elf nieuwe biosfeergebieden. Dat meldt het VN-agentschap op zijn site. Het is het eerste door Unesco erkende biosfeergebied in ons land, voor Nederland is het het tweede. Unesco’s biosfeernetwerk telt nu 759 gebieden in 136 landen.

Lees meer »