Nieuw gecontroleerd overstromingsgebied Vlietputbeek beschermt de buurt rond de Gabriëlstraat in Roeselare voor wateroverlast

Bepaalde buurten in Roeselare kregen de voorbije jaren te kampen met wateroverlast bij hevige regenval. Een hoge mate van verharding (beton, asfalt en verharde oppervlakten) in een stedelijke context dragen hiertoe bij, maar ook de geografische ligging van de stad speelt hier parten. Roeselare ontvangt via de waterlopen ook heel veel water van omliggende gemeenten.

“Na de zware wateroverlast in 2016 in Roeselare, werd het Actieplan Water opgezet met als doelstelling het aanpakken van de wateroverlast en een betere waterbeheersing. Het verder uitbreiden van de gecontroleerde overstromingsgebieden (kortweg: G.O.G’s) en bufferbekkens maakt hier een belangrijk onderdeel van”, aldus schepen Francis Debruyne.

Met de geplande aanleg van het G.O.G. aan de Vlietputbeek wil men het risico op wateroverlast beperken voor de buurt rond de Gabriëlstraat.

De gronden werden aangekocht door Stad Roeselare en het te realiseren bekken zal een volume van 8.960 m³ water kunnen vasthouden. Water dat van hoger gelegen percelen komt, stroomt via verschillende grachten in het overstromingsgebied en wordt er tijdelijk vastgehouden. Zo worden de grachten minder belast bij hevige neerslag. Door middel van een stuwconstructie op de Vlietputbeek, kan ook het overtollige water van aan de andere kant van het terrein in het bekken stromen. Het bufferbekken ontvangt dus water via de Vlietputbeek en via de hoger gelegen grachten.

Het dossier wordt volgende week ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Na goedkeuring door de gemeenteraad, kan het bestek gepubliceerd worden waarop aannemers kunnen inschrijven. Bedoeling is dat de werken starten in de loop van 2024.

The post Nieuw gecontroleerd overstromingsgebied Vlietputbeek beschermt de buurt rond de Gabriëlstraat in Roeselare voor wateroverlast is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Statements en vertraging kleuren eedaflegging Vlaams Parlement

De installatie van het nieuwe Vlaams Parlement verliep dinsdagnamiddag niet van een leien dakje. Naast statements over Vlaamse onafhankelijkheid, het cordon sanitaire en Palestina zorgde een speciale commissie over de geldigheid van de verkiezingen in Brussel voor anderhalf uur vertraging.

Lees meer »

Feestelijke opening van N35 na 25 jaar aanslepend dossier

Op 5 juli is het project voor de heraanleg van de N35, de belangrijke verkeersader die door Veurne, Koksijde en De Panne, eindelijk afgerond. Aan Sporthal Den Oosthoek werd de N35 feestelijk geopend en wijdden de lokale besturen en bewoners het heraangelegde fietspad in met een fietstochtje tot aan de rotonde in de Slableedstraat in Veurne.
The post Feestelijke

Lees meer »

“Iedere andere Democraat kan winnen van Trump.” Waarom Joe Biden nu écht onverkiesbaar wordt

De kans dat Joe Biden uit de presidentsrace verdwijnt, wordt eerder onder- dan overschat. Dat zegt Nate Silver, één van de befaamdste Amerikaanse voorspellers. Of hij opstapt, blijft voorlopig koffiedik kijken. “Maar hij is nu definitief voorbij het point of no return”, legt onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden uit. “Hij kan alleen nog opgeven of verliezen.” Waarom zou dat plots

Lees meer »

Team Belgium stuurt met 164 atleten grootste delegatie sinds 1928 naar parijs: “Grote kwantiteit, maar ook veel kwaliteit”

Op de Olympische Spelen in Parijs zullen 164 sporters, 82 mannen en 82 vrouwen, de Belgische kleuren verdedigen. Er zijn ook zestien reserven (negen mannen en zeven vrouwen) geselecteerd. Dat maakte het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) zaterdag bekend. “Een eerste succes als resultaat van een goede samenwerking”, aldus Cédric Van Banteghem (CEO BOIC).

Lees meer »

Bewoner (26) van huis dat getroffen werd door vuurwerkbom blijft in cel: man ontkent betrokkenheid in cocaïnehandel

De 26-jarige bewoner van het huis in Brugge dat eind februari getroffen werd door een explosie, blijft in de cel. De twintiger werd vorige week opgepakt en wordt ervan verdacht al jarenlang cocaïne te verkopen, al is daar volgens de man niets van aan. “Hij blijft ontkennen”, zegt zijn advocaat Ellen Eneman.
The post Bewoner (26) van huis dat

Lees meer »

Nederlandse huizenprijzen op hoogste niveau ooit

De huizenprijzen op de krappe woningmarkt in Nederland zijn nog nooit zo hoog geweest als afgelopen kwartaal. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De gemiddelde verkoopprijs van bestaande huizen was in het tweede kwartaal 468.000 euro, 7,2 procent meer vergeleken met het eerste kwartaal van 2024. Dit is een “uitzonderlijke” toename, vindt de makelaarsvereniging, omdat dit sinds het

Lees meer »

“Het gebouw is een pak moderner en het oogt echt wel chique”: Roeselarenaars onder de indruk tijdens bezoek aan vernieuwde stadhuis

Op zondag 30 juni zette Roeselare de deuren open van het vernieuwde stadhuis. Op de Grote Markt stonden bij momenten wachtrijen, maar de rondleiding verliep heel vlot. De bezoekers waren onder de indruk van het lichtrijke en toegankelijke gebouw.
The post “Het gebouw is een pak moderner en het oogt echt wel chique”: Roeselarenaars onder de indruk tijdens bezoek

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Nachtelijke droneaanvallen zorgen voor schade in Rusland en Oekraïne – Moskou meldt verovering dorp in Donetsk

De strijdkrachten van Rusland en Oekraïne hebben in elkaars landen schade aangericht met nachtelijke droneaanvallen. Dat melden beide kanten zaterdag. Moskou zegt daarnaast dat het een Oekraïens dorp in de oostelijke regio Donetsk heeft veroverd. En Hongarije heeft een voor maandag gepland gesprek tussen zijn minister van Buitenlandse Zaken diens Duitse collega geannuleerd. Dat meldt Berlijn vrijdagavond. Volg hier alle

Lees meer »