Straten afgesloten door hevige regenval, burgemeester vraagt om herfstbladeren van rooster te verwijderen

Het regende berichten op sociale media over straten en weilanden die te kampen hadden met wateroverlast. Door de hevige regenval werden een aantal straten in Anzegem afgesloten doordat ze volledig blank stonden. Ook voetbalclub Jong Anzegem liet weten dat hun voetbalvelden onbereikbaar waren. “De Vichtsesteenweg diende afgesloten te worden voor alle verkeer van het rond punt tot aan meubelzaak Aveza”, aldus het bestuur van Jong Anzegem. “Alle activiteiten op onze club zijn dan ook afgelast voor vanavond!”

Gemeente Anzegem communiceerde rond 15 uur dat een aantal straten afgesloten werden. Te beginnen met de Beekstraat, Knokstraat, Mosschaardstraat, Borrestraat, Schaagstraat en Brabantstraat in Waregem (op vraag van Waregem, maakt deel uit van de omleiding in Waregem) tot de Snoekstraat, Dompelstraat, Kleine Leiestraat, Walskerkestraat en de Vichtsesteenweg (tussen kruispunt met Steenbruggestraat en de rotonde aan de Kruisweg). Ook volgende straten zijn te mijden door wateroverlast: Groenstraat, Brandgatstraat, Elstweg , Vichtsesteenweg, Peter Benoistraat (ter hoogte van het kerkhof in Vichte).

Heel Anzegem te kampen met wateroverlast

Burgemeester Gino Devogelaere (Samen Eén) liet weten in een reactie omstreeks 17 uur dat heel de gemeente te kampen had met wateroverlast. “Beken en grachten zijn overvol en rioleringen kunnen het water niet voldoende slikken”, aldus burgemeester Devogelaere. “Gelukkig is er momenteel nog geen wateroverlast in huizen. De brandweer is reeds actief vandaag vanaf 10 uur deze voormiddag. Ook het gemeentepersoneel is ingezet. Er werden zandzakjes voorzien en een enkele kelder leeggepompt. Ik mag het waarschijnlijk niet zeggen, maar de mensen moeten de bladeren die de roosters van hun afvoerputje bedekken, opkuisen. Er zijn enorm veel bladeren gevallen deze dagen. De roosters liggen vol en dat verhindert de wegvloeiing van regenwater. De putten onder gemeentelijk beheer, worden twee maal per jaar gereinigd, dus daar zal het zeker niet aan liggen.”

Provincie mee verantwoordelijk

“Niemand kan ons van wateroverlast vrijwaren”, vervolgt de burgemeester. “Alleszins wijzen we toch naar de Provincie die haar werk niet doet. We dringen al twee jaar aan bij hen om het wachtbekken achter Molecule te baggeren. Dat bekken zou normaal gezien miljoenen liters water moeten kunnen slikken, maar het zit vol slib. In twintig jaar werd dit nog geen enkele keer verwijderd. Enorme hoeveelheden modder zitten erin. De reden hiervoor zou zijn dat ze er geen weg mee weten.” Het kabinet van Zuhal Demir (N-VA) was niet meer te bereiken om duidelijkheid te scheppen over wat de regering tegenhield om het licht hiervoor op groen te zetten. “Daardoor is er in Vichte extra veel wateroverlast”, vervolgt Devogelaere.

Mensen gaan toch thuis geraken

Op sociale media was er te lezen dat burgers zich zorgen maakten of ze wel hun huis konden bereiken met de auto of de fiets. “De mensen gaan thuis geraken”, verzekerde de burgemeester. “Het is op eigen risico om er met de auto door te rijden. Alleszins zijn de straten niet toegankelijk voor wie er niet moet zijn. Op bepaalde plaatsen zie je de straat niet meer, dus als je de straat niet goed kan inschatten, beland je in de gracht.” Alleszins vindt de burgemeester dat we niet moeten klagen als we naar Diksmuide en omstreken kijken. “Daar is het waterpeil tachtig centimeter gestegen!”, besluit Devogelaere.

Wateroverlast? Meld het dan bij voorkeur via www.1722.be, zo vermijd je wachtrijen aan de telefoon. Hou 112 vrij voor echte noodgevallen.

The post Straten afgesloten door hevige regenval, burgemeester vraagt om herfstbladeren van rooster te verwijderen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Morgen verkiezingen in Frankrijk, maar wat zeggen laatste peilingen? Hoe kijken Fransen naar opmars extreemrechts?

De resultaten van de Europese verkiezingen waren nog maar net bekendgemaakt of de Franse president Emmanuel Macron riep vervroegde parlementsverkiezingen uit. Het extreemrechtse Rassemblement National (RN) had namelijk fors gewonnen en Macron leek te gokken dat hij op die manier de lont uit het kruitvat kon halen. Zal hij daarin slagen? Jelle Frencken van VTM NIEUWS blikt vooruit op de

Lees meer »

Zomeraanwinst Nathan Huygevelde maakt zich op voor eerste seizoen bij KVK: “Het voelt echt als thuiskomen”

Voor Gilles Dewaele had KV Kortrijk al een andere speler aangetrokken: de twintigjarige middenvelder Nathan Huygevelde. Hij komt op huurbasis over van Union Saint-Gilloise, voor een seizoen met koopoptie. Naast Huygevelde zijn ook de transfers van verdediger Gilles Dewaele (28) en spits Nacho Ferri (19) al aangekondigd.
The post Zomeraanwinst Nathan Huygevelde maakt zich op voor eerste seizoen bij

Lees meer »

Nieuw speelplein Vladslo wil ook ontmoetingsplaats zijn

Vladslo heeft er een nieuw speelplein bij. Het speelterrein ligt in de Beerststraat, net tegenover de vrije basisschool, op een terrein dat eigendom is van lokaal dienstencentrum De Klaproos.
The post Nieuw speelplein Vladslo wil ook ontmoetingsplaats zijn appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sinn Fein voor het eerst grootste partij van Noord-Ierland

De Iers-nationalistische partij Sinn Fein is bij de Britse parlementsverkiezingen van donderdag voor het eerst de grootste partij geworden in Noord-Ierland, meldt BBC. De partij won net zoals de vorige verkiezingen in 2019 zeven zitjes in het parlement, maar stuurt traditiegetrouw niemand naar Londen.

Lees meer »

Bekende fietsenzaak moet monsterboete van 13 miljoen euro betalen na “bewuste fraude” met Chinese fietsen: “Totaal gebrek aan respect voor de regels”

Fietsenzaak Prestige uit Wetteren is veroordeeld tot een boete van 13,6 miljoen euro. Ze zou douanekosten ontdoken hebben bij de invoer van elektrische fietsen uit China. De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen spreekt van “ernstige, al dan niet georganiseerde fiscale fraude, die zorgt voor oneerlijke concurrentie”.

Lees meer »

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.428 zwerfkatten gevangen, zowat 8 procent minder dan een jaar eerder, toen nog meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Lees meer »